Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Lampa błyskowa - sprzęt niezbędny?

Dopiero zaczyna Awatar Mike
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Lampa błyskowa - sprzęt niezbędny?

Stoję przed dylematem - kupić lampę błyskową czy też nie...

W niedługim czasie będę na chrzcinach i pewnie kilka zdjęć w kościele będę chciał zrobić. Rodzina będzie miała profesjonalnego fotografa, ja jednak chciałbym sam coś spróbować zrobić. Z tego co widziałem to wnętrze kościoła jest raczej ciemne i zastanawiam się czy mój aparat (C 650D) z tym sobie poradzi.
    Niestety nie posiadam jasnego obiektywu do takich zdjęć a na wysokim ISO aparatu nie chcę polegać. Wbudowana lampa też pewnie się średnio nadaje do takich zdjęć.

Zastanawiam się więc czy nie kupić sobie czegoś taniego na początek (np. Metza 36 AF-5) aby zrobić udane zdjęcia i mieć coś takiego w swojej torbie na przyszłość. Problem w tym że sam nie wiem czy inwestować w lampę błyskową aby nie okazało się że będzie w tej torbie nieużywana leżała.
    Do tej pory używałem lampy wbudowanej i w sumie to z zewnętrzną nie miałem nigdy do czynienia więc może warto rozważyć taki zakup aby popróbować, czegoś nowego się nauczyć.

Jak jest u Was? Używacie takiego sprzętu? Czy dla amatora jest on faktycznie niezbędny/potrzebny?

Z góry dzięki za porady.
    C 650D + 18-55 IS II, Zenitar-M 50mm f/1.7, Tamron 70-300 VC USD
    C A610

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Domyślnie Odp: Lampa błyskowa - sprzęt niezbędny?

Niestety cięzko mi doradzić jakąś lampę która spełni Twoje oczekiwania ale mogę powiedzieć jedno. Nie będziesz żałował jeśli kupisz. To w ogóle inna jakość zdjęć. Nawet na jakiejś rodzinnej imprezie w domu . Wbudowana lampa nie daje tyle możliwości co zewnętrzna najbardziej przydaje się możliwość odbijania światła i większa moc. Ja kupiłem yn568II i jestem mega zadowolony. Idzie zima szbciej robi się ciemno a w domu czasami są okazje do pstryknięcia czegoś i tu sie przydaje dosyć często. W kościele używam bardzo żadko, przeważnie robię jaśniejszym szkłem zdjęcia. Ale myślę że jeśli nauczysz się odpowiednio świecić to też nie będziesz rozczarowany. aha do nie dawna używałem 600d bez lampy . Wydawało mi sie że jest nie potrzebna w sumie może i nie była bo czesto pstrykałem na zewnątrz. Teraz jednak stwierdzam że to jest niezbędne akcesorium do zestawu foto. Nie zawsze się przydaje ale dobrze jest mieć ją w pobliżu.
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Lampa to podstawa jesli chcesz robic sluby/portrety. Polecam Yongnuo 565 EX lub drozsza ale synchronizujaca z krotkimi czasami Yongnuo 568 EX. Najlepsza jakosc za niewielkie pieniadze.
    Ostatnio edytowane przez Cosnek ; 04-10-2013 o 20:44

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Lampa wbudowana to raczej służy do psucia zdjęć ;-) natomiast lampa zewnętrzna z ruchomą głowicą daje możliwości, a gdyby jeszcze bezprzewodowe wyzwalanie...
    Kupuj, nie będziesz żałował.
    Swoją pierwszą lampę Canon 430EX kupiłem 5 lat temu jeszcze do Canona s5is i choć była niewiele tańsza od aparatu to nigdy nie żałowałem zakupu.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Dopiero zaczyna Awatar Mike
    Miasto
    Warszawa

Dzięki za info. Zdecydowałem się już na zakup, ale lampy zaproponowane przez Was przekraczają mój obecny budżet. Myślałem o czymś tańszym typu Metz 36 AF-5 vs YongNuo YN-468 II. Muszę poczytać o obu, choć bardziej skłaniam się ku Metzowi.
    C 650D + 18-55 IS II, Zenitar-M 50mm f/1.7, Tamron 70-300 VC USD
    C A610

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

dozbieraj i walnij YN 568 EX II

Dopiero zaczyna Awatar majeczek78
    Miasto
    na dolnym śląsku

Jest jeszcze YN-500EX. Też wygląda całkiem sensownie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rzeszów/Limerick

Jestem posiadaczem Metz 58AF-1 i jestem bardzo zadowolony, lampa nigdy mnie nie zawiodła.Posiada wbudowany drugi palnik co jest czasem bardzo pomocne.

Coś już napisał Awatar blade-mrn

Przed zakupem zwróć uwagę czy lampa ma tryb TTL bo używanie manualnych ustawień jeśli będziesz w ruchu utrudni ci życie. YN568EX ma w pełni funkcjonalny TTL dlatego jest droższa, ma też dużą liczbę przewodnią a mocy nigdy za mało.
    Ostatnio edytowane przez blade-mrn ; 05-10-2013 o 11:42

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rzeszów/Limerick

Cytat Zamieszczone przez blade-mrn Zobacz posta
    Przed zakupem zwróć uwagę czy lampa ma tryb TTL bo używanie manualnych ustawień jeśli będziesz w ruchu utrudni ci życie. YN568EX ma w pełni funkcjonalny TTL dlatego jest droższa, ma też dużą liczbę przewodnią a mocy nigdy za mało.
    Mogę ją polecić z czystym sumieniem, niestety cena jest wyższa jak polecany model YN568EX
    Metz Mecablitz 58 AF-1 flash review (full version) @ PHOTO-TIPS-ONLINE.com
    Ostatnio edytowane przez ramzes63 ; 05-10-2013 o 12:03

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów