gdzieś było pisane że Tamron zżera baterię
gdzieś było pisane że Tamron zżera baterię
Mialem to samo - to nie wina aparatu tylko Tamrona. Maja jakiegos bug-a i trzeba wysylac na gwarancje a zachowuje sie wlasnie tak ze aparat po wylaczeniu i deaktywowaniu wszystkich funkcji jak gps, wifi traci baterie. Ja oddalem Tamrona i otrzymalem kase spowrotem, ale tylko dlatego ze przeszedlem na stalki.
Czyli jednak nie obydwa, tylko jeden zachowuje się niepoprawnie. To, że akumulator gubi śladowe ilości zgromadzonej energii nie zależy od body.
Pozostaje teraz sprawdzić czy obiektyw ma jakikolwiek wpływ - zamień szkła na puszkach i obserwuj dalej.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Cichy pytał już wcześniej o obiektyw... Widać wiedział już co w trawie piszczy![]()
Ostatnio edytowane przez Jasper ; 05-10-2013 o 21:43
Dziękuję wszystkim za cenne informacje. Faktycznie winny jest Tamron. Postanowiłem nawet uwiecznić efekt rozładowywania na filmie:
Tamron 24-70 f2.8 VC - draining battery issue - YouTube
Witam Wszystkich po raz pierwszy. Przepraszam, że podpinam się pod ten wątek ale temat jest podobny.
Dziś dotarł do mnie Canon 6d. Najpierw naładowałem do pełna baterię, podpiąłem obiektyw 24-105/4 i zacząłem robić na próbę zdjęcia w domu. Wyłączyłem wifi oraz gps wyzerowałem ustawienia aparatu. W obiektywie włączyłem stabilizację (może to jest ważne).
Do tej pory korzystałem z Canona 600d i byłem zadowolony z baterii. Robiąc dziś zdjęcia 6d doznałem szoku bo z mojej perspektywy coś jest nie tak. W ciągu piętnastu minut pstryknąłem około 30 zdjęć i bateria zmniejszyła pojemność o 20 procent do 80 (startowała ze 100 procent). 15 kliknięć ustawiania ostrości i bateria spada o 1 procent, bez wyzwalania migawki. Czytając o tysiącu zdjęć nie spodziewałem się takiego wyniku. Zdjęcia po zrobieniu są podświetlane przez 2 sekundy, chodzi stabilizacja, ustawienia sprawdzam na ekranie z tyłu (wyłączenie powinno trochę pomóc). To chyba nie możliwe aby na baterii z obiektywem 24-105 aparat robił tylko 150 zdjęć? Czy to normalne?
Pozdrawiam
Jacek
Ostatnio rozmawiałem z gościem co korzysta z 6d z 24-105 i zrobił około 1300 zdjęć. Ja zrobiłem prawie 2800 ze szkłem 16-35 które nie ma stabilizacji. Kolega z forum zrobił prawie 4 ale nie wiem z jakim szkłem. W sumie mi jeszcze nie padła mam jeszcze 5 %. Cos masz jednak chyba nie tak. Rozładuj ją do końca aż aparat się wyłaczy i naładuj ponownie do pełna . Spróbuj jeszcze raz.
6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.
Tak zrobię rozładuję, załaduję jeszcze raz i zobaczę co się będzie działo. W najgorszym wypadku będę reklamował (najpierw akumulator).
Pozdrawiam