Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Zdjęcia odzieży

Mieszany widok

Domyślnie Zdjęcia odzieży

Witam,
    Trafiłem na Wasze forum szukając porad dotyczących zdjęc produktowych odzieży.
    Mimo wielu prób efekty ciągle nie są zadowalające.

Oto moje zdjęcie:

Oto zdjęcia, na których mam się wzorowac:

Posiadany sprzęt:
    Canon EOS40D + Canon EFS 17-85mm

Do dyspozycji mam 2 softboxy prostokątne z flashem + softbox oktagonalny.

Ponieważ zdjęc będzie sporo chcę do minimum ograniczyc obróbkę cyfrową.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i opinie.

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Zdjęcia odzieży

1. Zlikwiduj tą okropną taśmę klejącą (czy co to jest) przy wieszaku...
    2. Zmniejsz samą fotkę i dodaj białą ramkę jak na fotkach-wzorcach, tak żeby mieściła się na ekranie (a nie była od niego większa)

Od razu to będzie lepiej wyglądać, a puki co jesteś już blisko zaplanowanego efektu. Jedynie kolor trochę odstaje (dla mnie jest trochę wyblakły), pomóc może zmniejszenie mocy lamp.

Dopiero zaczyna

Tego typu zdjęcia robi się na płasko z aparatem albo podwieszonym na stelażu albo z drabinki. Kiedyś miałem możliwość oglądać studio GAP'a i wyglądało to tak, że aparat (jakiś dziwny chyba bydowany tylko do tego celu) wisiał na stelażu nad niskim stołem. Połączony był z komputerem (tether) i zdjęcia wykonywane były z poziomu lightrooma. Natomiast sam aparat umieszczony był na wózku i ruch był kontrolowany zdalnie.
    Tyle o profesce.
    Ja używam 2 elinchromów z softboxami 60x60" ustawionych po obu stronach stołu (stół 180x180cm 40cm od podłogi) skierowanych 45st w kierunku stołu. Zdjęcia z drabinki. Stosunek flesza 1:1 jak nie chcę cieni lub trochę słabiej jeden jak chcę dodać cień.

Bywalec
    Miasto
    Wlkp

Jaki Waszym zdaniem set oświetleniowy powinienem przewidzieć do fotografii odzieży (koszulek, bluz) na modelu (lub rzadziej manekinie)? Głównie chodzi mi o rodzaj modyfikatorów do oświetlenia samego modela (górna część ciała, bez głowy). Chodzi o mniej więcej taki efekt finalny:

Uprawnienia umieszczania postów