Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Dylemat 420EX lub 430EX...

Bywalec

Domyślnie

śledze ten wątek, też stoje przed zakupem lampy i wacham się...

odnośnie tej korekty też nie bardzo rozumie, lecz jeżeli rozumie to właśnie tak:
    Lampa pracuje w trybie automatycznym w modelu 420EX po nastawienniu siły błysku nie ma możliwośći wprowadzenia korekty z poziomu lampy jedynie w aparacie. Natomiast w 430EX po nastawieniu można wprowadzić bezpośrednio korekte błysku na palniku i jeżeli ktoś jeszcze chce również z poziomu body.
    ....jeżeli źle rozumie to proszę o sprostowanie
    Ostatnio edytowane przez Zaku ; 09-03-2006 o 01:27
    40D,12-24, 18-55, 50 f/1,8; 24-105 f/4 IS, 70-200 f/4, 430EX

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

a ja bym mial jeszcze inne pytanie:
    czy w 420EX mozna zablokowac blysk, jesli lampa jest wlaczona? tzn. czy mozna zmusic aparat do nie blyskania lampa inaczej niz przez jej wylaczenie?

sorki jesli glupie ale w instrukcji do 10D nie znalazlem a w 420EX mi sie nie rzucilo w oczy nic na ten temat
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    a ja bym mial jeszcze inne pytanie:
    czy w 420EX mozna zablokowac blysk, jesli lampa jest wlaczona? tzn. czy mozna zmusic aparat do nie blyskania lampa inaczej niz przez jej wylaczenie?

sorki jesli glupie ale w instrukcji do 10D nie znalazlem a w 420EX mi sie nie rzucilo w oczy nic na ten temat
    Hej, przeczytaj instrukcje jeszcze raz. Nie mam co prawda 420EX tylko 430EX ale to powinno byc to samo. Masz przeciez w 10D custom function do sterowania lampa. Ustawiasz na "emits, does not fire" i po sprawie. Wlasnie w ten sposob robilem te zdjecia (zeby miec wspomaganie AF ale brak blysku)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Hej, przeczytaj instrukcje jeszcze raz. Nie mam co prawda 420EX tylko 430EX ale to powinno byc to samo. Masz przeciez w 10D custom function do sterowania lampa. Ustawiasz na "emits, does not fire" i po sprawie. Wlasnie w ten sposob robilem te zdjecia (zeby miec wspomaganie AF ale brak blysku)
    to wiem, ale przeciez to rozwiazanie jest kompletnie do **** jesli robie zdjecia wsrod ludzi, mam gotowy motyw w celowniku. zablokowana ekspozycje i tylko potrzebuje doczekac ten decydujacy moment zeby strzelic, to nie bede odkladal aparatu od oka i pierdzielil sie w jakies Cfn-y...

to juz wole siegnac szybko wolna lewa reka w gore i szybko odchylic glowice w gore. z zalozonym Omnibouncem pozostawia to zawsze jakis tam slad blysku (ktorego wolalbym w ogole nie miec w niektorych sytuacjach), ale juz lepsze to niz stracic w ogole ujecie.

potrzebowalbym wylacznika dzialajacego tak jak zmiana ISO czy trybu AF - ze moge to zrobic na biezaco bez odejmowania oka od celownika i tracenia czasu na jakies babranie w menu a w konsekwencji i zdjec.

rozwiazanie przez C.fn. jest w tym wypadku kompletnie wsteczne ergonomicznie. bo tez nie do tego celu jest przewidziane...

oczywiscie, rozwiazanie z wylaczaniem lampy jest tu tez skuteczne. ale daleko mu od rozsadku. bo znowu - wymaga odczekania tych 2-3 sekund po ponowanym wlaczeniu lampy na jej naladowanie.

a to powinien byc zwykly prztyczek, ktorym wlaczam/wylaczam wykorzystanie blysku do ujecia. tak zeby sama lampa jako taka mogla byc wlaczona, naladowana i w kazdej chwili gotowa do strzalu. ale strzal byl wtedy kiedy ja chce, a nie przez domniemanie - zawsze

technicznie nie jest to zaden problem, dlatego wydaje mi sie zupelnie niezrozumiale, dlaczego tak prostej rzeczy mialoby nie byc
    www albo tez flickr

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

EDIT:
    a nie... sorki. wylaczenie na krotki czas nie powoduje, ze lampa traci ladunek super!

czyli jest to co potrzebuje. super-idealnie to chcialbym miec to w zasiegu palca (oczywiscie prawej reki, tak jak cala pozostala obsluge 10D), ale tak jak jest to rozwiazane tez sobie poradze...

ech.. ja glupia ci.a awanture robi, a nie chce jej sie palcem ruszyc i sprawdzic
    www albo tez flickr

Bywalec

Domyślnie

witam, akustyk mam do Ciebie pytanie :-D

powiedz mi czy czegoś brakuje Ci w tej 420 co skłaniało by Ciebie do zmiany lampki, poza mocą wiadomo
    Stoje przed zakupem palnika i 430 jest 250 zł droższa od 420, niby nic ale za tę kase mam stofena, akumulatorki i jeszcze na piwo zostanie do 420

zendobendo
    Guest

Domyślnie

Ja kupiłem 420EX i jestem zadowolony, brakuje mi jedynie profesjonalnego wyglądu (wyświetlacza)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zaku
    witam, akustyk mam do Ciebie pytanie :-D
    powiedz mi czy czegoś brakuje Ci w tej 420 co skłaniało by Ciebie do zmiany lampki, poza mocą wiadomo
    przy pracy w stosunkowo ciasnym domowym wnetrzu, gdzie lampki uzywam do zdjec moich dziewczyn, nie mam do 420EX zadnych zastrzezen. prawde mowiac, to jestem zszokowany faktem, jak to fajnie dziala, po tym jak sie nasluchalem jakoby system lamp Canona (zwlaszcza E-TTL, a nie E-TTL II) ustepuje Nikonowskiemu pod wzgledem pomiaru.
    nie wiem, moze to kwestia tego, ze sie posluguje mozgiem a nie zostawiam wszystko automatowi, ale sobie spokojnie radze

co innego na zewnatrz. ostatnio robilem troche zdjec na wesolym miasteczku i uzywalem lampy jako wzglednie mocnego fill-a do dlugich czasow robionych seriami z lapy (chodzi o zdjecia w stylu niejakiego Davida Alana Harveya z NG - przy czym chyba nadal bardziej "w stylu" niz "Harveya" ). i tutaj bardzo mocno boli dosc dlugi czas przeladowania palnika z akku NiMH. przy robieniu serii rzadko kiedy 2 fotki pod rzad ida z lampa. raczej tylko jedna, a nastepne juz czekaja na przeladowanie

430EX nie uzywalem, ale o ile wiem duzo szybciej sie przeladowuje. jesli robisz duzo takich zdjecia, to mysle, ze warto 430EX przemyslec

Cytat Zamieszczone przez Zaku
    Stoje przed zakupem palnika i 430 jest 250 zł droższa od 420, niby nic ale za tę kase mam stofena, akumulatorki i jeszcze na piwo zostanie do 420
    420 kupilem za 580zl (juz z wysylka ubezpieczona). do niej Omnibounce za 70zl (tez z wliczona wysylka) do tego dodatkowy komplet akku i voila!
    bo co by nie mowic, 420EX jest stosunkowo tania
    www albo tez flickr

Bywalec

Domyślnie

dzięki wielkie będzie 420, pozostane przy pierwszej mej myśli podpartej waszymi argumentami.

Te szybkie przeładowania nie są mi narazie, aż tak potrzebne, sam 300d nauczył mnie już mocno cierpliwości :-D
    Nawet już na niego nie klne jak się włącza tylko spokojnie wichajster On i mam czas na zdjęcie dekielka

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Jak często korzystacie z FEC'a? Bo jeśli okaże się że jednak ta funkcja jest bardzo często używana tzn. jeśli automatyka często zawodzi to może jednak 430 byłaby wygodniejsza z przyciskami na pleckach. Nie wie czy na siłę nie szukam argumentów za 430 (dla amatora)...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów