Sam niedawno przerabiałem ten temat przy okazji zmiany lampy z 380EX na 4_0EX. U swojej 380-tki nie mogłem dłużej znieść braku możliwości obrotu głowicy i zdecydowałem sie ostatecznie na 430EX, bo doszedłem do wniosku, ze nie będę zamieniał jednej starej lampy (380EX) na drugi stary model (420EX).
Z wniosków pamiętam takie:
- jesli posiadasz 420EX to zmieniać na 430EX nie warto,
- jeśli kupujesz pierwszą, to lepiej od razu 430EX.

Z kolei niedawno w korespondencji na PM z jednym z kolegów doszedłem zaś do takich wniosków:
"Najtańszy w miarę sensowny wybór to 380EX. Zbyt gorąco jednak nie będę jej polecał, bo sam niedawno sprzedałem. Powodem był brak możliwości obrotu głowicy.
Możliwość taka pojawiła się w następnym modelu a mianowicie 420EX. To jest własnie jedna zasadniczych różnic pomiędzy 380EX a 420EX. Drugą istotną różnicą jest możliwość pracy 420EX w systemie jako "slave". Można jeszcze przywołać 10% więcej mocy 420-ski i to w zasadzie wyczerpuje temat różnic pomiędzy 380EX a 420EX.
Dalej jest nowość - 430EX. Sam ją właśnie kupiłem po sprzedaży 380-tki. Różnice pomiędzy 420EX a 430EX opisałem tutaj:
http://canon-board.info/showpost.php...3&postcount=13
Teraz kolej na 550EX. To już "profi", poprzednik 580EX. Funkcjonalnie wiele się od swej poprzedniczki nie różni, moc równie duża, rozmiary największe.
Podobna jest Sigma EF-500 SUPER, choć są pewne różnice pomiędzy nią a 550/580EX i to zarówno na "-" jak i na "+". Np. Sigma posiada wbudowaną fotocelę i odpala od błysku "kukułki" wyskakującej z aparatu, czego EX-y nie potrafią. Z kolei EX-y wspomagaja czerwonym wzorkiem wszystkie pkty AF, zas Sigma tylko środkowy. W każdym razie to też lampa typu "profi".
Pewnie dalej nie wiesz co z tego wybrać? :smile:
Więc teraz juz krótko:
420EX może być, bo 350D posiada najważniejsze funkcje kontroli nad lampą tzn. korekcję siły błysku (Flash exp comp) oraz błysk na drugą kurtynę migawki (CF 09 Shutter curtain sync). Jednak nie warto za tą lampę dawać więcej niz jakieś 600zł i przy wyższej cenie lepiej dołożyć do 430EX.
Przy kwocie około 900-950zł pojawia się największy dylemat, bo do wyboru jest:
430EX - nowa, amatorska, ale w sumie z duzymi możliwościami i średnią mocą;
550EX - używana, profi, duża moc i jeszcze większe możliwości, ale uwaga na egzemplarze zajechane przez zawodowców;
Sigma - nowa, profi, duża moc, duże możliwości, no ale... to nie Canon"
Kolega, do którego to napisałem wstępnie wybrał 430EX i w sumie Tobie też bym tak radził.