Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: błędna ekspozycja z obiektywami manualnymi

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Domyślnie Odp: błędna ekspozycja z obiektywami manualnymi

Jeśli dobrze kombinuję to body mierzy światło uwzględniając maksymalny możliwy otwór dla danego obiektywu oraz, ustawiony otwór już dla wykonywanego zdjęcia i w tedy dopiero sugeruje lub w automacie dobiera czas. A obiektyw manualny przymknięty nie dość że zmniejsza ilość światła i wprowadza w błąd światłomierz to jeszcze nie ma z niego informacji jaka ta przysłona jest ustawiona. Stąd problem. Poprawcie mnie jeśli się mylę ... ?

--- Kolejny post ---

A jeszcze prosciej przy domkniętym manualnym szkle np jakimś m42. Aparat widzi ciemność " z resztą w wizjerze też ją widać" I dlatego sugeruje dłuższy czas i w tedy wychodzą prześwietlone fotki.
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez maciek12ss Zobacz posta
    Jeśli dobrze kombinuję to body mierzy światło uwzględniając maksymalny możliwy otwór dla danego obiektywu oraz, ustawiony otwór już dla wykonywanego zdjęcia i w tedy dopiero sugeruje lub w automacie dobiera czas. A obiektyw manualny przymknięty nie dość że zmniejsza ilość światła i wprowadza w błąd światłomierz to jeszcze nie ma z niego informacji jaka ta przysłona jest ustawiona. Stąd problem. Poprawcie mnie jeśli się mylę ... ?
    Nie sądzę by to było przyczyną. W wypadku obiektywów manualnych światłomierz powinien przyjąć, że zdjęcie zostanie zrobione na takiej przesłonie na jakiej ustawiano ekspozycję. Tak jak w starych aparatach mierzących ekspozycję przy przesłonie roboczej. Inaczej nie ma to sensu. O ile niby miałby światłomierz myśleć, że obiektyw się przymknie, skoro nie otrzymuje żadnej informacji o przesłonie.

Chyba zmierzę charakterystykę matówki. To znaczy to, jak jasny jest na niej obraz w zależności od przesłony. Idę o zakład, że nie będzie ta jasność liniowo zależała od pola źrenicy wejściowej.
    Ostatnio edytowane przez piast9 ; 03-10-2013 o 08:40
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Dopiero zrobiłem próbę . Mam przejściówkę z potwierdzenie ostrości. Zapiąłem do 600d heliosa. Aparat tryb m iso stałe 200. przesłona ustawiona na 2,0 ustawiłem czas tak aby na drabince światłomierza było poprawne naświetlenie po zrobieniu zdjęcia jest ok. Zmieniłem przysłonę na 8 światłomierz poleciał w lewo więc wydłużyłem odpowiednio czas i tez jest ok. Żadnych prześwietleń. Na body za to cały czas pokazuje przysłonę f1,4. i nie da się jej zmienić .
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Cytat Zamieszczone przez maciek12ss Zobacz posta
    Dopiero zrobiłem próbę . Mam przejściówkę z potwierdzenie ostrości. Zapiąłem do 600d heliosa. Aparat tryb m iso stałe 200. przesłona ustawiona na 2,0 ustawiłem czas tak aby na drabince światłomierza było poprawne naświetlenie po zrobieniu zdjęcia jest ok. Zmieniłem przysłonę na 8 światłomierz poleciał w lewo więc wydłużyłem odpowiednio czas i tez jest ok. Żadnych prześwietleń. Na body za to cały czas pokazuje przysłonę f1,4. i nie da się jej zmienić.
    I wyszły Ci identyczne histogramy?
    Ja testowałem na Pentaconie 50/1.8 i Biometarze 80/2.8 i na żadnym nie wychodziło dobrze.
    Czyżby coś z body?

Cytat Zamieszczone przez PawelB Zobacz posta
    Jeśli światłomierz nie ma informacji o przysłonie powinien i tak dobrać prawidłowy czas naświetlania. Rozumiem że robisz zdjęcie i jest prześwietlone?
    Tak właśnie jest.
    Ostatnio edytowane przez felizz ; 03-10-2013 o 10:17

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów