Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
Tez to obserwuję i moim zdaniem spowodowane jest to tzw "jasną" matówką. Jasna matówka zamiast losowo rozpraszać światło na matowej powierzchni (tak jak to jest na matówkach tradycyjnych) ma powierzchnię strukturyzowaną w mikroskopijne pryzmaciki tak, by światło rozpraszać nie losowo na wszystkie strony ale kierować je w większej mierze w stronę oka co daje jaśniejszy obraz w wizjerze. Wyszperałem tę informację gdzieś w książkach, nie pamiętam gdzie.
To jest najbardziej prawdziwe wyjaśnienie.

10 lat temu popełniłem taki krótki tekst na mojej stronie o fotografii z czasów analogowego EOS 50e:

Przejściówka na M42 - gdzie i za ile

Przejściówkę na M42 można kupić na giełdzie w Stodole za ok 40 PLN

Ustawianie ostrości

Tu niestety canonowców boli - traci sie potwierdzenie ustawienia
ostrosci (choc jesli podpiety jest obiektyw AF ustawiony na M.Focus to takie
potwierdzenie jest)

Uwaga na błędne czasy przy lampie błyskowej

Jeśli odłączyć obiektyw (lub użyć M42) , ustawić program 'P', włączyć lampę 380EX (a moze kazda inną z serii EX) i ustawić na niej synchro z krótkimi czasami to aparat ustawi czas np 1/500 sek (albo szybsze), podczas gdy pomiary wskazywały by na najwyżej 1/10 sek. w każdej innej kombinacji ustawień taki efekt nie występuje.

Jaki używać program do M42

Prawie każdy program zachowuje sie jak program z preselekcją przysłony, z tą różnicą, że preselekcji dokonuje się pierścieniem na obiektywie a nie pokrętłem w korpusie. Jedynie w programie Tv "trafienie" na właściwy czas spowoduje , że przysłona "00" przestanie migać, a w manualu trzeba obserwować "drabinkę" aż utrafi się na odpowiedni czas.

Pomiar światła przy M42

Pomiaru lepiej dokonywać przy otwartej przysłonie, tak jak to jest z dedykowanym obiektywem. Z powodu niedoskonałości elementów pomiarowych zbyt duża przysłona podczas pomiaru może dawać niedokładne pomiary. Poza tym niektóre modele Canonów mierzą światło od matówki, i tutaj jest problem - trzeba doświadczalnie określić korekcję ekspozycji dla różnych przysłon (podobno w EOS 5, a w EOS 30 może to być nawet +/-5EV). Według moich obserwacji EOS50 nie wymaga takich korekt. Pomiar matrycowy zachowuje się jakby uzywany był tylko centralny punkt AF.

Blysk a ogniskowa

Niestety aparat nie wie jaką ogniskową ma obiektyw M42. Domyślnie ustawia zoom lampy na 35mm (w lampach z zoomem). W takim wypadku przydatna jest lampa na której można ręcznie wprowadzić ogniskową.