Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: błędna ekspozycja z obiektywami manualnymi

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Domyślnie Odp: błędna ekspozycja z obiektywami manualnymi

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    W wypadku obiektywów manualnych światłomierz powinien przyjąć, że zdjęcie zostanie zrobione na takiej przesłonie na jakiej ustawiano ekspozycję. Tak jak w starych aparatach mierzących ekspozycję przy przesłonie roboczej
    Tak tylko że w starych aparatach np Zenit (którego akurat posiadam). Przysłona też domyka się dopiero przy robieniu zdjęcia ale jest to wszystko mechanicznie. Nie da się tak zrobić ze szkłem m42 ( te które ja mam w stopce) aby automatycznie same się domknęły z jakimkolwiek współczesnym canonem. Tak więc sumując a zenicie te same szkło i na canonie . W zenicie ustawiasz przysłonę i aparat dopiero domyka jak wciśniesz spust. W canonie ze szkłem systemowym to samo. Ale już w canonie ze szkłem m42 przysłona będzie cały czas domknięta
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Cytat Zamieszczone przez maciek12ss Zobacz posta
    Tak tylko że w starych aparatach np Zenit (którego akurat posiadam). Przysłona też domyka się dopiero przy robieniu zdjęcia ale jest to wszystko mechanicznie. Nie da się tak zrobić ze szkłem m42 ( te które ja mam w stopce) aby automatycznie same się domknęły z jakimkolwiek współczesnym canonem. Tak więc sumując a zenicie te same szkło i na canonie . W zenicie ustawiasz przysłonę i aparat dopiero domyka jak wciśniesz spust. W canonie ze szkłem systemowym to samo. Ale już w canonie ze szkłem m42 przysłona będzie cały czas domknięta
    To jeszcze zależy czy mówisz o pomiarze TTL czy zewnętrznym światłomierzem (które starsze Zenity tez posiadały).

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Jeśli światłomierz nie ma informacji o przysłonie powinien i tak dobrać prawidłowy czas naświetlania. Rozumiem że robisz zdjęcie i jest prześwietlone? Ja tez mam właśnie 50D, używałem obiektywów manualnych Zenitar 16 mm i Samyang 8 mm z bagnetami Canona oraz Jupiter 85 z przejściówką i nie miałem żadnych problemów z prześwietlaniem zdjęć.

Dopiero zrobiłem próbę . Mam przejściówkę z potwierdzenie ostrości. Zapiąłem do 600d heliosa. Aparat tryb m iso stałe 200. przesłona ustawiona na 2,0 ustawiłem czas tak aby na drabince światłomierza było poprawne naświetlenie po zrobieniu zdjęcia jest ok. Zmieniłem przysłonę na 8 światłomierz poleciał w lewo więc wydłużyłem odpowiednio czas i tez jest ok. Żadnych prześwietleń. Na body za to cały czas pokazuje przysłonę f1,4. i nie da się jej zmienić .
    Tak właśnie powinno to działać. Dandelion stale zgłasza do korpusu przysłonę 1,4, ale światłomierz reaguje na zmianę przysłony na obiektywie. Bez dandelionu aparat pokazuje przysłonę 0,0
    Ostatnio edytowane przez PawelB ; 03-10-2013 o 09:21
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez PawelB Zobacz posta
    Tak właśnie powinno to działać. Dandelion stale zgłasza do korpusu przysłonę 1,4, ale światłomierz reaguje na zmianę przysłony na obiektywie. Bez dandelionu aparat pokazuje przysłonę 0,0
    Dokładnie. Gdyby matówka nie zachowywała się tak, jak przypuszczam, to przymknięcie ręcznego obiektywu w tym momencie zaciemniło by obraz na matówce przez co światłomierz zareagowałby wydłużeniem ekspozycji o tyle co trzeba. Tak jakby było po prostu ciemniej. Jeśli znajdę w szpargałach jakąś fotodiodę to zmierzę to sobie dziś wieczorem po pracy. W sumie naukowiec ze mnie i elektronik w dodatku, to będzie wszystko zrobione jak należy. Z przypisami.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Nie patrzyłem na histogram . Żadne zdjęcie nie było prześwietlone ani nie doświetlone wyglądały według ekspozycji tak samo.
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Nie patrzyłem na histogram . Żadne zdjęcie nie było prześwietlone ani nie doświetlone wyglądały według ekspozycji tak samo.
    To nie wiadomo czy było dobrze. Mi zależy na pełnej powtarzalności - tak jak to jest na obiektywie automatycznym (histogram niezależnie od ekspozycji nie zmienia położenia).

Sprawdzę to po południu dokładnie. I wkleję jakieś sample.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Tez to obserwuję i moim zdaniem spowodowane jest to tzw "jasną" matówką. Jasna matówka zamiast losowo rozpraszać światło na matowej powierzchni (tak jak to jest na matówkach tradycyjnych) ma powierzchnię strukturyzowaną w mikroskopijne pryzmaciki tak, by światło rozpraszać nie losowo na wszystkie strony ale kierować je w większej mierze w stronę oka co daje jaśniejszy obraz w wizjerze. Wyszperałem tę informację gdzieś w książkach, nie pamiętam gdzie.
    To jest najbardziej prawdziwe wyjaśnienie.

10 lat temu popełniłem taki krótki tekst na mojej stronie o fotografii z czasów analogowego EOS 50e:

Przejściówka na M42 - gdzie i za ile

Przejściówkę na M42 można kupić na giełdzie w Stodole za ok 40 PLN

Ustawianie ostrości

Tu niestety canonowców boli - traci sie potwierdzenie ustawienia
    ostrosci (choc jesli podpiety jest obiektyw AF ustawiony na M.Focus to takie
    potwierdzenie jest)

Uwaga na błędne czasy przy lampie błyskowej

Jeśli odłączyć obiektyw (lub użyć M42) , ustawić program 'P', włączyć lampę 380EX (a moze kazda inną z serii EX) i ustawić na niej synchro z krótkimi czasami to aparat ustawi czas np 1/500 sek (albo szybsze), podczas gdy pomiary wskazywały by na najwyżej 1/10 sek. w każdej innej kombinacji ustawień taki efekt nie występuje.

Jaki używać program do M42

Prawie każdy program zachowuje sie jak program z preselekcją przysłony, z tą różnicą, że preselekcji dokonuje się pierścieniem na obiektywie a nie pokrętłem w korpusie. Jedynie w programie Tv "trafienie" na właściwy czas spowoduje , że przysłona "00" przestanie migać, a w manualu trzeba obserwować "drabinkę" aż utrafi się na odpowiedni czas.

Pomiar światła przy M42

Pomiaru lepiej dokonywać przy otwartej przysłonie, tak jak to jest z dedykowanym obiektywem. Z powodu niedoskonałości elementów pomiarowych zbyt duża przysłona podczas pomiaru może dawać niedokładne pomiary. Poza tym niektóre modele Canonów mierzą światło od matówki, i tutaj jest problem - trzeba doświadczalnie określić korekcję ekspozycji dla różnych przysłon (podobno w EOS 5, a w EOS 30 może to być nawet +/-5EV). Według moich obserwacji EOS50 nie wymaga takich korekt. Pomiar matrycowy zachowuje się jakby uzywany był tylko centralny punkt AF.

Blysk a ogniskowa

Niestety aparat nie wie jaką ogniskową ma obiektyw M42. Domyślnie ustawia zoom lampy na 35mm (w lampach z zoomem). W takim wypadku przydatna jest lampa na której można ręcznie wprowadzić ogniskową.

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    To jest najbardziej prawdziwe wyjaśnienie.
    Tylko że nie odrywajmy się od opisanego przeze mnie przypadku - ja nie mam jaśniejszej matówki.

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez felizz Zobacz posta
    Tylko że nie odrywajmy się od opisanego przeze mnie przypadku - ja nie mam jaśniejszej matówki.
    Ależ masz :-) Standardowa matówka w DSLR jest właśnie jaśniejsza niż stosowane w analogach.

Ja zauważyłem taką prawidłowość - nawet dla dandeliona, gdzie można zmieniać ustawienia przysłony najbardziej spójne efekty osiągam i tak, gdy ustawię wartość przysłony na body na największą mozłiwą dziurą :-) Ustawianie wartości na body do tej ustawionej na pierścieniu obiektywu daje mi gorsze rezultaty (ale jeszcze muszę to zbadać).

I z różnymi obiektywami jest różnie. Np. z moim CZJ Pancolar 50/1.8 przy dandelionie z przesłoną ustawioną na stałe na 2.0, przy pełniej dziurze na obiektywie, ustawiam kompensację ekpozycji na +2/3. Przy domykaniu przysłony w obiektywie na każdą działkę przysłony kompensuję w dół o 1/3 działki na drabince.
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów