Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: błędna ekspozycja z obiektywami manualnymi

Widok wątkowy

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: błędna ekspozycja z obiektywami manualnymi

Jeśli światłomierz nie ma informacji o przysłonie powinien i tak dobrać prawidłowy czas naświetlania. Rozumiem że robisz zdjęcie i jest prześwietlone? Ja tez mam właśnie 50D, używałem obiektywów manualnych Zenitar 16 mm i Samyang 8 mm z bagnetami Canona oraz Jupiter 85 z przejściówką i nie miałem żadnych problemów z prześwietlaniem zdjęć.

Cytat Zamieszczone przez maciek12ss Zobacz posta
    Dopiero zrobiłem próbę . Mam przejściówkę z potwierdzenie ostrości. Zapiąłem do 600d heliosa. Aparat tryb m iso stałe 200. przesłona ustawiona na 2,0 ustawiłem czas tak aby na drabince światłomierza było poprawne naświetlenie po zrobieniu zdjęcia jest ok. Zmieniłem przysłonę na 8 światłomierz poleciał w lewo więc wydłużyłem odpowiednio czas i tez jest ok. Żadnych prześwietleń. Na body za to cały czas pokazuje przysłonę f1,4. i nie da się jej zmienić .
    Tak właśnie powinno to działać. Dandelion stale zgłasza do korpusu przysłonę 1,4, ale światłomierz reaguje na zmianę przysłony na obiektywie. Bez dandelionu aparat pokazuje przysłonę 0,0
    Ostatnio edytowane przez PawelB ; 03-10-2013 o 09:21
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów