Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Tamron SP AF90mm f/2.8 Di Makro 1:1

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar maro25
    Miasto
    Skawina

Domyślnie Tamron SP AF90mm f/2.8 Di Makro 1:1

Na forum często można spotkać się z pytaniem który obiektyw wybrać do zdjęć makro. Wiele osób poleca właśnie Tamrona SP AF90mm f/2.8 Di Makro 1:1 dlatego postanowiłem podać trochę informacji o tym obiektywie jeszcze nie zdecydowanym nabywcą.

To co chyba najbardziej interesuje przyszłych właścicieli to zdolności optyczne obiektywu. Na samym początku potwierdzam pozytywne opinie o tym szkle. Osoby które interesują się tym obiektywem na pewno widziały już testy w Internecie które pokazują jak dobry optycznie jest Tamron. Aberracja chromatyczna jest znikoma i raczej rzadko się ją widuje.

Ten obiektyw tak naprawdę ma tylko jedną wadę - dość powolny i głośny auto fokus. Dlatego fotografowanie szybko poruszających się obiektów będzie trudne. Obiektyw posiada przełącznik który ogranicza pracę auto fokusa do zakresu makro. Osobiście wolałbym możliwość zablokowania AF na odległość od 1,5 metra do nieskończoności. Takie rozwiązanie poprawiło by szybkość AF ponieważ przy skali 1:1 i tak najlepiej samemu ustawić ostrość. Jeśli chodzi o automatyczne ustawianie ostrości przy dużych powiększeniach to też można mieć drobne uwagi dotyczące odrobinę większej precyzji systemu AF.

Kiedy pierwszy raz zetknąłem się z Tamronem 90 makro zaskoczyła mnie jego precyzja wykonania. Pomimo iż obiektyw zmienia wyraźnie swoją długość nie ma mowy o żadnych luzach. Wszystko jest świetnie spasowane, solidne i działa bez zarzutu. Również przełącznik AF/MF w pierścieniu pozytywnie mnie zaskoczył. Ogólnie mówiąc obiektyw jest bardzo estetyczny i dobrze zbudowany.

Kolejnym plusem wg mnie jest jego ogniskowa 90mm która przy cropie 1.6x daje bardziej użyteczną ogniskową np. do portretu. Szkoda tylko że średnica filtra nie wynosi 58mm. Średnica ta jest częściej stosowana w canonach jednak zawsze można się zaopatrzyć w przejściówkę.

Moim zdaniem ten obiektyw jest idealnym rozwiązaniem do wszelkiego typu zdjęć makro jak i do portretu. Osobiście wybrałem Tamrona a nie Canona 100/2.8 ponieważ cena tego drugiego była dla mnie nie do zaakceptowania. Jak na razie jestem zadowolony z mojego SP90

EDIT: po miesiącu użytkowania
    Zrobiłem już nim trochę zdjęć również makro owadów i doszło kilka nowych spostrzeżeń:

- autofokus działa dość sprawnie nawet przy dużej skali odwzorowania i na poruszającym się owadzie
    - blokada AF jest możliwa w zakresie „normalnym” i makro (przedtem tego nie wiedziałem)
    - stosowanie ogranicznika autofokusa przynosi pożądany skutek
    - po przesiadce z tzw odwrotki, zaskoczyła mnie bardzo duża GO jak na makro.
    Ostatnio edytowane przez maro25 ; 11-04-2006 o 17:34

Uprawnienia umieszczania postów