Best Portrait Lenses for APS-C (1.6 Crop) Canon Body - Michael Andrew Photography Blog
Porównaj sobie fotki - dla siebie wybrałbym Canona 28mm 1.8
Best Portrait Lenses for APS-C (1.6 Crop) Canon Body - Michael Andrew Photography Blog
Porównaj sobie fotki - dla siebie wybrałbym Canona 28mm 1.8
Temat poniekąd nieaktualny, gdyż ku ucieszy " jellyeater" zakupiłem Canona
Ale myślę, żeby nie zamykać tematu bo może posłużyć do dalszych dialogów i rozważań na temat tych szkieł.
eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN
Chciałbym jeszcze zobaczyć porównanie z A. Bo to jest ta stara Sigma. Nową poprawili.Porównaj sobie fotki - dla siebie wybrałbym Canona 28mm 1.8
W sumie większych różnic nie ma... Na takich miniaturkach to i kit jest dobry.
Chcesz mieć dobre zdjęcia bierz Canona, chcesz mieć "najlepszy obiektyw" bierz Sigmę.
Pod APS-c to nic nie dorówna dla EF28/1,8.
Ja bym wybrał obiektyw jaśniejszy. Oczywiście po wczesniejszym przetestowaniu i sprawdzeni u czy trafia tam gdzie ma trafiac
Możesz rowzinąć? (choć chyba wiem co napiszesz) - że mydlło na brzegach, rogach i w środku, aberracje, kosmiczna wineta itd?
Tak, tak - wiem słyszałem,.. jednak xxx razy powtórze to są dywagacje osób robiących zdjęcia tabelką, pewnie L`ka jest lepsza ale ponad 3x droższa..
A pozatym czym dobre jest do filmu, czego nie daje w foto?bo jak już to do filmu właśnie jakby mniej ze względu na nienajwyzszych lotów (choć lepszą niz w 1.4/50) mechanikę MF, no chyba że w grę wchodzi folowfocus...
Możesz rowzinąć? (choć chyba wiem co napiszesz) - że mydlło na brzegach, rogach i w środku, aberracje, kosmiczna wineta itd?
Tak, tak - wiem słyszałem,.. jednak xxx razy powtórze to są dywagacje osób robiących zdjęcia tabelką, pewnie L`ka jest lepsza ale ponad 3x droższa..
A pozatym w czym dobre jest do filmu, czego nie daje w foto?bo jak już to do filmu właśnie jakby mniej ze względu na nienajwyzszych lotów (choć lepszą niz w 1.4/50) mechanikę MF, no chyba że w grę wchodzi folowfocus...
Miałem Sigmę 30 1.4 zanim zmieniłem puszkę na APS-H i FF. Przed zakupem też miałem dylemat, który z tych obiektywów wybrać. Gdybym wziął C28/ 1.8 to przy zmianie body nie musiałbym zmieniać też szkła. Nie żałuję jednak, ponieważ moja Sigma była ostra jak brzytwa od pełnej dziury i to bez wybierania w sklepie. Jak wszystkie moje szkła, kupiona na Allegro, jako używana, ale na gwarancji.