Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Bezlusterkowiec + 2 stałeczki - jaki system wybrać?

Widok wątkowy

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Bezlusterkowiec + 2 stałeczki - jaki system wybrać?

Widzę, że budżet gra niebagatelną rolę w wyborze systemu.
    Obecnie mam Olympusa E-P5 z 17mm1.8 z wizjerem VF4 i szklarnią od lustrzankowego 4/3 - jestem super zadowolony, ale kasa na to wszystko nie mała, na pewno 2000zł nie starczy.
    Używam też NEX-3 z E16/2.8, S30/2.8 i pleśniakiem 55mm1.4 do portretu.
    Przed kupnem E-P5 rozważałem szczegółowo i Panasonic'a i Olympusa m43. Generalnie pomiędzy nowymi modelami Panasa i Olka nie ma różnic (poza gorszym wideo u Olka). Mam tu na myśli GX7, GM1, E-P5, OMD M5, E-PL5, E-PM2.
    Stare korpusy Panasonic mają lepszy (zdecydowanie) AF niż starsze korpusy Olka - obrazowanie na podobnym poziomie.

Jeśli miałbym patrzeć na cenę (niską) to wybrałbym chyba NEX. Body obojętnie jakie, byle najtańsze - nawet używane. A do tego trzy Sigmy 19, 30 i 60mm w cenie około 1500 zł za komplet. Jak będziesz miał przypływ gotówki to kupisz body NEX-6 (może nawet z 16-50) i wtedy naprawdę masz dobry zestaw.

W m43 też możesz użyć ww Sigm, a na szeroko np. 14mm2.5 od Panasonic. Jeśli idzie o korpus to można czasami trafić na ciekawą cenę GX1 (poniżej 1000zł z jakimś kitem). I jeszcze jedno nowe Olki OMD M5 i M1 oraz E-P5 mają genialną moim zdaniem stabilizację. Jeszcze nigdy nie widziałem tak genialnie ustabilizowanego wideo z ręki jakie robię moim E-P5.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 17-12-2013 o 12:57

Uprawnienia umieszczania postów