Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Zdjęcia Pary a ostre twarze

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar pawel1178

Domyślnie Odp: Zdjęcia Pary a ostre twarze

właśnie jestem po czytaniu na temat głębi ostrości i już jakieś tam pojęcie mam i czytając jeszcze raz o czym wszyscy piszą w tym wątku jestem w stanie to zrozumieć i nic jak po prostu poeksperymentować na jakich kolwiek przedmiotach najpierw aby to sobie zobrazować oraz nabrać jako takiej wprawy i przyswoić wiedzę wyczytaną z internetu. przed jest to 1/3 odległości a za obiektem jest to 2/3 odległości gdzie wszystko w tych granicach pozostaje ostre, a więc idąc tym tropem fotografując np dwie osoby gdzie jedna jest lekko bliżej obiektywu od drugiej kierować ostrość bardziej na tę osobę pierwszą a druga z automatu również będzie ostra tak ? i drugie pytanie czy jeżeli fotografując tylko jedną postać chcę uzyskać cała twarz ostrą ostrość kieruję na nos lub mniej wiecej w tych okolicach abym uzyskał oczy ostre ? oczewiscie nie na przysłonie 2.8 ale już 4 czy 5.6

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Zdjęcia Pary a ostre twarze

Cytat Zamieszczone przez pawel1178 Zobacz posta
    przed jest to 1/3 odległości a za obiektem jest to 2/3 odległości
    To jest bardzo duże uproszczenie, ogólnie to nie jest prawda. Weź pierwszy lepszy kalkulator głębi ostrości, jest tego pełno w necie. I zobacz. Na małe odległości i duże dziury jest niemal 50/50, a jak robisz na hiperfokalną to masz nieskończoną głębię za punktem ostrości.

Cytat Zamieszczone przez pawel1178 Zobacz posta
    i drugie pytanie czy jeżeli fotografując tylko jedną postać chcę uzyskać cała twarz ostrą ostrość kieruję na nos lub mniej wiecej w tych okolicach abym uzyskał oczy ostre ? oczewiscie nie na przysłonie 2.8 ale już 4 czy 5.6
    Jak chcesz ostre oczy to na oczy. Czemu na nos? Jeszcze raz, weź kalkulator, sam sobie policz.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uprawnienia umieszczania postów