Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Zdjęcia Pary a ostre twarze

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar szunaj

Domyślnie Odp: Zdjęcia Pary a ostre twarze

Cytat Zamieszczone przez pawel1178 Zobacz posta
    Witam zwracam się do was z kolejna prośbą i radą Mam nadzieję że pomożecie, otóż robiłem zdjęcie dwóch osób siedziących na ławce na statywie w trybie LV i kwadracik skierowałem na jedną twarz i to ona została ostra a druga twarz jest mniej ostra, w jaki sposób to wyeliminować ? robię na przysłonie 2.8 aby uzyskać ładne rozmycie
    Wyeliminować to możesz na kilka sposobów,
    - ustawić się tak z aparatem by obie twarze były dokładnie w tej samej odległości od obiektywu,
    - zmienić ogniskową obiektywu na krótszą, bo im krótsza jest ogniskowa obiektywu tym większa jest głębia ostrości.
    - zmienić przysłonę, bo im mniejszy jest otwór przysłony, tym większa jest głębia ostrości, w tym przypadku utracisz duże rozmycie tła na zdjęciu.

Poczytaj od czego (poza wielkością matrycy aparatu) zależy głębia ostrości.

Pozdrawiam
    mojego Canona EOS chciałbym zawsze mieć przy sobie

Coś już napisał Awatar pawel1178

właśnie jestem po czytaniu na temat głębi ostrości i już jakieś tam pojęcie mam i czytając jeszcze raz o czym wszyscy piszą w tym wątku jestem w stanie to zrozumieć i nic jak po prostu poeksperymentować na jakich kolwiek przedmiotach najpierw aby to sobie zobrazować oraz nabrać jako takiej wprawy i przyswoić wiedzę wyczytaną z internetu. przed jest to 1/3 odległości a za obiektem jest to 2/3 odległości gdzie wszystko w tych granicach pozostaje ostre, a więc idąc tym tropem fotografując np dwie osoby gdzie jedna jest lekko bliżej obiektywu od drugiej kierować ostrość bardziej na tę osobę pierwszą a druga z automatu również będzie ostra tak ? i drugie pytanie czy jeżeli fotografując tylko jedną postać chcę uzyskać cała twarz ostrą ostrość kieruję na nos lub mniej wiecej w tych okolicach abym uzyskał oczy ostre ? oczewiscie nie na przysłonie 2.8 ale już 4 czy 5.6

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

przed jest to 1/3 odległości a za obiektem jest to 2/3 odległości
    To jest bardzo duże uproszczenie, ogólnie to nie jest prawda. Weź pierwszy lepszy kalkulator głębi ostrości, jest tego pełno w necie. I zobacz. Na małe odległości i duże dziury jest niemal 50/50, a jak robisz na hiperfokalną to masz nieskończoną głębię za punktem ostrości.

i drugie pytanie czy jeżeli fotografując tylko jedną postać chcę uzyskać cała twarz ostrą ostrość kieruję na nos lub mniej wiecej w tych okolicach abym uzyskał oczy ostre ? oczewiscie nie na przysłonie 2.8 ale już 4 czy 5.6
    Jak chcesz ostre oczy to na oczy. Czemu na nos? Jeszcze raz, weź kalkulator, sam sobie policz.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

To tak łopatologicznie. Masz obiektyw i walisz na wprost ścianą prostopadłą to obiektywu. Ściana ma grubość o wartości głębi ostrości (wg kalkulatora głębi ostrości o której pisali koledzy). I teraz jak ustawiasz coś tak by się znalazło w tej ścianie ostrości. Mam nadzieję że trochę pomogłem
    Dobranoc

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Witam zwracam się do was z kolejna prośbą i radą Mam nadzieję że pomożecie, otóż robiłem zdjęcie dwóch osób siedziących na ławce na statywie w trybie LV i kwadracik skierowałem na jedną twarz i to ona została ostra a druga twarz jest mniej ostra, w jaki sposób to wyeliminować ? robię na przysłonie 2.8 aby uzyskać ładne rozmycie
    Kółko trybów ustaw na A-Dep. A w między czasie poczytaj o dzialaniu aparatów.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Kółko trybów ustaw na A-Dep. A w między czasie poczytaj o dzialaniu aparatów.
    I to jest to. Jest to A-DEP, nikt go nie używa, a właśnie takie ma zastosowanie.

Miasto
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    I to jest to. Jest to A-DEP, nikt go nie używa, a właśnie takie ma zastosowanie.
    Wstyd przyznać ale odkryłem ten tryb miesiąc temu, a mam lustrzankę 4 lata Tryb jest bardzo użyteczny.
    Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    2. aparat dobierał przysłonę tak, aby wszystkie punkty AF były w głębi ostrości - tak miał EOS 300 i to było dla mnie bezużyteczne
    Mniej więcej tak to działa. Za pomocą punktów AF mierzy kadr i dobiera odpowiednia przysłonę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

A jak działa A-DEP w nowych canonach? W czasach analogowych były dwa rodzaje:
    1. najpierw ostrzyło się na najdalszy punkt potem na najbliższy i aparat dobierał przysłonę - tak miał EOS 5 i to mi odpowiadało
    2. aparat dobierał przysłonę tak, aby wszystkie punkty AF były w głębi ostrości - tak miał EOS 300 i to było dla mnie bezużyteczne

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    A jak działa A-DEP w nowych canonach? W czasach analogowych były dwa rodzaje:
    1. najpierw ostrzyło się na najdalszy punkt potem na najbliższy i aparat dobierał przysłonę - tak miał EOS 5 i to mi odpowiadało
    1. tak samo miał EOS 50E - i nazywało się to tylko DEP - taki półautomatyczny - raz ustawiasz ostrość na jeden punkt potem na drugi i przy trzecim naciśnięciu ustawiał ostrość pomiędzy odległościami i dobierał przysłonę - czasami migał brak zakresu.
    2. A-DEP - automat na ogół w seri EOS XXX EOS XXXX - przysłona i ogniskowa tak dobierana aby wszystkie punkty AF miały być ostre

Miasto
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    ustawiał ostrość pomiędzy odległościami i dobierał przysłonę - czasami migał brak zakresu.
    W A-DEP nie miga tylko robi zdjęcie, może stąd rozczarowanie. Ja traktuje ten tryb jako typowo wycieczkowy i w tej roli się sprawdza.
    edyta
    Podczas robienia zdjęcia widać które punkty AF wziął pod uwagę, więc czasem trzeba delikatnie zmienić kadr aby złapały tam gdzie My chcemy. A że AF w serii xxxD jest jaki jest to tak działa tryb A-Dep..
    Ostatnio edytowane przez namoamo ; 03-10-2013 o 09:37

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów