Panowie, to, że mam trzy posty na krzyż, nie świadczy o tym, że nie wiem jak wygląda procederu importu towarów spoza UE.
Mam świadomość wszystkich czyhających "zagrożeń"
Co do testu, w razie czego mogę podjąć się jedynie do oceny wizualnej i stwierdzeniu działa/niedziała.
Nie mam doświadczenia w lampach błyskowych, więc ww test mógłby być mocno ułomny.
Pozdrawiam.
PS Bardziej cieszyłbym się gdyby ktoś mógłby napisać, jakieś konkrety o zakupionej przeze mnie lampie niż tłumaczyć sensowność zakupu w Chinach.
Ostatnio edytowane przez b8533737 ; 20-10-2013 o 09:08
Tak, a działa to tak, iż celnik albo łyknie "gift" albo poprosi o wydruk z eBay oraz z PayPal ile faktycznie zapłaciłeś bo będzie miał jakiekolwiek wątpliwości. Oczywiście to loteria, wpływ ma na to waga, pudełko czy ciekawość celnika. Całe koszty to VAT, cło w zależności od towaru to 0 do 3% czy iluś tam bo w większości przypadków bardziej opłaca się kupić tutaj na fakturę będąc firmą niż ciągnąć to z Azji.
|CANON FF|
Przecież ta lampa, nawet jako towar spoza UE, zwolniona jest z opłat celnych. Jej wartość z wysyłką nie przekracza bowiem 150EUR. Kupowałem tak Nissiny ze sklepu w HK i nie przypomniam sobie jakichkolwiek dodatkowych opłat ze strony UC.
"C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”
Lampa dotarła.
UC nie doliczył VATu, przesyłka cała, lampa sprawna.
To takie info dla defetystów
Co do samej lampy.
Wykonanie absolutnie bez zarzutu. nie mam zastrzeżeń.
Obsługa banalnie prosta. HSS działa.
Co do ewentualnego testu, to nie czuję się na siłach, mam zbyt małe doświadczenie w wykorzystaniu lamp błyskowych.
Mogę wkleić ewentualnie fotki samej lampy.
Moje pierwsze subiektywne opinie i spostrzeżenia.
Lampa lekka i niewielkich rozmiarów, bardzo solidnie wykonana, klawisze duże i pracują z przyjemnym wyczuwalnym oporem (może są delikatnie zbyt blisko siebie), baterie chowane w dopasowanym gnieździe pod ciasną a nie luźną klapką dzięki czemu wymiana jest bardzo szybka, palnik obraca się lekko i przyjemnie nie wyrywając całej lampy ze stopki. W porównaniu z YN 465, którą miałem wcześniej, jest to przesiadka na mercedesa.
Do tej pory jedyną irytującą rzeczą, którą na szczęście można zmienić, był sposób uruchamiania i wyłączania z długiego przytrzymania klawisza on/off na krótkie przyciśnięcie. Polecam do wykonania.
Na razie zakładana na body 40D i 350D, z którymi dogaduje się bez problemu. Bardzo szybko się ładuje.
Ogarnia ktoś czy działa ta lampa na 5D mk1?
Przede wszystkim witam wszystkich (pierwszy post).
Co do współpracy lampy YN 500ex z 5D mam następujące spostrzeżenia.
W ettl-u działa bez problemów, Hss również działa, ale co ciekawe nie ma znaczenia jaki tryb synchronizacji wybiorę w lampie. Nawet jeśli nie zaznacze hss-u, a w body ustawię czas krótszy niż 1/200 to i tak tryb synchronizacji z krókimi czasami działa.(jakby auto czy jak).
Natomiast problem jest z ustawieniem na drugą kurtynę. Za cholerę nie mogę go uzyskać. Próbowałem wszyskich chyba ustawień i wlampie i w 5D. Co ciekawe lampa działa na drugą kurtynę bez problemu z 500D. A jeszcze ciekawsze, że tryb drugiej kurtyny działa bez problemu w zestawie 5D i lampa Metz 36 af.
Czy ktoś kto posiada zestaw 5D + YN 500ex mógłby to potwierdzić czy tylko ja mam taki problem?
pozdrawiam