Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: EOS 30v czy 33v? HSS?

Mieszany widok

nexteam
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Tak.
    Wiąze sie to zarazem z obsługą systemu kontroli błysku E-TTL i ten system musi obsługiwać lampa, aby działało HSS.
    W praktyce poprawnie obsługują to Canony EX, Sigma EF-500 SUPER oraz wybrane modele Metza.
    A jak to jest z E-TTL II, czy o tym że lampa może współpracować z Body w tym systemie decyduje wersja body(czy obsługuje) i wystarczy że lampa obsługuje E-TTL, to E-TTL II tez obsługuje?
    Wszysko, a nawet jeszcze więcej znajdziesz tutaj:
    http://photonotes.org/articles/eos-flash/index.html
    Szkoda że nie znam angielskiego

Nie wiem, jakie masz doświadczenia; nie wiem w jakich okolicznościach pojawi się G6, ale jeśli miałbyś kupować G6 i tego kliszaka, to czy nie warto zamiast tego od razu kupić cyfrowe lustro?
    Dwa w jednym :-) Raz a dobrze :-)
    No cóż. Było to tak: Dawno, dawno temu... były zenity (kasę miałem dopiero na 122, wcześniej Smiena na chrzciny) i Prakticy (szczyt marzeń). Póxniej długo , długo nic . Po "pewnym" czasie zaznajomiłem sie z Nikonem F70 (własność koła zainteresowań) i znowu nic.
    Jak pojawił sie A75 to go wziąłem. Do dokumetowania i archiwizowania fajna rzecz, ale jakośc zdjęć w realu przegrywał kolorystycznie z trochę lepszym kompaktem analogowym. Powershot poszedł w świat, a ja dorobiłem sie niedawno synka i F70. Myśl o G6 zrodziła się z potrzeby, po prosty brakowało mi czegoś do archiwizacji i potrzebowałbym czegoś pod co mógłbym podpiąć lampę zewnętrzną. Pozatym "moja krew" jest tak wdzięczna że masa odbitek 10x15 mnie dobija. Mam nadzieje że G6 mnie nie zawiedzie jeśli chodzi o kolorystykę i ostrość(trochę juz sie o niej naczytałem).
    A o analogowej lustrzance ciągle myślę. Do G6 mabyłem już metz'a 44 AF-4C digital (V2) i pomyślałem czemu nie szukać lustra wśród Canonów. Co prawda bardzo lubie Nikona(przymierzałem się do F90x- idealnie pasuje do mojej ręki) i Pentaxy bardzo mi się podobaja. Ale z nikonami będzie problem jak będę chciał podpiąc coś z gwintem, a Pentaxy... sa trochę głośne (nic im nie ujmując oczywiście).
    No i obiektyw o którym ciągle ostatnio myślę (EF 100/2 USM) .
    Dlatego myślę o 30/33v (cale szczęście że są czarne ;-) ).
    Oczywiście G6 szybko z potrzeby chwili, a 30/33v + EF 100/2 jak nazbieram dieniek.
    Więc na razie bujam w obłokach, czekam na realizację planów z G6 (środki płatnicze powoli się materializują).
    A na lustro cyfrowe poczekam az będzie miało pełną klatkę (lub prawie) o rozdzielczości i szumach przyzwoitego slajdu , oraz jej zakup nie będzie pasmem wyrzeczeń. Czyli trochę to potrwa, chyba.
    pozdrawiam Wszystkich ENTUZJASTÓW i PASJONATÓW i dziękuje za pomoc
    next

Dopiero zaczyna Awatar kaplasak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nexteam
    A jak to jest z E-TTL II, czy o tym że lampa może współpracować z Body w tym systemie decyduje wersja body(czy obsługuje) i wystarczy że lampa obsługuje E-TTL, to E-TTL II tez obsługuje?
    http://canon-board.info/showthread.php?t=2421
    EOS 350D || EOS 5 || T90 || M42

Uprawnienia umieszczania postów