Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Prosba o rade - dodatkowe body

Mieszany widok

Domyślnie Prosba o rade - dodatkowe body

Witam,

Obecnie posiadam 30D...leciwe ale sprawne i z malym przebiegiem.

Szkla:
    Sigma 50 1,4
    C 100-400 L
    T 17-50 2.8
    Tokina 50-135 2.8 DX
    Sigma 8-16
    + TC i inne *******y.

Od kilku miesiecy zastanawiam sie nad zmiana body/zakupem dodatkowego bo wreszcie Canon ruszyl cztery litery i wypracowal wreszcie cos sensownego.

To na czym mi zalezy to:
    1. Efektywna praca na wysokich czulosciach przy portrecie ( 6400/12800 ).
    2. Lepsze przejscia tonalne i pomiar swiatla przy krajobrazie.
    3. Wytzymale body konstrukcyjnie.
    4. Lepszy i wiekszy wizjer.
    5. Lepszy wyswietlacz LCD.
    6. Wyzsza efektywna rozdzielczosc matrycy ( aby wieksza ilosc MPX naprawde miala sens a nie tylko generowala szumy ).

Opcje sa nastepujace:
    1. Kupno 70D
    2. Kupno 6d + pozostawienie 30D ( i tak nie ma sensu go sprzedawac dla 600 pln ).
    3. Czekamy na 7d mII

Pytam o opinie kolegow/kolezanek gdyz mam ponizsze watpliwosci:
    1. Czy 70d to faktycznie tak ogromny przeskok vs 30d ( fizycznie matryca jest taka sama ) ? Wykonanie 70d vs 30d to juz niestety nie to samo na korzysc 30d.
    2. 6d + Sigma 50 1.4 idealne do portretu + pompka 100-400 do pracy tele. Niestety odpada uzycie szkiel APS-C ale 30tka zostanie. Jak oceniacie 6d pod wzgledem konstrukcji ?
    3. 7d MII - zapewne bedzie to takie 70D o dobrej konstrukcji i lepszym AF. Pytanie tylko czy matryca nie straci na wydajnosci jezeli doloza kolejne 4 MPX. Cena bedzie podobna do 6d a wiec pytanie czy warto placic za aps-c skoro mozna miec FF. Zaleta to pelna szklarnia w ruchu.

Tak wiec takie dewagacje...

z gory dzieki za konstruktywne rady
    pozdrawiam
    p

Początki nałogu Awatar swallow77
    Miasto
    Kristiansand, Koszalin

Domyślnie Odp: Prosba o rade - dodatkowe body

Myślę, że FF będzie właściwym wyborem. Pamiętam jak sam się przesiadłem z C500D na C5D. Mimo, że krok technologiczny był wstecz, to jakość obrazu zachwycająca (np. na S50, albo C100-400). Ludzie nie narzekają już na AF w 6D, tak jak 5d1&2. Ja nie mogłem się doczekać na C5D3.. Do tego czasu zdążyłem zaopatrzyć się w 7D (zaraz po okazyjnie nabytym 5D1), a Canon i tak wyskoczył z ceną za C5D3 jak diabeł z pudełka.
    Na Twoim miejscu nie czekałbym na 7d2 - nie wiadomo kiedy będzie, ani jaką będzie miał cenę. A jeśli cena nie gra roli, to C5D3 wydaje się całkiem do rzeczy.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Za FF przemawia też polityka firm, w tym Canon.
    "W danym czasie" zawsze FF jest lepiej wyposażony, ma lepsze funkcje niż APS-C tak aby nie tworzyć wewnętrznej, między produktowej konkurencji.
    Przecież technicznie nic nie stoi przeszkodzie aby w body APS-C dać taki sam np. system AF, obsługę 2 kart pamięci itd. ale tak się jednak nie dzieje.

jp

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

7D mkII to jak bajki o żelaznym wilku .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

1-tak
    2-bardzo dobrze
    3-nie warto czekac

Uprawnienia umieszczania postów