Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Polar - kołowy, liniowy jak odróżnić ?

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie Polar - kołowy, liniowy jak odróżnić ?

Jak w temacie czy są proste sposoby jak odróżnić te filtry „na oko”

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart
    Jak w temacie czy są proste sposoby jak odróżnić te filtry „na oko”

Nie masz pewności, czy twój filtr polaryzacyjny jest liniowy czy kołowy? Trzymając filtr w wyciągniętym ręku spójrz przez niego na lustro tak aby filtr i jego odbicie nakładały się. Następnie odwróć filtr. Jeżeli obszar w którym filtr i jego odbicie nakładają się jest czarny - masz filtr kołowy. Jeżeli nie widzisz różnicy - jest to wersja liniowa.
    Reszta tutaj

Domyślnie

very thx

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie troche ot ale ...

... podlaczajac sie pod temat, wlasnie jestem w trakcie podejmowania decyzji o kupnie filtra polaryzacyjnego do swojego Tamrona 28-75, na reszcie szkiel mam UV(0) HOYA SHMC. Tamrona bede uzywal jako lepszego KIta do wiodoczkow (co prawda wezszego ale...) i dluzszej portretowki. Wybieramn sie wlasnie na 2 tygodnie nad morze i stwierdzilem, ze moge potrzebowac filtra polaryzacyjnego. Jesli decyzja zapadnie to bedzie to polar kolowy Marumi lub Hoya lub B&W (chyba w tej kolejności). Ale po przeczytaniu zawartosci linka powyzej, nie wiedzac o koniecznosci przekrecania filtra troche sie zniechecilem. Powody: (1) matowka w 350D jak i (2) 2letnie dziecko u boku, ktore nie zawsze jest w stanie nie byc w centrum zainteresowania.

Prosze o info czy i jaka role odgrywa w praktyce wlasnie ustawienie filtra i jaki wplyw ma to pozniej na efekty? Dodaje, ze nie mam programu graficznego do pozniejszej obrobki zdjec - wiec sa one zawsze "sote".

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Zodiakalny Rak ; 07-03-2006 o 12:12
    z pozdrowieniami "69"

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja mam pomysł na inny test: liniowy polaryzuje obojętne którą stroną go trzymasz, a kołowy tylko w jednym kierunku (tak, jakby ktoś nie miał lusterka )
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

o i to jest prostrze rozwiązanie .... i łatwiejsze do sprawdzenia thx

Domyślnie

a jak myślicie jaki to jest ?

http://www.allegro.pl/item89899461_f...olar_55mm.html

mam nadzieję że nikt nie potrzebuje polara 55mm

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jeśli nie napisane, to pewnie liniowy. Ale zawsze możesz zapytać sprzedawcę.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Prosze o info czy i jaka role odgrywa w praktyce wlasnie ustawienie filtra i jaki wplyw ma to pozniej na efekty? Dodaje, ze nie mam programu graficznego do pozniejszej obrobki zdjec - wiec sa one zawsze "sote".
    pozdrawiam

Filtr używam w trzech przypadkach

- zwiększenie nasycenia koloru roślinności
    - likwidacja odblasków na wodzie lub elementach metalowych ( a co za tym idzie zmniejszenia kontarstu w tujęciach z wodą lub elementami metalowymi)
    - zwiekszenie błękitności nieba ( np w celu wyeksponowania chmur)

W praktyce wygląda to tak, że zakładasz filtr, kadrujesz i kręcisz perscieniem. Podczas kręcenia porządany efekt nasila się lub osłabia.Przestajesz kręcić jak efekt Ci odpowiada i to cała filozofia( całość z założeniem filtra, ale bezkadrowania, trwa około minuty). :-D

Jeżeli chcesz wzmocnić błękit nieba przy słonecznej pogodzie, to użycie filtru nie przyniesie rezutatu jeżeli kadrujesz pod słońce lub ze słońcem w plecy.

Uprawnienia umieszczania postów