Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: wybór punktów AF w 50d-jak?

Coś już napisał

Domyślnie wybór punktów AF w 50d-jak?

Witam, zastanawiam się nad zmianą swojego d5100 na 50d powodem przesiadki jest zajecie sie fotografią w celach zarobkowych. Tak wiem, ze 50d nie jest jakiś mega profesjonalny, ale na początek powiniem mi wystarczyć. Zastanawiałem się jeszcze nad d300, ale z tego co wyczytalem bardziej polecają C. Zainteresował mnie również d7000, ale jak się naczytałem o problemach z af i chlapeniem olejem, odpuscilem. Zauważyłem, że w C nie ma przycisków nawigacyjnych, tylko znajduje się pokrętło, więc jak np mogę wybierać punkt w którym chcę łapać ostrość?
    P.S. Na forum nikona 50d porownuja do d90/d7000 faktycznke tak jest?

Zapomniałem dodać, że fotografować mam zamiar wesela, dzieci, ludzi(głównie całe sylwetki) oraz zdjęcia w amatorskim studio(tak wiem jeśli studio to 7d lub pełna klatka;-) ale to jeszcze nie teraz.
    Ostatnio edytowane przez e4r5t ; 26-09-2013 o 07:18

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie Odp: wybór punktów AF w 50d-jak?

W pięćdziesiątce jest taki joystic, nad dużym kółkiem. Poruszając nim za pomoca kciuka, nie odrywając oka od wizjera łatwo można wybrać czujnik af-u.
    Dla mnie 50d jest "mega profesjonalny", zarobił już na FF :-) To naprawdę bardzo dobry aparat (jak dla mnie).
    Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Coś już napisał

Dzieki wielkie, faktycznie przyjzalem sie na zdjeciu i jest;-) Zaloze jeszcze osobny temag bo mam kilka pytan, a nie chce tu balaganu robic;-) pozdrawiam

Początki nałogu Awatar janhalb

Nie żeby coś, ale może jednak najpierw przeczytaj instrukcję obsługi? Tam znajdziesz odpowiedzi na tego typu pytania...
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Coś już napisał

Można to też zrobić wg mnie szybciej. Naciska się 3 przycisk od lewej pod małym ekranem i kręci pokrętłem przy spuście migawki, obserwując na małym ekranie, który punkt jest zaznaczony i wybrać, ten który nam odpowiada.

Coś już napisał

W sumie nie pomyslalem, zeby sciagnac instrukcji obslugi hehe. Prosilbym jeszcze o doradzenie, ktory model wybrac, zalozylem osobny temat, ale zostal zamkniety ze wgledu na podobienstwo tego, wiec juz tu bede kontynuowal. Wyzej napisalem czym chcialbym sie zajmowac, obiektywy jakie mam zamiar
    kupic to T 17 - 50 oraz 50 / 1 . 8 ( za jakis czas
    1 . 4 ) , lampe , oraz moze kiedys 85 / 1 . 8
    C ma 9 pol Af
    czy to nie za malo ? Nie lepiej miec wiecen jak w
    przypadku N ? czy to nie pozwoli mi lepiej
    zapanlwac nad dana scena ? Jak z celnosciami i
    szybkoscia Af w tych puszkach? Ktora radzi
    sobie najlepiej ? Z gory przepraszam za brak polskicj znakow i nielad panujacy, ale zeby cos napisac poprawnie na moim note trzeba miec zdrowe nerwy:-\

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Stary no offence, ale chcesz fotografować "wesela, dzieci, ludzi(głównie całe sylwetki) oraz zdjęcia w amatorskim studio(tak wiem jeśli studio to 7d lub pełna klatka;-)" i nie wiesz czym się zmienia punkt AF?
    Wróć do podstaw i zacznij od instrukcji aparatu, którego będziesz miał zamiar używać.

Coś już napisał

A skad mam wiedziec jak zmienia sie punkty w canonie skoro nigdy go w dloni nie mialem nawet? Uzytkuje d5100. Nie rozumiem w ogole twojej postawy czyli mam sciagnac wszystkie instrukcje obslugi i czytac tak? Wg ciebie to jest normalne? Po prostu patrzac na 50d nie widzialem w nim zadnego yoisticka czy przyciskow nawigacyjnych jak w nikonie, wiec tylko to mnie zaciekawilo, bo gdyby wszystko operowalo sie pokretlem odpuscilbym z gory ta marke. Co do fotografowania w studio owszem tu moglem troche lepiej napisac nie zamierzam narazie zarabiac w ten sposob, tylko szkolic sie w domowych warunkach, kupic lampy, tla, statywy, blendy, parasole itd A chce juz miec lepsze body i na nim sie szkolic. Co do ksiazek przeczytalem ich sporo, a zabawa z lustrem trwa 4lata. Nigdy canonem sie nie interesowalem, wiec pytam tutaj. Wymienilem modele, ktore mnie interesuja i prosilem o pomoc w wyborze, ktory jest lepszy i dlaczego? (do zastosowan ktore wymienilem)
    Owszem w internecie jest sporo tematow 50d czy d300, ale sa to wypowiedzi z 2010-2011, a przez ten czas moglo sie zmienic troche
    Ostatnio edytowane przez e4r5t ; 26-09-2013 o 16:39

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Cytat Zamieszczone przez e4r5t Zobacz posta
    .... bo gdyby wszystko operowalo sie pokretlem odpuscilbym z gory ta marke....
    Ja właśnie za pokrętła kocham canona:-)

PZ
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez człekoupiór Zobacz posta
    Można to też zrobić wg mnie szybciej. Naciska się 3 przycisk od lewej pod małym ekranem i kręci pokrętłem przy spuście migawki, obserwując na małym ekranie, który punkt jest zaznaczony i wybrać, ten który nam odpowiada.
    Szybciej niż joyem?? przecież tu jest tylko jeden ruch w dowolnym kierunku i już

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów