Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Canon 350D - obiektywy zestawienie

Ralf_flar
    Guest

Domyślnie Canon 350D - obiektywy zestawienie

Pare ladnych dni spedzilem na tym forum ale nie udalo mi sie znalesc tematu takiego jak ten. Mam w bardzo powaznych planach zakup Canon 350d i jestem w tak komfortowej sytuacji, ze przy zakupie na raty moge sobie pozwolic na dodatkowe szkla do niego. Dokladnie chodzi mi o:

1. Obiektyw do zdjec MAKRO
    2. Obiektyw do portretow
    3. pejzazowy szeroki obiektyw(18)
    4. zoom tak do 200
    5. Konkretna alternatywe do Kit-a ( tutaj chodzi mi o uniwersalny obiektyw na kazda sytuacje lecz o lepszej optyce niz kitowy)

Pieniadze nie sa tu pierwszozedna kwestja, chce zainwestowac i cieszyc sie sprzetem przez dlugi okres czasu, lecz takze nie chce wydac kroci!. Ze wzgledu na uklady moge wybierac tylko w obiektywach canona, wiec prosze sie skoncentrowac na tej firmie.

Z gory dzieki za informacje. Pozdrawiam Ralf

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Skoro pieniadze nie sa pierwszorzedne...

Cytat Zamieszczone przez Ralf_flar
    Canon 100 2.8 Macro

2. Obiektyw do portretow
    85 1.2 L II ... no jak cie jednak forsa scisnie to 85 1.8 ujdzie

3. pejzazowy szeroki obiektyw(18)
    EF-S 10-22

4. zoom tak do 200
    Nie napisales do czego ten zoom wiec patrzac na zalozenie finansowe niezbyt wazne - 70-200 2.8 IS L

5. Konkretna alternatywe do Kit-a ( tutaj chodzi mi o uniwersalny obiektyw na kazda sytuacje lecz o lepszej optyce niz kitowy)
    24-105 4 IS L - spacer zoom do wszystkiego z ulatwiajaca zycie stabilizacja i jakoscia godna Lki .
    Jak bedziesz potrzebowal szerzej to masz 10-22.

Na wszelki wypadek dorzuc Sigme 20 1.8 - na sytuacje gdy potrzebujesz i szeroko i jasno (katakumby,jaskinie, muzea bez lampy, imprezy).

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

100/2.8 macro

2. Obiektyw do portretow
    85/1.8 lub 135/2.0 plus obowiazkowo 50/1.8

3. pejzazowy szeroki obiektyw( 18 )
    ....
    17-40/4 + zestaw filtrow

4. zoom tak do 200
    70-200/4

oczywiscie statyw, wezyk, torba/plecak, lampa tez sie moze przydac, zapasowe baterie, grip karty pamieci data bank...

Witamy i wspolczujemy wydatkow

Początki nałogu Awatar marabut199
    Miasto
    London (UK)

Domyślnie

VItez,

to ma byc zestaw do cropa, wiec moze 100 makro i 85 na portret to troche dlugawo. Moze EFS 60 makro i 50/1.4 do portretu?
    Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Skoro pieniadze nie sa pierwszorzedne...
    Canon 100 2.8 Macro - około 2.100,00 zł
    Canon 85 1.2 L II - około 6.900,00 zł
    Canon EF-S 10-22 - około 3.700,00 zł
    Canon 17-40/4 + zestaw filtrow - około 3.800 zł
    Canon 70-200 2.8 IS L - około 7.500 zł
    Canon 24-105 4 IS L - około 4.600 zł

... całkiem fajny zestawik za jedyne prawie 29.000 zł (około)

Pieniadze nie sa tu pierwszozedna kwestja, chce zainwestowac i cieszyc sie sprzetem przez dlugi okres czasu, lecz takze nie chce wydac kroci! Ze wzgledu na uklady moge wybierac tylko w obiektywach canona, wiec prosze sie skoncentrowac na tej firmie.
    Ale skoro są "układy" to naprawdę warto !! Choć nie sądzę aby nawet z układami wyszło poniżej 20.000 zł ...
    ... a czy to są "krocie" czy nie to już zupełnie inne pytanie

A tak na marginesie to strasznie mi się podoba jak nowi forumowicze zaczynają swoje posty :
    Pare ladnych dni spedzilem na tym forum ale nie udalo mi sie znalesc tematu takiego jak ten.
    Ojjj... Chyba czuje się tu oddech Adminów na plecach

Bywalec

Domyślnie

Panowie wyżej już napisali wszystko :P Ja od siebie dodam,że jak kasa nie gra roli to 10-22mm i 100mm 2,8 macro to bardzo dobre i przydatne szkła.
    Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marabut199
    VItez,

to ma byc zestaw do cropa, wiec moze 100 makro i 85 na portret to troche dlugawo. Moze EFS 60 makro i 50/1.4 do portretu?
    Ja pisze wszystko subiektywnie.
    Mam body z cropem i calkiem niezly zestaw ogniskowych w podpisie. 50 1.4 do portretu probowalem... ale ja lubie ciasniej (stad 85tka, 135 chyba za ciasno by bylo - zalezy od miejsca robienia portretow). Makro nie robie - mialem Sigme 180 makro pozyczona by sie pobawic i byla akurat do makro jak dla mnie (znaczy zlapanie robaka na zywo bez sploszenia go) - tu by sie przydalo dokladniej do jakiego makro... czy martwa natura czy artystyczne wizje czy robaki martwe czy robaki zywe i czy te zywe z tych bardziej ruchawych (wazki, koniki, pszczoly) czy mniej (slimaki, dzdzownice).

Cytat Zamieszczone przez Moris
    A tak na marginesie to strasznie mi się podoba jak nowi forumowicze zaczynają swoje posty
    Dzieki za zwrocenie uwagi... przenioslem tam gdzie trzeba 8) , tzn w miejsce gdzie tego typu wymowki latwiej potraktowac z przymruzeniem oka.

Początki nałogu Awatar marabut199
    Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Komplecik masz Vitez niezly - powiedzialbym niemal optymalny do wszystkiego. Dlugo ci zeszlo wykombinowanie, ze to wlasnie tak ma byc?
    Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marabut199
    Komplecik masz Vitez niezly - powiedzialbym niemal optymalny do wszystkiego. Dlugo ci zeszlo wykombinowanie, ze to wlasnie tak ma byc?
    Nie "tak ma byc" a "takie mi pasuja" .
    Pasuja zarowno do mozliwych tematow fotografowanych (czesc ze szkiel na zasadzie "przezorny zawsze zabezpieczony" - np Sigma 20 1.8 na wypadek zwiedzania jakichs podziemi ) jak i aktualnej filozofii zyciowej :wsrod kompromisow wyboru obiektywu stawiam na maksymalna jakosc i wygode (IS, uszczelnienia) kosztem jednak wysokiej ceny, oprocz tego obiektywy kupuje na lata - maja dlugo wytrzymac i nie tracic przez ten czas na jakosci/wartosci, to ma zrekompensowac ich wysoka startowa cene.

Ile mi to zajelo? Jakies 2,5 roku i 2 body (10D, teraz 20D, siostry 350D nie licze) 7 obiektywow poprzedzajacych dany zestaw (Tamron 28-75 2.8, Sigma 18-50 3.5-5.6, nieudany 17-40 4L, taki sobie 17-35 2.8 L, Canon 70-210 3.5-4.5, Sigma 75-300 APO Super Macro II, 50 1.8 , pozyczanych na krotki czas nie doliczam do tych 7 - Canon 100-300, Canon 75-300 IS, spilowany kitowiec 18-55, Sigma 180 makro) + rowniez ponad 2 lata czytania m.in. opinii na tym forum i ogladania sporej ilosci zdjec.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

a ja proponuję:
    17-85/4-5.6 usm IS 2400 zł
    85/1,8 EF 1500 zł
    70-200/4 ef L usm 2.800 zł
    28/2,8 ef 800 zł
    50/1,8 400 zł
    razem: 7900 zł plus body to i tak kredyt mały nie będzie
    pozdr