Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Eos 1Ds MKIII vs 1Dx vs Nikon D3X - prośba o pomoc praktyków

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Eos 1Ds MKIII vs 1Dx vs Nikon D3X - prośba o pomoc praktyków

Witam,
    mam pytanie do Koleżanek/Kolegów którzy używali/używają dwóch systemów - Canon/Nikon
    Moja siostra chce zakupić bardzo dobry sprzęt i zapytała mnie który lepszy zakładając że budżet nie jest ograniczeniem. Interesuje ją lustrzanka z szybkim AF dająca jak najlepszą jakość obrazu.
    Przeznaczenie - sejse w studio, zdjęcia na pokazach mody, oraz zdjęcia podróżnicze(ale raczej wyprawowe a nie turystopstryki) - duże powiększenia/wydruki (pow. 120x90cm). Ja osobiście poleciłem jej Eos 1 Ds MkIII + 35/1,4 + 50/1,2 + 85/1,2 + lampa 600EXRT - sam używam takiego zestawu i jestem zadowolony. ALE - nowy do kupienia jest tylko Eos 1Dx a ma 16Mpx vs 21 Mpx Eos 1DsMKIII (nowy trudno dostępny) vs Nikon D3X 24 Mpx.
    Ja używam tylko Canona i Leica, z Nikonem nie mam ŻADNEGO doświadczenia. Dlatego pytanie do osób które używają tych dwóch systemów - czy warto kupić Eos 1DX vs Nikon D3X???
    Zależy mi wyłącznie na opiniach praktyków, a nie na testach z sieci lub "coś słyszałem".
    Dziękuję za pomoc, nie chce wykluczać dla niej systemu Nikona tylko dlatego że się nie znam na nim.
    Jeśli było to gdzieś na forum to będe wdzięczny za wskazanie. Szukałem ale nie znalazłem.
    Pozdrawiam. Marek
    P.S.
    Hasselblad odpada - ma być małoobrazkowiec
    W grę wchodzi tylko sprzęt nowy
    Canon EOS 1V, 1DSMKIII. 14/2.8 L, 35/1.4, 50/1.2, 85/1.2, EF 300mm f/2.8L IS II, 600/4
    Leica M7, MP, M9, Monochrome, M240. Obiektywy: Summilux 35/1.4, Noctilux 50/0.95 , Summilux 1.4/50, Summicron 90/2
    Fujichrome Provia 100F/400X, Kodak Tri-X, T-max 100/400 + Flextight X5

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Eos 1Ds MKIII vs 1Dx vs Nikon D3X - prośba o pomoc praktyków

dodaj też taki temat na forum nikona, wtedy wysłuchasz opinii z obu stron

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

Przeznaczenie - sejse w studio, zdjęcia na pokazach mody, oraz zdjęcia podróżnicze(ale raczej wyprawowe a nie turystopstryki) - duże powiększenia/wydruki (pow. 120x90cm).
    W takim przypadku moje skromne doświadczenie coś mi mówi, że D800 było by dobrą maszynką w tej kategorii.
    Pozdrawiam, Krzysztof

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

obiektywnie to 1Dx jest najlepszy
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Proponowałbym D800 lub 5D3

Poniższy zestaw
    Cytat Zamieszczone przez marbudzyk Zobacz posta
    ...35/1,4 + 50/1,2 + 85/1,2 + lampa 600EXRT...
    jest, MZ, mało uniwersalny na podróż/wyprawę. Ale to tylko dla moich potrzeb
    Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 20-09-2013 o 22:12
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Wybaczcie lamerski wpis, ale nie rozumiem, dlaczego niektóre tematy zakłada się w dziale "dla początkujących".

Bywalec

A nie sądzisz, że miejscem na tak wydumany (staram się być delikatny) problem jest właśnie dział dla początkujących, a jeszcze lepiej offtop? :cool:

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Lamerska odpowiedź - a bogaty hobbysta mający fundusze na najdroższy sprzęt, może nie do końca znający się na fotografii, to gdzie ma pytać?
    Dlaczego panuje powszechne przekonanie, że jak ktoś kupuje sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy PLN to od razu musi być profesjonalistą i znać się na wszystkim? Kto bogatemu amatorowi zabroni?

A odnośnie pytania autora, stałki na podróże wyprawowe chyba nie za bardzo. Do studia szybki af, nie jest priorytetem. Pozostaje moda, choć tam chyba jest trochę wolniej niż w sporcie. Przy wyborze pomiędzy systemami ( bo o tym tu mowa) trudno będzie doradzić.
    PZ
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

marbudzyk Jesli nikon to czemu d3x a nie D4 ? Do tego n24-70 oraz 70-200vrII i jest wszystko co potrzeba!

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

Cytat Zamieszczone przez Raideur Zobacz posta
    marbudzyk Jesli nikon to czemu d3x a nie D4 ? Do tego n24-70 oraz 70-200vrII i jest wszystko co potrzeba!

Patrząc na temat wydaje mi się, że słowo klucz to topowa puszka + jak najwięcej mpx.
    Dlatego taki D800 o dziwo nie był wymieniony przez autora.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów