Nadmiaru gotówki nie mam...Życie pochłania pieniądze a ja mam takie hobby-lubię ŻYĆ ...

Wydaję na bieżąco na to na co mam ochotę...Teraz mam na dobre obiektywy. Właśnie żeby porobic zdjęcia...Nie rozumiem więc naprawdę sugestii z wycieczkami itp. Na wycieczkę (dookoła świata zajmuje za dużo czasu) też mam-jedno nie wyklucza drugiego...
Pytanie moje brzmi : Czy łatwiej robić dobre fotki dobrymi obiektywami ,czy też koniecznie muszę być Artystą i wyczarowywać coś z niczego w pocie czoła i stresie ,że może będą dystorsje ,abberacje,winiety itp...I że trzeba bedzie wykupic kolejną wycieczkę by wrócić i jeszcze raz pstryknąć np. buddyjską pagodę bo te są poruszone,gdyż
gwozdzt "odradzał" IS... ?

Narazie troszkę pozwól mi się "poonanizować sprzętowo" a jak mi się ręce zmęczą to wkroczę na wyższe poziomy...
Nie traktuj tego osobiście...Użyłem tylko Twej wypowiedzi jako reprezentatywnej...
Po prostu nie rozumiem wszelkich odpowiedzi...
Ja chcę kupić obiektywy.Za własne pieniądze.Proszę o poradę doświadczone osoby.
...A od co którejś osoby słyszę wywody dotyczące nie konkretnego modelu ale decyzji kupna wogóle...Nie pytałem CZY kupić tylko JAKIE kupic ...
Moderator powinien tu wkroczyć -bo to nie na temat sie robi...