Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: oczekuję porady....obiektywy 350D

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar mcgregor99

Domyślnie oczekuję porady....obiektywy 350D

Jeśli cena nie miałaby znaczenia jakie obiektywy do C 350D proponowalibyście aby "zapełnić" cały zakres ogniskowych ..Od szerokiego kąta do dużego tele (powiedzmy 400mm będzie OK) Czy koniecznie Canona czy też nie... Proszę w miarę możliwości o uzasadnienia lub odpowiednie linki "podpierające" taki a nie inny wybór...
    Motam sie w tym temacie od pewnego czasu i im więcej szukam,czytam i analzuję tym większy zamęt mam...
    Na początku kupowałem to co przychodziło mi do głowy ( i było w normalnych pieniądzach ) bez dogłębnego zastanawiania... :-| Teraz przyszło "opamiętanie" i mam w planie zastąpić posiadane obiektywy (Canon18-55,Canon28-105,Sigma70-300,i kilka M42) czymś "konkretnym" w zasadzie bez względu(prawie- wykluczam wynalazki PRO po 20tys i więcej) na cenę....

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

canon 10-22
    canon 24-105 IS
    canon 70-200/2.8 IS
    canon 100-400 IS

powinno wystarczyć. linki: http://canon-board.info/search.php
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

albo sigma 17-70/2,8 lub canon 17-85 IS (chwalą go
    canon 70-200/4L
    sigma 180/3,5 APO
    :-)
    al

Początki nałogu Awatar marabut199
    Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez al9
    albo sigma 17-70/2,8 lub canon 17-85 IS (chwalą go
    canon 70-200/4L
    sigma 180/3,5 APO
    :-)
    al
    Jesli cena nie gra roli to raczej nie wdawaj sie w 17-85 IS. Na papieprze bomba. Jeden obiektyw na wszystkie okazje (niemal), IS, USM, etc.!

Tylko, ze dystorsje in CA na szerokim kacie jak diabli, ciemno (jak tylko ruszysz z 17mm to jasnosc spada w postepie geometrycznym), AF wolniejszy od kita, waga i cena prawie jak L-ka tylko bez jakosci.

Nie zrozum nie zle, generalnie nie jest to zly obiektyw ale za niewiele juz wieksze pieniadze mozna znalesc cos lepszego. A za troche mniejsze moze Sigma 18-50/2.8. Podobna jakosc obrazu zato jasniej. Tyle, ze Sigmy trzeba sprawdzac bo sporo ma wady montazowe i maza wtedy bokami.
    Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jeżeli nie ogranicza cię kasa to może:
    17-40 f4
    24-70 f2.8
    A dalej jak Tomek - no może 70-200 bez IS.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Początki nałogu Awatar marabut199
    Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Do 350D, nowy EF-S 17-55/2.8 moze byc bardziej uniwersalny niz 17-40.
    Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

a ja zapytam inaczej: jaki jest sens kupowania 17-40 do cropa?

bo za 2400 (liczac przywoite ceny z allegro) dostaje sie
    - dupnie wielkie szklo (zajmujace w cholere miejsca w plecaku, za to ani tak lekkie jakby sie chcialo, ani tak ciezkie zeby "dosztywnic" trzymanie z reki), ktore
    - ani nie ma rasowego szerokiego kata,
    - ani rasowego dlugiego konca
    - do tego swiatlo f/4 nic a nic nie nalezy do rewelacji
    - ostrosc jest taka jaka jest (to nie byl obiektyw projektowany do cyfry)
    - rozmiar filtra budzi drzenie reki przy zakupie polara
    - w komplecie jest oslonka przeciwsloneczna, ktora mozna sobie generalnie wsadzic w nos. a przy robieniu krajobrazu akurat ten element skladowy jest niewiarygodnie wazny

i w zasadzie pozostaja takie plusy, ze jest szybki, ma bardzo ladne kolory (mam na mysli na zdjeciach), i uszczelnienia. warto za to dac 2400... ?
    www albo tez flickr

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Akustyk czy tobie na glowe nie spadla 350tka z podpietym 17-40 i krzywde jakas zrobily, tak ostatnio na te dwie sztuki ekwipunku najezdzasz?

Do autora:

http://www.fotohobby.net.pl/index.ph...d=107&Itemid=1

W skrocie - wrozek nam tu brakuje... nikt nie zgadnie do czego ci te obiektywy. Jesli wszystko jedno to zestaw Tomka jest najbardziej OK.

Dopiero zaczyna Awatar mcgregor99

Domyślnie

Vitez dokładnie tak jak mówisz...Potrzebuję "do wszystkiego" ... Po prostu mieć niejako komplet,z którym nie zaskoczy mnie brak możliwości... Widzę u Ciebie szkła 24-105 IS L i 100-400 IS L ... domyślam sie ,że to jest to doradzane przez Tomka... I mówisz że jest OK ,tak ?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mcgregor99
    Na początku kupowałem to co przychodziło mi do głowy ( i było w normalnych pieniądzach ) bez dogłębnego zastanawiania... :neutral: Teraz przyszło "opamiętanie" i mam w planie zastąpić posiadane obiektywy (Canon18-55,Canon28-105,Sigma70-300,i kilka M42) czymś "konkretnym" w zasadzie bez względu na cenę....
    Potrzebuję "do wszystkiego" ... Po prostu mieć niejako komplet,z którym nie zaskoczy mnie brak możliwości... Widzę szkła 24-105 IS L i 100-400 IS L ...
    Zanim wydasz te kilkadziesiat tysięcy, masz szansę się jeszcze opamiętać (bez cudzysłowia).
    Mogę się mylić, ale ponieważ w żaden sposob nie próbujesz nawet uzasadnić potrzeby wymiany calego oszklenia, to odnoszę wrażenie, że jesteś na drodze wprost do Piekła:
    Siedem Poziomów Fotografów
    A oto do czego to prowadzi:
    Sprzetowe rozwazania przy kosiarce i piwku
    Wyznanie Anonimowego Sprzętowca-kolekcjonera

Powyższe traktuj bez urazy, z przymrużeniem oka ;-) ale myślę, że warto poświęcić chwilę i się zastanowić, czy za posiadany nadmiar gotówki nie pojechać na przykład na wycieczkę dookoła Świata :-) I porobić zdjęcia!
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów