Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: oczekuję porady....obiektywy 350D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

gwozdzt > Od jakiegoś czasu mam wrażenie, że nie jesteś - delikatnie mówiąc - zwolennikiem dobrych (drogich) szkieł. Sam czasem zastanawiam się czy nie jest snobizmem kupowanie L'ek, ale...
    Czy nie zależy nam wszystkim na tym, aby mieć jak najlepsze zdjecia? A skoro tak, to czy nie warto zainwestować w obiektywy, które będą na lata? Jako, że robię makra ważną rzeczą dla mnie jest OSTROŚĆ i JAKOŚĆ. Żona specjalizuje się w krajobrazach i tu również ważne jest dobrze wyeksponowane szczegóły bez aberracji itp.
    Czy możesz podzielić się z nami jakich szkieł używasz?

Jak pisałem wyżej, zastanawiam się czy nie jest to czasem snobizm, tak, że Twoje argumenty też biorę pod uwagę.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomurbanowicz
    gwozdzt > Od jakiegoś czasu mam wrażenie, że nie jesteś - delikatnie mówiąc - zwolennikiem dobrych (drogich) szkieł.
    Nie tyle dobrych i drogich, co ZA dobrych i ZA drogich.
    Jestem zdania, żeby dobierać sprzet do potrzeb. Jeśli ktoś nie definiuje żadnych potrzeb poza "pokryciem" ogniskowych to co o tym myśleć?

Jako, że robię makra ważną rzeczą dla mnie jest OSTROŚĆ i JAKOŚĆ. Żona specjalizuje się w krajobrazach i tu również ważne jest dobrze wyeksponowane szczegóły bez aberracji itp.
    Jeśli ktoś pisze, że w takim to a takim szkle przeszkadzają mu abberacje, dystorsje, słaba ostrość, zwłaszcza podając przy jakim powiększeniu te wady zaczynają wychodzić, to przecież jest zupełnie inna rozmowa, prawda?

Czy możesz podzielić się z nami jakich szkieł używasz?
    Jak poczytasz trochę moich postów to do niektórych dojdziesz. Resztę wrzucę Ci na PM, bo nie mam ochoty podawać publicznie.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

OK - czekam zatem

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Ja mysle o Tamronie 17-35 f/2.8-4. Optycznie calkiem niezly, do FF tez. Mniej winietuje niz Sigma na FF i nie jest straszliwie drogi.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Akustyk, nie do końca się zgadzam 20D+17/40L to jest idealny budżetowy zestaw do reporterki. W porównianiu z zestawem 20D+Sigma 18-50/2,8 IMHO przegrywa, ze względu na AF i jakość wykonania. A róznica w cenie nie jest powalająca.

Powalająca to jest różnica w cenie Canon 24-70/2,8 vs Tamron 28-75/2,8...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz
    Akustyk, nie do końca się zgadzam 20D+17/40L to jest idealny budżetowy zestaw do reporterki. W porównianiu z zestawem 20D+Sigma 18-50/2,8 IMHO przegrywa, ze względu na AF i jakość wykonania. A róznica w cenie nie jest powalająca.
    do reportertki to osobiscie wole Tokine 12-24
    a ze USM Canona jest szybszy niz wiertarki Sigmy to nie musisz mnie przekonywac

z tym ze o tym nie pisalem, bo w oryginale byla mowa o szkle do krajobrazu i do zdjec rodzinnych

Powalająca to jest różnica w cenie Canon 24-70/2,8 vs Tamron 28-75/2,8...
    ano niestety

EDIT: swoja droga, to niezle zarabiasz, skoro 20D + 17-40 nazywasz zestawem budzetowym ;-) just kidding
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mcgregor99
    Jeśli cena nie miałaby znaczenia jakie obiektywy do C 350D proponowalibyście aby "zapełnić" cały zakres ogniskowych (...)
    Jeśli cena nie gra roli to może zmień też puszkę na 20D... Wygodniej będzie, zwłaszcza że proponowane przez kolegów 100-400 i 70-200 do małych i lekkich nie należą...
    Lista szkieł w zasadzie taka jaką podał Tomek. Ew. zamiast 24-105/4 IS może być 24-70/2,8, ale to wedle uznania. (IS vs światło). Jeżeli masz ambicję zeby robić portrety to mogą być (prócz tych zoomów) też stałki: 50/1,4, 85/1,8 (lub 85/1,2 jeśli cene zupełnie nie gra roli) i 135/2.

A jeśli cena już zupełnie, zupełnie nie gra roli, to może 5D? Będziesz miał pełną klatkę (czyli znika przelicznik ogniskowych 1,6). I wtedy z listy zakupów znika EF-S 10-22. A jeśli potrzebujesz czegoś szerszego niż 24mm to zawsze jest EF 16-35/2,8...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    EDIT: swoja droga, to niezle zarabiasz, skoro 20D + 17-40 nazywasz zestawem budzetowym ;-) just kidding
    Jakbym zarabiał tyle, żeby 20D+17-40 stanowiło dla mnie budżetowy zestaw, to różnica w cenie między 24-70L a Tamronem 28-75 nie byłaby powalająca

Pisząc "reporterka" miałem na myśli "zawodową reporterkę" A do takiej pracy, zestawem nie-budżetowym jest 1DMKII+24-70, lub 24-105.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Pisząc "reporterka" miałem na myśli "zawodową reporterkę" A do takiej pracy, zestawem nie-budżetowym jest 1DMKII+24-70, lub 24-105.
    wiem, zartowalem bo jak tak ogladam czym "zwykli" ludzie zdjecia robia, a co na takich forum jak to jest nazywane "zestawem minimalnym", albo "jeszcze ujdzie", to czasem mozna sie niezle posmiac jak to sie perspektywa zmienia
    "witamy, wspolczujemy wydatkow"
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar marabut199
    Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    wiem, zartowalem bo jak tak ogladam czym "zwykli" ludzie zdjecia robia, a co na takich forum jak to jest nazywane "zestawem minimalnym", albo "jeszcze ujdzie", to czasem mozna sie niezle posmiac jak to sie perspektywa zmienia
    "witamy, wspolczujemy wydatkow"
    Tak to wlasnie na tym forum wyglada - mieszaja sie poglady tych co po amatorsku i aspiruja do 350-ki lub uzywanego 10D, tych co maja kase i nie zawsze z sensem ja wydaja, zawodowcy dla ktorych "wydmuszka" to zart... itd. Troche przeszkadza w dyskusjach jak nie wiadomo kto jest kto. Moze zamiast liczyc kto ile napisal to pod nikiem powinnien byc poziom (glebokosc) wiedzy (no tak - amator, zaciekly amator, prof, itd.)
    Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów