Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Sigma 8-16 mm f/4.5-5.6 vs. Tokina AT-X 11-16 mm f/2.8 pod 7d

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

Domyślnie Odp: Sigma 8-16 mm f/4.5-5.6 vs. Tokina AT-X 11-16 mm f/2.8 pod 7d

tak wgl to co to znaczy - zależy mi na ciekawych efektach?

jeśli foto wnętrz, to rozumiem, że statyw, więc światło zupełnie nie gra roli. brałbym sigme 8-16, tylko pamiętaj, że nie podepniesz pod nią polarka. no i 8mm to nie 10, trzeba się naumieć posługiwać takim zakresem...
    ebe ebe

Pełne uzależnienie

Jakie obiektywy już masz

Cytat Zamieszczone przez moonwalk Zobacz posta
    niestety canon odpadł na początku
    Dlaczego

Podpinałam i dalej mam problem....jeszcze poczytam,może coś mnie oświeci.
    Jakie masz wrażenia po tym podpinaniu

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    sam stalem przed takim wyborem i kupilem 8-16, w tym zakresie swiatlo nie gralo dla mnie kluczowej roli a to 8mm jednak robi swoje ;]
    To czemu zamieniłeś na jaśniejsze 18mm

Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez p0m Zobacz posta
    tak wgl to co to znaczy - zależy mi na ciekawych efektach?

jeśli foto wnętrz, to rozumiem, że statyw, więc światło zupełnie nie gra roli. brałbym sigme 8-16, tylko pamiętaj, że nie podepniesz pod nią polarka. no i 8mm to nie 10, trzeba się naumieć posługiwać takim zakresem...

haha wiedziałam że się znajdzie taki co się doczepi do tego " ciekawych efektów" XD
    wygrałeś banana

a tak na poważnie to kupa szmalu i nie chce żałować później.
    niczym nie zrobie takich krajobrazów jak 8
    a statyw to musowo.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Jakie obiektywy już masz

Dlaczego

Jakie masz wrażenia po tym podpinaniu

To czemu zamieniłeś na jaśniejsze 18mm
    nie mam szerokiego , mam od 18 wzwyż,
    canon odpadł ze wzgledu na swiatlo i zakres,
    wrażenia... na początku było fajnie, później wspomniałam ostatnie podpięcie i tak jakoś się smutno zrobiło że może to jednak nie to...podumowując chce światło tokiny i zakres sigmy za 3 tysie XD

Uzależniony Awatar RTSiak

Wrazenia bardzo pozytywne, szklo jest ostre, 8mm az tak bardzo nie krzywi zeby nie dalo sie tego latwo wyprostowac... a ze ciemne? co ci da jasniejsze szklo w pewnie dosc ciemnych pomieszczeniach? bez statywu i tak nie ma co podchodzic wiec swiatlo nie gra roli, ja go uzywalem tez do ''kotleta'' ale bardziej z braku laku bo zostalem tlyko z ta sigma + 120-300... :P a sprzedalem bo potrzebowalem czegos bardziej uniwersalnego, do wszystkiego, a szczerze mowiac to szklo u mnie wiecej przelezalo na polce niz bylo uzywane, to nie bylo szklo dla mnie o tak powiem ;] ale bylo bardzo fajne

Pełne uzależnienie

statyw to musowo.
    Oczywista oczywistość.

canon odpadł ze wzgledu na swiatlo i zakres,
    Światło ma nie najgorsze, ale i nie najlepsze, a zakres ogniskowych IMO najlepszy=najbardziej uniwersalny/8mm to dla mnie ekstremum nad którym w praktyce trudno zapanować/, najlepsze ma też IMO kolorki

wrażenia... na początku było fajnie, później wspomniałam ostatnie podpięcie i tak jakoś się smutno zrobiło że może to jednak nie to...podumowując chce światło tokiny i zakres sigmy za 3 tysie XD
    Podepnij jeszcze raz canona

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

wygrałeś banana
    śmieszne. tak czy siak nadal nie wytłumaczyłeś czego oczekujesz...
    ebe ebe

Miasto
    Szczecin

pOm przepraszam
    Ale to naprawde dla mnie dylemat i nie mało pieniążków.

Słuchajcie wezme sigme, jest droższa więc będe mogla sprzedac i kupic w razie " w " tokinke.
    mam obiektyw 18-135 wiec niewielka różnica do tokiny.
    A 8-16 sigmy robi wrażenie.
    Mam nadzieję że nie będę załowała a chłop mnie z domu nie wygna bo on stawia na tokine :P
    Jutro ide do sigmy...

Napisze co i jak i podrzuce foty.
    Jak ktoś wie dlaczego mam jej absolutnie nie brać to niech szybko pisze!

poza tym nie widziałam jesze nigdzie takiego wątku i może komuś się przyda...

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez p0m Zobacz posta

Większej bzdury nie słyszałem - stawiasz statyw i nagle nastaje wszechobecna jasność

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Możesz rozwinąć fragment o "za ciemno we wnętrzach"?
    Co tu niby rozwijać? To oczywiste, że wnętrza budowli są sporo ciemniejsze niż otoczenie na zewnątrz.
    Swego czasu fotografowałem sporo wnętrz pałacowych itp. To zazwyczaj ogromne ciemnawe pomieszczenia ze światłem u sufitu wysoko nad głowami.
    Często w takich pomieszczeniach wiszą obrazy i nie można używać lampy
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Miasto
    Szczecin

pare słówek i foty o sigmie 8-16 pod 7d
    Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 EX DC (vs Sigma 12-24 on FF) [JuzaPhoto]

Miasto
    Szczecin

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów