Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Canon Eos 6d pytanie o matówkę

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: Canon Eos 6d pytanie o matówkę

A czy matówki normalnie nie widać przez szkło? Telepie się jak potrzaśniesz?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Pewnie, że matówkę widać normalnie. Oglądam sobie aparat i wydaje mi się trudne by wypadnięta matówka zablokowała możliwość zdjęcia obiektuwu.

Bardzo możliwe, że masz awarię bagnetu. Ktoś na forum opisywał taki wypadek. Odkręciła się jedna ze śrubek mocujących bagnet do obiektywu i zablokowała możliwość jego zdjęcia. Nie pamiętam jak się sprawa skończyła.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna

no obiektywu nie da się odkręcić. matówkę widać jak patrzę w szkło obiektywu. Wygląda tak jakby zablokowało gdzieś przy gwincie obiektywu. tak jakby leżała na lustrze... cholera czy coś może się stać z lustrem?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Z lustrem jak coś się miało stać to już się stało... ale raczej nie powinno, nawet jakby Ci matówka wypadła to raczej nic przez to nie powinno się wydarzyć.
    Ja bym nie majstorwał i wysłał do serwisu.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

zaraz, zaraz, chwileczkę - podstawowe pytanie: co widzisz, jak spojrzysz przez wizjer?
    widać obraz (mniej lub bardziej ostry) czy coś innego?
    czy aparat i obiektyw działają normalnie w sensie AF i przysłony?

pytanie pomocnicze: czy przycisk od zwalniania obiektywu można wcisnąć?
    czy zwalnia on blokadę? (da się to wyczuć)
    pozdro.,
    m.

Coś już napisał

witam
    przepraszam że w tym wątku ale nie chcem zakładać oddzielnego

gdzie w wawie z czystym sumieniem można oddać aparat aby na miejscu wyczyścili mi matówkę - w miejscowości gdzie mieszkam nie ma nikogo i czy koniecznie to trzeba robić w serwisie canona ?

chodzi mi o 6D

Dopiero zaczyna

zaraz, zaraz, chwileczkę - podstawowe pytanie: co widzisz, jak spojrzysz przez wizjer?
    widać obraz (mniej lub bardziej ostry) czy coś innego?
    czy aparat i obiektyw działają normalnie w sensie AF i przysłony?

pytanie pomocnicze: czy przycisk od zwalniania obiektywu można wcisnąć?
    czy zwalnia on blokadę? (da się to wyczuć)
    jak patrzysz przez wizjer to widać matówkę... nic nieostrego... totalna nicość.
    obiektyw był cały czas podpięty do 6d. to 50mm. działają normalnie. to mój żelazny zestaw.
    przycisk się wciska ale mimo tego obiektyw nadal jest zblokowany...

maxx78 - Chyba Żytnia - serwis.
    Ostatnio edytowane przez Goha ; 16-10-2013 o 22:06

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Goha Zobacz posta
    jak patrzysz przez wizjer to widać matówkę... nic nieostrego... totalna nicość.
    zaraz, bo już późno jest i nie kumam - to widać matówkę czy totalną nicość??
    przecież normalnie widać matówkę przez wizjer - ona od tego jest - i na niej widać obraz.
    czyli?

obiektyw był cały czas podpięty do 6d. to 50mm. działają normalnie. to mój żelazny zestaw.
    ale rozumiem, że teraz "działają normalnie", ale zdjęć nie robią, tak?

przycisk się wciska ale mimo tego obiektyw nadal jest zblokowany...
    Chyła Żytnia - serwis.
    serwis w takiej sytuacji zadaje tylko jedno pytanie: "no to tniemy obiektyw czy body?"
    więc jeszcze trochę postaraj się pokombinować samodzielnie.
    pozdro.,
    m.

Dopiero zaczyna

ej ale jak tniemy. nie podnoś mi tu ciśnienia.. aparat jest na gwarancji ona wypadła sama z siebie.
    przez wizjer nic nie widać, tzn nic ostrego. Widać jakieś brzegi i domyślam się że to własnie brzegi matówki.
    mam palpitacje już..

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez maxx78 Zobacz posta
    gdzie w wawie z czystym sumieniem można oddać aparat aby na miejscu wyczyścili mi matówkę - w miejscowości gdzie mieszkam nie ma nikogo i czy koniecznie to trzeba robić w serwisie canona ?
    Generalnie matówki się nie czyści tylko wymienia jeśli jest brudna bądź porysowana. Tyle co da się zdmuchnąć gruszką to całe czyszczenie.

ej ale jak tniemy. nie podnoś mi tu ciśnienia.. aparat jest na gwarancji ona wypadła sama z siebie.
    przez wizjer nic nie widać, tzn nic ostrego. Widać jakieś brzegi i domyślam się że to własnie brzegi matówki.
    mam palpitacje już..
    Skoro jest na gwarancji to czemu palpitacje? Niezależnie od tego czy to matówka coś zablokowała, bagnet się rozkręcił czy lustro odleciało to naprawią to na gwarancji, czyż nie?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez maxx78 Zobacz posta
    Generalnie matówki się nie czyści tylko wymienia jeśli jest brudna bądź porysowana. Tyle co da się zdmuchnąć gruszką to całe czyszczenie.

mam palpitacje już..
    Skoro jest na gwarancji to czemu palpitacje? Niezależnie od tego czy to matówka coś zablokowała, bagnet się rozkręcił czy lustro odleciało to naprawią to na gwarancji, czyż nie?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów