Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Bezlusterkowiec na chrzest jako 2. aparat

Początki nałogu Awatar homesicalien

Domyślnie Bezlusterkowiec na chrzest jako 2. aparat

Prawdopodobnie trafi mi się w nd chrzest. 5Dm2 i 35L + 600EX to pewniaki. Potrzebuję jeszcze krótkie tele. Mam następujące opcje:
    - Samsung NX1100 + SMC Takumar 50mm f 1.4
    - Nikon D80 + 50mm f/1.8
    - 70-200mm f/4L
    - Przyspieszyć zakup 85mm f/1.8
    NX mnie kusi, bo da lepszy obrazek niż leciwy Nikon. Z drugiej strony, czy jako początkujący nie powinienem olać jakości zdjęć i skupić się na wyglądaniu bardziej pro z 2 lustrami zachęcając tym samym potencjalnych przyszłych klientów (jakkolwiek to brzmi, ale takie są realia)? Podejrzewam, że większość z nich używanie kompaktu (bo tak on z daleka wygląda) utożsamia z amatorką. Korci mnie, żeby wprowadzać nowe standardy, nie bać się kadrować na wyświetlaczu... 70-200 ciemnica bez IS. 85/1.8 to wydatek. Pomóżcie: NX, czy nie NX?

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Domyślnie Odp: Bezlusterkowiec na chrzest jako 2. aparat

Bierz 85mm. Zdecydowanie.
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Cytat Zamieszczone przez jeff.lebowski Zobacz posta
    Bierz 85mm. Zdecydowanie.
    Dla jasności: 85mm f/1.8 musiałbym kupić. Resztę posiadam.
    No sam się sobie dziwię, że jeszcze nie mam 85. Może nie jest doskonała, ale stosunek jakości do ceny...
    Czy ktoś zaryzykowałby pstrykanie bezlusterkowcem na płatnym reportażu?

Pełne uzależnienie

Z drugiej strony, czy jako początkujący nie powinienem olać jakości zdjęć i skupić się na wyglądaniu bardziej pro z 2 lustrami
    Raczej powinieneś skupić się na zdjęciach, a nie na wyglądaniu PRO.

Miasto
    UK

Cytat Zamieszczone przez homesicalien Zobacz posta
    Dla jasności: 85mm f/1.8 musiałbym kupić. Resztę posiadam.
    No sam się sobie dziwię, że jeszcze nie mam 85. Może nie jest doskonała, ale stosunek jakości do ceny...
    Czy ktoś zaryzykowałby pstrykanie bezlusterkowcem na płatnym reportażu?
    Wedlug mnie warto dokupic. Masz juz 35L do Twojego body i lampy az sie prosi o 85mm. To bedzie super zestaw, ktory da Ci piekny obrazek.

Ja osobiscie nie jestem fanem bezlusterkowcow a uzywanie takich na platnych zleceniach moze byc odbierane przez publike tak jak piszesz. Co to za fotograf co robi zdjecia takim samym aparatem jak wujek Staszek? Ile on za to kasuje? Bez wzgledu na roznice w jakosci zdjec z Twojego bezlusterkowca i malpki wujka Staszka.

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Raczej powinieneś skupić się na zdjęciach, a nie na wyglądaniu PRO.
    Myślałem, że to wyjaśniłem w 1. poście. 90% obecnych widząc mnie kadrującego przez wyświetlacz, pomyśli: "wzięli kolegę, który kupił sobie zabawkę i lubi pstrykać kompaktem". Co z tego, że ja uważam, że liczy się efekt? Nie przebieram w zleceniach i zależy mi, żeby zrobić pozytywne wrażenie na osobach niezorientowanych. Może ktoś z nich zapyta potem rodziców o mnie, albo mnie bezpośrednio.
    Chyba, że znajdowanie klientów wśród gości jest na tyle rzadkie, że powinienem ich olać i działać po swojemu?

Miasto
    UK

Nie przebieram w zleceniach i zależy mi, żeby zrobić pozytywne wrażenie na osobach niezorientowanych. Może ktoś z nich zapyta potem rodziców o mnie, albo mnie bezpośrednio.
    Chyba, że znajdowanie klientów wśród gości jest na tyle rzadkie, że powinienem ich olać i działać po swojemu?
    Zgadzam sie z Toba. Jesli dopiero zaczynasz takie rzeczy tez sa wazne i musisz je brac pod uwage. Wyglad PRO i wiszace na szyi drugie body da Ci kilka punktow u przyszlych zleceniodawcow, choc to Twoje zdjecia beda oceniane i jesli sie komus spodobaja to bedziesz mial szanse na przyszle zlecenia.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

No widziałem takich profi gdzie zapasowym aparatem było Profi-DSLR
    a głównym był bezlusterkowiec , ale to był... bezlusterkowiec Leica - no to prestiż był

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    No widziałem takich profi gdzie zapasowym aparatem było Profi-DSLR
    a głównym był bezlusterkowiec , ale to był... bezlusterkowiec Leica - no to prestiż był
    To nawet nie jest kwestia czerwonej kropki. Reakcja bardziej zorientowanych znajomych na nazwę Leica: "no, podobno panasoniki (kompakty) z takimi obiektywami są niezłe".
    Słowo klucz to tutaj wizjer. Gdybym miał wizjer w NX, byłbym prawie zdecydowany.
    Oczywiście cały czas piszę o reakcji większości gości.
    Ostatnio edytowane przez homesicalien ; 18-09-2013 o 14:03

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

To nawet nie jest kwestia czerwonej kropki. Reakcja bardziej zorientowanych znajomych na nazwę Leica: "no, podobno panasoniki (kompakty) z takimi obiektywami są niezłe".
    Dokładnie tak! U mnie na Monochrome i MP nie ma czerwonej kropki i jak czasem fotografuje przy różnych okazjach to pada pytanie: "co to za aparat?" Odpowiadam że Leica. Reakcje pytających - przeróżne...
    Najczęściej: "Aha...", "A co za firma???" No i moje ulubione - "A drogie to???" Po usłyszeniu że ponad 60tys. PLN - mina pytających BEZCENNA!
    Do autora wątku - ja kupił bym na Twoim miejscu 85mm - 35mm już masz. Będzie fajny zestaw
    Pozdrawiam. Marek
    Canon EOS 1V, 1DSMKIII. 14/2.8 L, 35/1.4, 50/1.2, 85/1.2, EF 300mm f/2.8L IS II, 600/4
    Leica M7, MP, M9, Monochrome, M240. Obiektywy: Summilux 35/1.4, Noctilux 50/0.95 , Summilux 1.4/50, Summicron 90/2
    Fujichrome Provia 100F/400X, Kodak Tri-X, T-max 100/400 + Flextight X5

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów