Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: 70-200 IS II vs crop+ekwiwalent vs bezlusterkowiec+ekwiwalent

Domyślnie 70-200 IS II vs crop+ekwiwalent vs bezlusterkowiec+ekwiwalent

Szanowni Forumowicze,
    mam niemały dylemat. Już miałem kupić L-kę 70-200 ISII, gdy nagle przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Może zamiast zooma za 9tyś do 5dIII (reszta to stałki) kupić drugi korpus i ekwiwalenty szkieł w tej ogniskowej?
    Finansowo wyjdzie podobnie lub nawet taniej, a w wielu sytuacjach reporterski i nie tylko posiadanie pod ręką szerokiego kąta (np. 24 lub 28 na 5dIII) i telezoomu na lusterkowym cropie byłoby niezłym rozwiązaniem.
    A może zamiast cropa jakiś nowoczesny bezlusterkowiec z ekwiwalentem 70-200?
    Jako minus jak do tej pory widzę wyłącznie kwestię miejsca i dodatkowych gratów.
    Co o tym sądzicie?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie Odp: 70-200 IS II vs crop+ekwiwalent vs bezlusterkowiec+ekwiwalent

Jeśli nie ganiasz z kadrem i serią na servo za szybkimi obiektami, w zasadzie taka alternatywa może mieć sens. Tylko czy pozwoli Ci na wykonanie nieporuszonego zdjęcia przy 1/30s na ekwiwalencie 200mm? Oczywiście, jeśli Ci na tym zależy...

EDIT: Dochodzą jeszcze kwestie zapotrzebowania na światło (f/2.8, ISO).
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 17-09-2013 o 09:57
    .

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Jeśli nie ganiasz z kadrem i serią na servo za szybkimi obiektami, w zasadzie taka alternatywa może mieć sens. Tylko czy pozwoli Ci na wykonanie nieporuszonego zdjęcia przy 1/30s na ekwiwalencie 200mm? Oczywiście, jeśli Ci na tym zależy...

EDIT: Dochodzą jeszcze kwestie zapotrzebowania na światło (f/2.8, ISO).
    No właśnie, zasadniczą kwestią jest "nadążanie" za szybkimi obiektami. Moja reportażówka to głównie imprezy sportowe (kolarstwo, motoryzacja).
    Światło owszem, ale ekwiwalenty mają już takie parametry tak w cropie jak chyba też w bezlustrze.

Wciąż się zastanawiam, L-ka to rozwiązanie pewne, ale jednak kloc do noszenia ma i tak dużym korpusie. No i jak mi gdzieś walnie to chyba się potnę...
    Gdzieś czytałem, że nowe 70-200 2.8 ISII jest delikatniejsze od 4.0, ale może to bzdura?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Jeśli piszesz o reporterce sportowej to moim zdaniem nie warto patrzeć na alternatywne rozwiązania bezlusterkowe. Co najwyżej inny system DSLR, ale mając 5dIII to chyba większego sensu nie ma.
    Kloc jest ale można się przyzwyczaić. Warto chwilę poobcować z tym sprzętem, żeby wyrobić sobie o nim zdanie.
    .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Dobry kompromis w tym przypadku to 70-200/4 L IS.

Coś już napisał
    Miasto
    Białystok

W granicach 3kPLN możesz kupić 50D+50-150 Sigmy. Zestaw świetnie się sprawdza przy repo i sporcie.

Pozdrawiam
    6D, Tami 24-70, Sigma 70-200 OS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Dobry kompromis w tym przypadku to 70-200/4 L IS.
    Dobry I można używać TCx1.4, x2 jeśli potrzeba, zachowując AF.
    .

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

i chcesz biegać z dwoma korpusami?
    na dłuższą metę meczące
    ja bym brał zooma

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Cytat Zamieszczone przez uuki Zobacz posta
    Szanowni Forumowicze,
    mam niemały dylemat. Już miałem kupić L-kę 70-200 ISII, gdy nagle przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Może zamiast zooma za 9tyś do 5dIII (reszta to stałki) kupić drugi korpus i ekwiwalenty szkieł w tej ogniskowej?
    Finansowo wyjdzie podobnie lub nawet taniej, a w wielu sytuacjach reporterski i nie tylko posiadanie pod ręką szerokiego kąta (np. 24 lub 28 na 5dIII) i telezoomu na lusterkowym cropie byłoby niezłym rozwiązaniem.
    A może zamiast cropa jakiś nowoczesny bezlusterkowiec z ekwiwalentem 70-200?
    Jako minus jak do tej pory widzę wyłącznie kwestię miejsca i dodatkowych gratów.
    Co o tym sądzicie?
    Żaden bezlusterkowiec nie zapewni Ci jakości optycznej dawanej przez zestaw 5dIII+70-200II/2.8, zestaw bezlusterkowy może być jedynie bardziej praktyczny, poręczny w użytkowaniu.

Zatem, kupiłem wspomniane 70-200 IS II. Mogę tylko potwierdzić wszystkie opinie na jego temat, szkło jest niesamowite, a z 5dIII tworzy duet nie do pobicia.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów