W wersji ekono proponuję używany Ef-s 17-85/4.0-5.6 IS USM, do wyrwania za 600-800 pln w stanie sklepowym. Obiektyw IMHO znacznie lepszy, niż wskazywałaby na to obiegowa opinia. Szybki i celny AF, wydajna stabilizacja, dobra praca pod światło. Po przeczytaniu recenzji na Optycznych można się zniechęcić ale zapewniam, że w praktyce znacznie zyskuje na plus. Znajduje się w bazie obiektywów w DPP. Firmowa korekcja RAW-a daje znakomite efekty. Prostuje beczkę i do zera wycina aberracje.
W wersji droższej proponuję Ef-s 17-55/2.8 IS USM, używany do wyrwania < 2k pln. Dobry środek przy każdej ogniskowej już na 2.8, rewelacyjny na 4.0, Brzegi też dobre. Bardzo szybki i niepudłujący AF, wydajna stabilizacja. Jedyne czego żałuję po zakupie tego szkła, to fakt, że nie zrobiłem tego wcześniej. Patrząc z perspektywy amatora pasjonata, czasu który upłynął i licznych eksperymentów ze szklarnią, ten obiektyw jest drogi ale gdybym kupił go od razu, to pomimo wysokiej ceny wyszłoby tanio. Eksperymenty kosztują. Fakt, dają pewne doświadczenie i spojrzenie na temat szkieł ale lepiej kupić raz a dobrze. Co tu dużo pisać, ja jestem zachwycony tym szkłem i zaspokaja moje potrzeby fotograficzne w swoim zakresie ogniskowych całkowicie.