Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: Poszukiwany uniwersalny obiektyw

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie Odp: Poszukiwany uniwersalny obiektyw

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta

Ja potrafię
    Aha... spróbuj pod wiatr...
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

ciężko coś doradzić skoro
    Cytat Zamieszczone przez bubu234 Zobacz posta
    Tematów też sporo przekopałem, ale w większości nic nie rozumiem, co jest napisane, bo piszecie jakimś specjalistycznym językiem.
    ten "specjalistyczny "język to język polski ,obowiązujący w Polsce i należy go znać
    jest taki obiektyw turystyczny TAMRON 18-270 z stabilizacja -kosztuje kolo tysiąca z hakiem a ma cały potrzebny zakres na wycieczki
    użyłem 2 trudnych slow ale wierze ze sobie z nimi poradzisz

becekpl: Ja jestem informatykiem, chcesz, żebym zaczął Ci tłumaczyć coś w "swoim" żargonie?:> Też będzie to język polski, zobaczymy, czy wtedy będziesz taki cwaniak. Użyłem prostych słów, też mam nadzieję, że sobie poradzisz. Myślę, że nie ma sensu dalej z Tobą dyskutować, o ile nie chcesz wnieść niczego do tematu.
    Ligo: Zwykły aparat (nie lustrzanka) też będzie brany, ale głównie zdjęcia planuję robić lustrzanką.

Bardzo dużo jest pozytywnych opinii o 18-135, i chyba na taki będę polował, i do tego filtr polaryzacyjny i filtr połówkowy (to się razem nakłada, czy jak? ).

Bywalec Awatar niantic
    Miasto
    małe - i dobrze...

Po 1 odradzam kompakty. Owszem do iso 100-200 zdjęcia generowane przez ich plus minus 1" matrycę i czasem stosunkowo jasną optykę są bardzo ładne i dają nawet możliwość wiekszych powiększeń. Sęk w tym, że przy iso 800-1600 leżą i kwiczą, podczas gdy Twój 450d da radę. Tak wysokie iso np w ciemnych wnętrzach jest niezbędne, a przecież nie fotografujemy jedynie w jasny dzień.

Druga sprawa, jeżeli zależy koledze na jakości zdjęć to zoomy w stylu 18-200/250/270mm z naturalnych powodów(konstrukcja optyczna) nie są w stanie zapewnić wysokiej jakości(na dzień dzisiejszy co prawda). Chyba jedynie canon 18-200 (i tfu.. nikon) broni się tu dość nieźle, ale i nieźle kosztuje

Doradzałbym tamrona 17-50 f2.8, który kosztuje 1200-300 nówka. Kiedyś sam go nabędę Filtry bym olał-a klikał w rawach i czytał/testował ustawienia ręczne, tak by przepalenia itp eliminować świadomie, bądź ewentualnie w postprocesie.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Jak już uparłeś się na te filtry, to musisz wiedzieć, że nie zakłada się ich na stałe, tylko w wybranych sytuacjach. Trudno tu wskazać wszystkie przypadki, ale pamiętaj, że polar zabierze ci światło, a szarej połówki nie wykorzystasz do portretów, prędzej do widokówek. Do portretowych zdjęć żony, znajomych polar też raczej nic nie wniesie. W dobie cyfrowej ciemni, filtry nie są niezbędnym elementem aby mieć "fajne" zdjęcia. Piszę trochę z przekorą, bo wydaje mi się, że gdzieś usłyszałeś, że do fotografii to muszą być filtry, o działaniu których nie do końca masz pojęcie. Uwierz mi, przywieziesz masę dobrych pstryków bez wydawania tych kilku stówek.
    Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Jak już uparłeś się na te filtry, to musisz wiedzieć, że nie zakłada się ich na stałe, tylko w wybranych sytuacjach. Trudno tu wskazać wszystkie przypadki, ale pamiętaj, że polar zabierze ci światło, a szarej połówki nie wykorzystasz do portretów, prędzej do widokówek. Do portretowych zdjęć żony, znajomych polar też raczej nic nie wniesie. W dobie cyfrowej ciemni, filtry nie są niezbędnym elementem aby mieć "fajne" zdjęcia. Piszę trochę z przekorą, bo wydaje mi się, że gdzieś usłyszałeś, że do fotografii to muszą być filtry, o działaniu których nie do końca masz pojęcie. Uwierz mi, przywieziesz masę dobrych pstryków bez wydawania tych kilku stówek.
    Pozdrawiam
    Masz w 100% rację. Nie mam pojęcia, jak się je zakłada, w jakich momentach się je wykorzystuje, ale słyszałem, że poprawiają zdjęcia Nie upieram się na nic, chcę właśnie przywieźć "masę dobrych pstryków" Na wyjazdach robię sporo zdjęć, jadę na 3 tygodnie, więc myślę, że z 1500-2000 zdjęć przywiozę, pstrykanie w rawach i późniejsza obróbka zupełnie mija się z celem przy takiej ilości

Miasto
    dawna stolica

Rób w rawach, przecież nie musisz przy nich nic robić, w DPP przekonwertujesz je do jpga kilkoma kliknięciami. Jak wprawisz się w obróbkę, za jakiś czas będziesz mógł wrócić do zdjęć i je po swojemu "ulepszyć", co przy jpg-u będzie o wiele trudniejsze. Zamiast filtrów kup więc kartę/karty. Dobry filtr naprawdę sporo kosztuje, a te za kilkanaście czy kilkadziesiąt złotych "no name", mogą skutecznie popsuć ujęcie. Powiedz nam jaki masz jeszcze aparat, bo mi to chyba umknęło.
    Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....

Bywalec Awatar Saapcio
    Miasto
    Otwock

Cytat Zamieszczone przez bubu234 Zobacz posta
    późniejsza obróbka zupełnie mija się z celem przy takiej ilości
    Ta obróbka da zdecydowanie więcej dla "ufajnienia" zdjęcia, niż kupno (o nieumiejętnym stosowaniu nie wspomnę) filtra polaryzacyjnego czy szarej połówki.
    Rób kompaktem na ustawieniach "słitfocia" i będziesz miał oczekiwany efekt. Filtry tego nie zrobią - trzeba je jeszcze świadomie stosować.
    ....C50E....C40D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Canon 17-85, używka - 500 zł, pozostałe 500 wykorzystasz na inne, milsze używki (lub 50/1.8)

Miasto
    dawna stolica

17-85? Będzie miał trochę krótko. Zdecydował się już chyba na 18-135.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów