1.jak się buduje aparat to ogniskowa zastosowanego obiektywu wynika wprost z wielkości matrycy lub filmu jak się chce mieć normalną ogniskową to się robi obiektyw o ogniskowej równej przekątnej matrycy, jak szeroki to mniejszej, jak tele to większej niż przekątna matrycy/filmu pojęcie ekwiwalentu jest zbędne, wzór na GO używa ogniskowej i to wystarcza - prościej nie potrafię tego napisać
2. a to ja teraz rozumiem nie mówimy o GO tylko o zupełnie nowym pojęciu "GO na powierzchni klatki" a masz jakiś wzór na to nowe GO? może jednak warto poruszać się w kategoriach już (dobrze) zdefiniowanych?, swoją drogą ciekawe czy "GO na powierzchni matrycy" będzie uwzględniać oczy patrzącego i obawiam się o to "GO na powierzchni matrycy" w przypadku małych matryc, ja przy moim starczym wzroku mogę na takiej matrycy (oglądanej bezpośrednio) już nic nie widzieć, ciekawe czy takie teoretyczne "GO klient z mikroskopem w oku" łapie się jeszcze na definicję GO w ogólności
Niestety wszystkie te rozważania stają się mało istotne jak weźmiemy portretowe 85mm bo odległość z jakiej zrobimy ten portret będzie silnie zależna od wielkości matrycy (FF czy APS-C) i ta odległość zdeterminuje GO.