Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: Obiektyw Canon 50 mm 1.8 Ostrość zdjęc

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar pawel1178

Domyślnie Obiektyw Canon 50 mm 1.8 Ostrość zdjęc

Witam, dziś zakupiłem sobie takie o to szkiełko za cenę 200 zł w stanie bardzo dobrym z dekielkami itp. żadnych rys po powrocie złapałem aparat i wybrałem się na test na świeże powietrze, czy mogę was prosić o opinie oraz ocene ostrości poniżej wykonanych zdjęć ? Wszystkie zdjęcia robione na F2.8 wyczytałem wcześniej że mniej więcej od takiej przysłony obiektyw spisuje się i ostrzy lepiej. Prosiłbym również o wskazówki bądź ustawienia apratu czego za mało a czego za dużo na poniższych zdjęciach oraz kluczowe pytanie czy zdjęcia tym obiektywem bez IS wykonywać ze statywu czy z ręki ?

Domyślnie Odp: OBiektyw Canon 50 mm 1.8 Ostrość zdjęc

Cytat Zamieszczone przez pawel1178 Zobacz posta
    Wszystkie zdjęcia robione na F2.8 wyczytałem wcześniej że mniej więcej od takiej przysłony obiektyw spisuje się i ostrzy lepiej.
    Tym obiektywem można zrobić dobre zdjęcie i na F1.8, wszystko zależy od oczekiwanego efektu.

Cytat Zamieszczone przez pawel1178 Zobacz posta
    kluczowe pytanie czy zdjęcia tym obiektywem bez IS wykonywać ze statywu czy z ręki
    Masz cropa 18MPx więc po mojemu przy dłuższym czasie niż 1/125s polecał bym statyw (może się udać zrobić ostre zdjęcie ale nie ma 100% pewności i powtarzalności).
    Ostatnio edytowane przez Fotopstryczek ; 09-09-2013 o 23:28

Czyli zdjęcia tym obiektywem dopiero od 1/125 wychodzą nie poruszone w słoneczny dzień ? próbowałem już robić i zdjęcia na 1.8 oraz na 2.8 tego samego w tym samym miejscu i na 1.8 ostry punkt był lekko zamazany za to na 2.8 było już całkiem fajnie

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce

Jest taka zasada że nie poruszone zdjęcia z ręki można wykonać z czasem [~1/ogniskowa obiektywu] czyli w tym przypadku 1/50. Dużo zależy od preferencji osobistych, ja utrzymuję przy 50 mm czas 1/80- poniżej z reguły wychodzą poruszone

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez marjo Zobacz posta
    Jest taka zasada że nie poruszone zdjęcia z ręki można wykonać z czasem [~1/ogniskowa obiektywu] czyli w tym przypadku 1/50.
    jest jeszcze taka zasada, że do tej zasady stosuje się też crop-factor. Czyli dla puszek cropowych dla tego szkła będzie to 1/80s
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Cytat Zamieszczone przez marjo Zobacz posta
    Jest taka zasada że nie poruszone zdjęcia z ręki można wykonać z czasem [~1/ogniskowa obiektywu] czyli w tym przypadku 1/50. Dużo zależy od preferencji osobistych, ja utrzymuję przy 50 mm czas 1/80- poniżej z reguły wychodzą poruszone
    włąsnie chodzi o te preferencje bo jedno zdjęcie wyjdzie ostre ładne a drugie poruszone jak mówił poprzednik a czasami drugi raz takie samo zdjęcie trudno wykonać.
    Byłem przed chwilą na szybkim teście czasy ustawione od 1/200 w górę proszę o opinie czy jest lepiej od poprzedników czy gorzej

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

nikt nie wspomniał o af tego szkła, który jest dość "dyskusyjny"
    większość fotek została wykonana na mało kontrastowych obiektach, co af nie ułatwiło zadania

czy używasz centralnego af i one shot?

miałem ten obiektyw, nie zachwycił mnie, sprzedałem

w aparacie mam ustawione od samego początku pomiaru wielosegmentowego oraz al focus.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

to przestaw na centralny, one shot i spróbuj ponownie; wybierz bardziej kontrastowy obiekt

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    to przestaw na centralny, one shot i spróbuj ponownie; wybierz bardziej kontrastowy obiekt
    po krótce mogłbys opisac co dany pomiar uzyskuje ?
    do wyboru mam wielosegmentowy, skupiony, punktowy, oraz wazony usredniony czytalem o tym na necie ale po chłopsku jak byś wytłumaczył to bym się nie pogniewał

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Aby ocenić czy szkło jest ostre daj linki do zdjeć JPG 100% rozmiaru oraz napisz jak miałeś ustawione wyostrzanie w body.
    Wg mnie szkło nie jest ostre. Miałem 50/1.8 i na f2/8 było dużo lepiej z tym samym body.
    No chyba, że coś przy zmniejszaniu zdjeć się probiło.
    proszę bardzo tutaj zdjęcia w full jakości bez zmniejszania : Index of /foto właśnie miałem ustawienia wszystkie ustawienia standardowe oraz wyostrzanie w body miałem ustawione na 0 czyli tryb neutralny same 0.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów