5D i reszta sprzętu sama się nie spłaci, a sigmy się obawiam do ff, więc nie pozostaje mi nic innego jak to, co napisałam wyżej![]()
5D i reszta sprzętu sama się nie spłaci, a sigmy się obawiam do ff, więc nie pozostaje mi nic innego jak to, co napisałam wyżej![]()
http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...
hehehe no właśnie, dlatego też to nie będzie mocno rentowny interes :P nikt nic nie słyszał o sprzedaży 28mm???na allegro nie ma kompletnie nic, na tablicy też nie, a chcę zdążyć się oswoić z nowym sprzętem...
![]()
Jeśli zaczynasz, to lepiej pomyśl o drugim body, tak jak ktoś wyżej pisał. Chociażby crop, używka stary 20D za 300pln, ale zawsze coś. To po pierwsze.
Po drugie, stanę w obronie 35mm 2.0 (starego). Miałem jakieś 8 miesięcy. Zarobił na siebie z nawiązką. Dźwięk AF nie jest miły ale można do niego przywyknąć. Dla mnie jest lepszy niż ten z 50 1.8, a na pewno jest szybszy i celniejszy. Zaryzykuję też stwierdzenie, że jest celniejszy niż 50 1,4. Jak na brak USMa chodzi moim skromnym zdaniem b. szybko. Ja nie widzę sensu kupowania obiektywu 'stałka z ISem'. Toż to do filmów wymyślono, a nie do fotografowaniaIS potrzebny jak pięść do nosa, a to że ostrzejszy... ostrość to nie wszystko w fotografii, lepsza konstrukcja i USM - tylko to do mnie przemawia, ale nie za 1000 PLN
Ostatnia sprawa co do 28 1.8. Chciałem mieć i nadal chcę. Taki półśrodek i/lub kompromis między 35L a 24L w lepszej cenie. Jak się tak grzejesz na to szkło to pamiętaj, że możesz mieć pecha a o to nie trudno jak czas nagli i trafisz w jakieś 'mydło' albo nieciekawy pod względem ostrości obiektyw.
roja poproszę o wiadomość prywatną skąd jesteś, mam taki problem z tym obiektywem, bo oferty nawet jak są to ze Śląska, a bez podpięcia i przetestowania nie kupię...
GoomeX dzięki za wskazówki, drugiego body nie kupuję, bo na śluby na zapas od wujka będę pożyczać właśnie 20D, jak zarobię to kupię coś lepszego dla siebie.
Jeśli nie dorwę odpowiedniego egzemplarza 28mm, to po prostu będę musiała kupić tego starego 35mm, najwyżej popracuję na nim dopóki nie znajdę idealnego dla siebie 28mm i wtedy sprzedam 35![]()
kasiafot - skoro masz możliwość pożyczenia od kogoś backup'u to super. A jednak lepiej mieć coś awaryjnego w tej branży![]()
Co do szkieł, myślę, że dobrze kombinujesz, ja właśnie nie upierałbym się zbyt przy 28 i poważnie rozważył to 35. Tym bardziej, że ja (dawne crop-owe dzieje) próbowałem się kiedyś dogadać z 28mm i nie wyszło mi. Back/front focus i/lub mydło - testowałem chyba z 4 egzemplarze. No ale to dawno temu. Chętnie przy odrobinie niespożytkowanej gotówki sięgnę - już na FF - po 28mm, bo myślę, że to będzie coś czego mi trzeba - kompromis między 24L a 35L w dodatku mniejszy i sporo tańszy. I na serio nie podchodź do 35 2.0 sceptycznie. Komfort pracy w stosunku do L jest na pewno gorszy, ale zdjęcia są na serio bardzo miodzio. Mało tego, podenerwuję trochę kolegów po fachu i napiszę, że odbiorca i tak nie zauważy różnicy miedzy 35L a 35 nieL - więc po co przepłacać))
dziękuję, przekonaliście mniew takim razie rozejrzę się również za tą 35tką
![]()
Hehe dokładnie. Ile razy tak miałam że każdy znajomy oczekuje darmowych zdjęć. A z czegoś trzeba żyć. Rozumiem rodzinie czy komuś bliskiemu pomóc i zrobić zdjęcia za free ale bez przesady nie każdemu znajomemu :P. Hehe nie wiem czego oni oczekują od nas trochę przesadzają już niektórzy ludzie myślą że fotograf robi zdjęcia tylko jako hobby a żyje z czegoś innego.
Profesjonalna fotografia ślubna na terenie Andrychowa to moja profesja
Cześć,
od 2 miesięcy bije się z myślami o dokupieniu nowego szkła na nadchodzący sezon, ale stwierdziłem że chyba nie potrafie sam podjąć decyzji.
Sprawa wygląda w ten sposób, ostało mi się już tylko szkło sigma 50/1.4 (moje ulubione szkło-ogniskowa), i teraz myśle żeby dokupić albo:
- coś szerszego, ale jednocześnie uniwersalnego, czyli wół do pracy C 24-70 (tylko tak własciwie po co mi wtedy ta sigma (?) )
- lub może jednak pójść w drugą stronę czyli C 70-200 2.8, wtedy byłaby mało wiele ciągłąść ogniskowych, ale znowu brak szerokiej ogniskowej chociażby zeby na luzie sfotografować błogosławieństwo w ciasnym mieszkaniu.
Co Ty bys zrobił na moim miejscu ?
Pzdr