No racja nie spojrzałemfakt.
Nie nie wiem w jakim wymiarze potrzebujsze oba jednocześnie ale w pewnym stopniu się więc poprawiam, choć osób używających jednocześnie dwie wielkości matryc jest jednak statystycznie mniej
Ergonomia egronomią, która też nie jest bez znaczenia ale mi chodziło jednak o obrazowanie
Natomiast choć trzymając tylko parę razy (dokładnie 2x) w życiu 1`dynkę - wiem dokładnie co masz na myśli i też bym się jej nie pozbył choćby nie wiem co, ba! 30D nadal chowam bo żal... Jak zakupie 1.8/28 będzie dalej w użyciu jako standardowa ogniskowa - na mniej "wymagąjce" sytuacje.
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 23-09-2013 o 10:29
To proste - czasem potrzeba większej głębi ostrości, czasem dalszego obszaru działania / dłuższej ogniskowej, a czasem lepszego AF-a
Jedna puszka ma to, czego nie da Ci druga i na odwrót - filozofia CANON-a![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Zgadzam się, ale też można to rozpatrzeć tak biorąc na przykład 5D3
Opcja 1.
5D + jasne szerokie stałki, zoom UWA = głebia i wszystko co idzie za dobrą światło-siłą, AF, jakość
Opcja 2.
5D + 100-400mm 5.6 = dłuższa uniwersalna ogniskowa, AF, jakość
"Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia"tzn. od $, tfuu tzn. od POlskich realiów
![]()
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 24-09-2013 o 13:13
chyba główną wadą FF może być płytka GO. Po przejściu z aps-c na FF nastąpiło kilka znaczących popraw o które mi chodziło. Lecz gdy przychodzi focić małe ptaszki z minimalnej odl. ostrz. to często trzeba sporo przymknąć szkło. Takie f7.1-8 staje się standardem. Ale to tylko wada w specyficznych warunkach.
Niestety to nie jest prawda. Wystarczy trochę praktyki, żeby się przekonać. Poza tym te puszki, które mam spełniają moje oczekiwania w 100%, i nie zamierzam wydawać 11kPLN na kolejną.
W necie jest wiele porównań 5DII vs 7D, gdzie obrazowo ujęto temat - wystarczy spojrzeć na efekty i samemu ocenić. Poza tym 5DIII to kolejna puszka prawie dopracowana i przy tym droga.
Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 28-09-2013 o 17:14
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Z praktyki wiem że na korzyść 7D + 70-200 przemawaia tylko i wyłącznie cena, FPS i waga - jeśli te kwestie są ważne dla potencjalnego użytkownika, wszystko reszte na korzyść 5D3 + 100-400oraz 5D3 + UWA + jasne stałki.
Odnośnie głebi nie ma większych różnic, jest za to duża jeśli chodzi o tgz. "mydlane" brzegi, rogi, winete itd. - ja osobioście mogę dołączyć te rzeczy do tak przez niektórych wyśmiewanego słowa jak - plastyka małego obrazka.
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 28-09-2013 o 18:20
rozwazania dotyczace glebii ostrosci zostaly wydzielone do wlasciwego watku:
http://www.canon-board.info/technika...35/index2.html
prosze o kontynuowanie tamtej dyskusji w tamtym watku. kolejne proby rozwadniania watku o wadach FF
tamta dyskusja beda pacyfikowane. sorki, ale sie nie da inaczej.