Pokaż wyniki od 1 do 10 z 98

Wątek: wady FF

Mieszany widok

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie Odp: wady FF

W całym tym wątku dyskutujecie o cechach i różnicach, a nie wadach.

--- Kolejny post ---
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    w okreslonych warunkach brzegowych cechy moga stac sie wadami badz zaletami

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Ależ tak. Słowo klucz w mojej wypowiedzi to było "miażdżąca", bowiem wielu na tym forum nie napisze zdania porównującego sprzęt (puszki, obiektywy... wszystko jedno...) bez określeń typu "miażdżąca przewaga" czy "bije na głowę".
    ja bym z gory zaproponowal przemilczec opinie kotleciarzy i podobnych nawiedzonych, ktorzy zarobili pare zlotowek na klepaniu fot i nagle ich oswiecilo... bedzie zdrowiej
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 11-09-2013 o 20:52
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    - na ogół mniejsza "szykoszczelność" wynikająca z większego lustra
    Ciekawe bo akurat w praktyce jest odwrotnie .

3. Zalety FF w stosunku do APS-C
    - większe piksele a więc lepsza dynamika, mniejsze szumy itd.
    Tak na mój chłopski rozum to to nie jest żadna "zaleta" FF-a tylko cecha związana z rozmiarem pikseli i rozwojem technologii.

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Wiesz bo to jest zupełnie tak samo jak z zagadnieniem; czym się różni trucizna od lekarstwa -> dawką .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 12-09-2013 o 00:58
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Na większej powierzchni mogą być umieszczone większe piksele co skutkuje lepszą.......

Jeśli, według Ciebie, to nie jest zaleta tego, że FF ma większą powierzchnię matrycy od APS-C
    to nie ma FF praktycznie żadnych zalet w stosunku do APS-C nie związanych z praktykami producenta aby nie stwarzać wewnętrznej konkurencji pomiędzy tymi typami lustrzanek

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 12-09-2013 o 04:04

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Jeśli, według Ciebie, to nie jest zaleta tego, że FF ma większą powierzchnię matrycy od APS-C
    to nie ma FF praktycznie żadnych zalet w stosunku do APS-C nie związanych z praktykami producenta aby nie stwarzać wewnętrznej konkurencji pomiędzy tymi typami lustrzanek

jp
    Ale ty nie pisałeś o większej powierzchni tylko większych pikselach - zdecyduj się .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ciekawe bo akurat w praktyce jest odwrotnie .

Tak na mój chłopski rozum to to nie jest żadna "zaleta" FF-a tylko cecha związana z rozmiarem pikseli i rozwojem technologii.
    .
    Ale przecież wady i zalety to nic innego jak pewne cechy, które są odbierane jako pozytywne, pożądane lub negatywne, niepożądane

Odnośnie rozmiaru puszki FF względem cropa - to jest i wada i zaleta - zależy od personalnych preferencji i od korpusu, o którym mówimy.

Taki 6D rozmiarem od cropa wcale się nie różni, w wielu sytuacjach rozmiar i waga puszek serii 1D są dla niektórych zaletą, a nie wadą - więc rozmiar korpusu bym wyłączył z takiego rozważania bo są to bardzo osobiste preferencje. Lepiej skupić się na bardziej mierzalnych aspektach. Jak np. wspomniana wyżej cecha związana z większymi pikselami. To jest zaleta :-)
    Ostatnio edytowane przez Demonos ; 12-09-2013 o 09:04
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Uprawnienia umieszczania postów