Ostatnio edytowane przez PoulN ; 21-09-2013 o 18:54
Jest to taki zgniły kompromis. Nawet proporcje ma w sumie dziwne...W sumie w świetle powyższego, FF to jest po prostu wielka pomyłka, bo nie ma ani zalet małych ani dużych formatów. Jest to nijaki format, jak dla niektórych ogniskowa 50 mm.
Najlepiej to coś takiego: Rolleiflex
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
TO nie do końca jest tak, że nieposiadanie body FF jest wadą czy problemem. Niektórzy go po prostu nie potrzebują![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
PoulN
Z tym trzymaniem w ręku jest jeszcze gorzej niż myślisz !
Z różnych względów fotografuję 5D3 .... ale z sentymentu zostawiłem 1Ds2, jest mało używany, wmawiam sobie że to "na wszelki wypadek"
Gdy go trzymam w ręku....... to tylko z rozsądku/musu chowam do szuflady i biorę 5D z powrotem do ręki.
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 22-09-2013 o 18:42
Gdyby były pod to obiektywy... A tak wychodzi drogo. Zamiast taniej 50 trzeba 34. Zamiast 35 trzeba 24. I 24 niet. już nie mówię o GO, ale o samej ogniskowej chociaż.Format małoobrazkowy 24x36 mm jest raczej rozsadnym kompromisem, chociaż przelicznik 1.6 to drobnostka i APS-C to prawie to samo gdyby nie marketing.
Gdyby powstał komplet szkieł 1,4 tańszych i mniejszych, pod samo APS-C, to by to może miało jakiś sens. Ale tak to nie ma. Widać, że firmy nie traktują poważnie tego formatu. Ot sprzedać ludziom lusterko z KIT'em. Jedyne to ta nowa Sigma 18-35 1.8. Pokazali, że w temacie APS-C można wiele zrobić. Ale widać firmy fotograficzne mają inne plany. Czyli jednak migrację w stronę FF i nie opłaca im się w szklarnię inwestować. Bo i tak mało kto kupi.
No racja nie spojrzałemfakt.
Nie nie wiem w jakim wymiarze potrzebujsze oba jednocześnie ale w pewnym stopniu się więc poprawiam, choć osób używających jednocześnie dwie wielkości matryc jest jednak statystycznie mniej
Ergonomia egronomią, która też nie jest bez znaczenia ale mi chodziło jednak o obrazowanie
Natomiast choć trzymając tylko parę razy (dokładnie 2x) w życiu 1`dynkę - wiem dokładnie co masz na myśli i też bym się jej nie pozbył choćby nie wiem co, ba! 30D nadal chowam bo żal... Jak zakupie 1.8/28 będzie dalej w użyciu jako standardowa ogniskowa - na mniej "wymagąjce" sytuacje.
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 23-09-2013 o 10:29
To proste - czasem potrzeba większej głębi ostrości, czasem dalszego obszaru działania / dłuższej ogniskowej, a czasem lepszego AF-a
Jedna puszka ma to, czego nie da Ci druga i na odwrót - filozofia CANON-a![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Zgadzam się, ale też można to rozpatrzeć tak biorąc na przykład 5D3
Opcja 1.
5D + jasne szerokie stałki, zoom UWA = głebia i wszystko co idzie za dobrą światło-siłą, AF, jakość
Opcja 2.
5D + 100-400mm 5.6 = dłuższa uniwersalna ogniskowa, AF, jakość
"Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia"tzn. od $, tfuu tzn. od POlskich realiów
![]()
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 24-09-2013 o 13:13