Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 98

Wątek: wady FF

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: wady FF

Przejrzałem zdjęcia z 24-105 i zawsze je kurcze przymykam jak robię na 24. Po prostu zależy mi na GO. A z tą ogniskową i stabilizacją można sobie pozwolić na przymknięcie. Szkła nie bronię, bo i tak używałem go głównie w przedziale 40-60 z tego co patrzyłem.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Przejrzałem zdjęcia z 24-105 i zawsze je kurcze przymykam jak robię na 24. Po prostu zależy mi na GO. A z tą ogniskową i stabilizacją można sobie pozwolić na przymknięcie. Szkła nie bronię, bo i tak używałem go głównie w przedziale 40-60 z tego co patrzyłem.
    Z przymykaniem gdy chodzi o rozdzielczość dla 24mm to praktycznie tylko do 5,6 chociaż i na 4,0 jest ok
    Canon EF 24-105mm f/4 USM L IS (full format) - Review / Lab Test Report - Analysis

Gdy zaś walczysz o GO to hiperfokalna przy 24mm dla FF :
    f/4,0 = 4,8m
    f/5,6 = 3,4m
    f/8,0 = 2,4m
    f/11 = 1,7m
    czyli praktycznie GO od (1,2m dla f/8 do 2,4 dla f/4) do nieskończoności

Ja (mam 24-105 oraz 24-70) mam ustawione Av=5,6 "na stałe"

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-09-2013 o 05:43

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Trzeba zapłacić więcej
    I to ma być WADA FF???
    To tak jak powiedzieć że wadą Ferrari jest cena
    Po prostu jak Ci pasuje to kupujesz a jak Cie nie stać to kupujesz coś tańszego.
    Poza tym jeśli FF ma tyle "wad" to ciekawe dlaczego większość zawodowych fotografów pracuje na FF?
    Pewnie wyłącznie dla szpanu - przecież są droższe od APS-C...
    Canon EOS 1V, 1DSMKIII. 14/2.8 L, 35/1.4, 50/1.2, 85/1.2, EF 300mm f/2.8L IS II, 600/4
    Leica M7, MP, M9, Monochrome, M240. Obiektywy: Summilux 35/1.4, Noctilux 50/0.95 , Summilux 1.4/50, Summicron 90/2
    Fujichrome Provia 100F/400X, Kodak Tri-X, T-max 100/400 + Flextight X5

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

FF ma tylko dwie, ale za to bardzo poważne wady.

1. Jest niestety dość sporym formatem i dlatego trudno jest skonstruować dobre obietywy o rozsadnej masie i rozmiarach. W mniejszych formatach, np w kompaktach, obiektyw jest bliżej fimu/matrycy i dlatego nawet stosunkowo tani/mały obiektywik montowany przez roboty z soczewek wielkości główki od szpilki daje ostry obraz. No i oczywiście głębia ostrości jest wtedy naprawdę głęboka do makro, krajobrazu, portretu.

2. Jest niestety dość mikruśnym formatem i dlatego stawia wysokie wymagania rozdzielczości obiektywów. W dodatku istotne staje się ziarno w filmie czy piksele w cyfrze. Większy format, jak np. tzw. wielki format pozwala na większy luz w konstrukcji obiektywów, bo nie trzeba tak bardzo powiększać. Czyli nawet dno od butelki daje ostre zdjęcia z płynnymi przejściami tonalnymi. W dodatku można uzyskać bardzo cienka GO bez potrzeby super-jasnych obiektywów . Również można uzyskać bardzo głęboka GO do krajobrazów z super detalem, bowiem dyfrakcja nie daje się we znaki nawet na f/64 albo i f/128.

W sumie w świetle powyższego, FF to jest po prostu wielka pomyłka, bo nie ma ani zalet małych ani dużych formatów. Jest to nijaki format, jak dla niektórych ogniskowa 50 mm.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    W sumie w świetle powyższego, FF to jest po prostu wielka pomyłka, bo nie ma ani zalet małych ani dużych formatów. Jest to nijaki format, jak dla niektórych ogniskowa 50 mm.
    Włacha! To taki bieda-format z czasów jak wszyscy pro latali z miechami albo co najmniej rz-kami pod pachą, format odpowiedni dla masowo produkowanych tanich lustrzanek z kutego metalu. Jak to się stało, że przetrwał do dziś? Jak to się stało, że jarają się nim wszyscy kotleciarze? No jak?!

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Każdy format ma pewne cechy, własności.
    To czy to wada czy zaleta zależy od oczekiwań/oceny/potrzeb konkretnej osoby

Myślę, że największą wadą body FF, dla sporej grupy zajmujących się fotografią, jest to że jeszcze go nie mają
    I wcześniej czy później ta wada zniknie

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 21-09-2013 o 08:17

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    FF ma tylko dwie, ale za to bardzo poważne wady.

1. Jest niestety dość sporym formatem i dlatego trudno jest skonstruować dobre obietywy o rozsadnej masie i rozmiarach. W mniejszych formatach, np w kompaktach, obiektyw jest bliżej fimu/matrycy i dlatego nawet stosunkowo tani/mały obiektywik montowany przez roboty z soczewek wielkości główki od szpilki daje ostry obraz. No i oczywiście głębia ostrości jest wtedy naprawdę głęboka do makro, krajobrazu, portretu.

Jest to nijaki format, jak dla niektórych ogniskowa 50 mm.
    Tzn. że np 50mm 1.4, 28mm 1.8, 17-40 są nieakcpetowalnie cięższe i zarazem gorsze optycznie od EF-S?
    Ba, weźmy np takiego ponad 40 letniego takumara 1.4/50 nakręconego na FF, czy też wkładamy go do jednego worka z powyższymi stwierdzeniami o rozmiarach i masie?

Jeśli FF jest nijakie podobnie jak 50mm to jest to jednak teza mocno szkodząca fotografii - bo tak się składa że ta wspaniała wręcz ogniskowa wg mnie oczywiście i chyba nie tylko naprawdę żadko się słyszy że "standard" jest inaczej mówiąc bez jajowy?

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Każdy format ma pewne cechy, własności.
    To czy to wada czy zaleta zależy od oczekiwań/oceny/potrzeb konkretnej osoby

Myślę, że największą wadą body FF, dla sporej grupy zajmujących się fotografią, jest to że jeszcze go nie mają
    I wcześniej czy później ta wada zniknie

jp
    Dokładnie
    Wielu makrowców przesiada sie z powodzeniem na FF, jedynie pozostaje kwestia mnożnika 1.6...

...choć to też zależy, po zakupie FF bolało mnie że straciłem 320mm więc zrobilem eksperyment; ten sam kadr 70-200 + 5D vs. 30D po wycięciu crop`a z FF idelanie wychodzi 8Mpix tj. 3500x2300, jakościowo mimo kropa 5`tka wypada lepiej lub w najgorszym wypadku tak samo, oczywiście z nowszymi xxD już w takim porównaniu FF przegra bo tam mamy 10, 15 czy 18mpix, a nie 8 po cropie, jednak mnie aż tak przesiadka w tej kwestii nie boli, szczególnie że 200mm to ułamek kadrów używane jest 28 czy 50mm, na FF to zupełnie inna bajka warta każdego kompromisu - dla mnie.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 21-09-2013 o 12:39

Witam Panowie i Panie.Post i w duzej czesci odpowiedzi to bezsensowne biadolenie.Proponuje porownanie cropa do sredniego formatu.zalety iwady.co?Dyuskusje na temat prac sa bardziej tworcze niz sprzetowy onanizm.Dziwi mnie jeszcze ze glupoty wypisuja osoby dluzej siedzace w hobby.Ciao
    Hie Hie Hie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Crayfish23 Zobacz posta
    Witam Panowie i Panie.Post i w duzej czesci odpowiedzi to bezsensowne biadolenie.Proponuje porownanie cropa do sredniego formatu.zalety iwady.co?Dyuskusje na temat prac sa bardziej tworcze niz sprzetowy onanizm.Dziwi mnie jeszcze ze glupoty wypisuja osoby dluzej siedzace w hobby.Ciao
    wstałeś dopiero?

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez Crayfish23 Zobacz posta
    Pewnie że średni format jest be - bo ma za małą głębie jest ciężki, duży, drogi i kadry są kwadratowe
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 21-09-2013 o 18:54

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów