Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 98

Wątek: wady FF

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: wady FF

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    - na ogół mniejsza "szykoszczelność" wynikająca z większego lustra
    Ciekawe bo akurat w praktyce jest odwrotnie .

3. Zalety FF w stosunku do APS-C
    - większe piksele a więc lepsza dynamika, mniejsze szumy itd.
    Tak na mój chłopski rozum to to nie jest żadna "zaleta" FF-a tylko cecha związana z rozmiarem pikseli i rozwojem technologii.

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    W całym tym wątku dyskutujecie o cechach i różnicach, a nie wadach.
    Wiesz bo to jest zupełnie tak samo jak z zagadnieniem; czym się różni trucizna od lekarstwa -> dawką .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 12-09-2013 o 00:58
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Na większej powierzchni mogą być umieszczone większe piksele co skutkuje lepszą.......

Jeśli, według Ciebie, to nie jest zaleta tego, że FF ma większą powierzchnię matrycy od APS-C
    to nie ma FF praktycznie żadnych zalet w stosunku do APS-C nie związanych z praktykami producenta aby nie stwarzać wewnętrznej konkurencji pomiędzy tymi typami lustrzanek

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 12-09-2013 o 04:04

Dopiero zaczyna

przecież cena nie jest znowu taka duża, o co chodzi? :F

wady...

ma wady takie same jak crop.
    może raczej trzeba się zastanawiać który model ma konkretne wady? bo generalnie wady FF w stosunku do APS-C to chyba nietrafne pytanie

np. Ds I i II mały wyświetlacz i strasznie ciężki, dlatego amatorsko, na wycieczkę to jakoś tak nieporęcznie
    mam aparat, zamknę świat w pudełeczku...
    www.barwnie.com

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ciekawe bo akurat w praktyce jest odwrotnie .

Tak na mój chłopski rozum to to nie jest żadna "zaleta" FF-a tylko cecha związana z rozmiarem pikseli i rozwojem technologii.
    .
    Ale przecież wady i zalety to nic innego jak pewne cechy, które są odbierane jako pozytywne, pożądane lub negatywne, niepożądane

Odnośnie rozmiaru puszki FF względem cropa - to jest i wada i zaleta - zależy od personalnych preferencji i od korpusu, o którym mówimy.

Taki 6D rozmiarem od cropa wcale się nie różni, w wielu sytuacjach rozmiar i waga puszek serii 1D są dla niektórych zaletą, a nie wadą - więc rozmiar korpusu bym wyłączył z takiego rozważania bo są to bardzo osobiste preferencje. Lepiej skupić się na bardziej mierzalnych aspektach. Jak np. wspomniana wyżej cecha związana z większymi pikselami. To jest zaleta :-)
    Ostatnio edytowane przez Demonos ; 12-09-2013 o 09:04
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Peany na temat FF biorą się stad, że posiadaczowi cropa po zakupie FF na widok jakości obrazka po prostu opada szczęka.
    Reszta - to minusy FF: ciężar, rozmiary, cena.
    Do robienia WAŻNYCH zdjęć crop zawsze zostaje w domu.
    W innych przypadkach to FF zostaje w domu i wygrywa lżejszy, mniejszy, tańszy, poręczniejszy crop.
    Wniosek: trzeba mieć i to i to.

Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 15-09-2013 o 22:38
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Jeśli, według Ciebie, to nie jest zaleta tego, że FF ma większą powierzchnię matrycy od APS-C
    to nie ma FF praktycznie żadnych zalet w stosunku do APS-C nie związanych z praktykami producenta aby nie stwarzać wewnętrznej konkurencji pomiędzy tymi typami lustrzanek

jp
    Ale ty nie pisałeś o większej powierzchni tylko większych pikselach - zdecyduj się .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Zawsze fotografowałem w cyfrze FF i szczerze mówiąc nigdy nie doszukałem się niczego co mógłbym nazwać "wadą". Ja widzę zdecydowanie same zalety FF. Nawet gdybym próbował na siłę wyszukać jakieś wady to naprawdę nic nie przychodzi mi do głowy... Hm... Ciekawy temat...
    Canon EOS 1V, 1DSMKIII. 14/2.8 L, 35/1.4, 50/1.2, 85/1.2, EF 300mm f/2.8L IS II, 600/4
    Leica M7, MP, M9, Monochrome, M240. Obiektywy: Summilux 35/1.4, Noctilux 50/0.95 , Summilux 1.4/50, Summicron 90/2
    Fujichrome Provia 100F/400X, Kodak Tri-X, T-max 100/400 + Flextight X5

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez marbudzyk Zobacz posta
    Zawsze fotografowałem w cyfrze FF i szczerze mówiąc nigdy nie doszukałem się niczego co mógłbym nazwać "wadą". Ja widzę zdecydowanie same zalety FF. Nawet gdybym próbował na siłę wyszukać jakieś wady to naprawdę nic nie przychodzi mi do głowy... Hm... Ciekawy temat...
    Trzeba zapłacić więcej
    Trzeba nosić więcej (na plecach, waga przy bagażu podręcznym w samolocie,...)
    Cięższy, większy, mniej "poręczny" sprzęt w ręku przy foceniu
    Cięższe statywy, głowice
    Zakup extender jest sensowny, przy APS-C mniej
    Przy tych samych obiektywach używanych w FF i APS-C masz na obrzeżach gorszy obraz
    Trzeba mieć "dłuższe" obiektywy
    Mniejsza (na ogół) szykostrzelność
    Szybciej (na ogół) zapełniają się karty
    Dłużej (na ogół) trwa wczytywanie do kompa, obróbka
    ................. ?

jp

PS
    mam dwa FF
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 16-09-2013 o 04:35

Przy tych samych obiektywach używanych w FF i APS-C masz na obrzeżach gorszy obraz
    Trzeba mieć "dłuższe" obiektywy
    Mniejsza (na ogół) szykostrzelność
    Szybciej (na ogół) zapełniają się karty
    Dłużej (na ogół) trwa wczytywanie do kompa, obróbka
    ................. ?
    5D mrkIII nie jest już taki wolny, nie wspominając o 1D X. Co do wielkości plików - też można przecież wybrać odpowiedniego RAW'a i w tym momencie nie czuję, aby pliki były większe objętościowo od tych wykonanych aparatem niepełnoklatkowym.

Każdy format ma jakieś wady i zalety, i oba systemy się uzupełniają

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów