Pokaż wyniki od 31 do 40 z 98

Wątek: wady FF

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie Odp: wady FF

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

dopisuje: przejscia tonalne i sakramencki luz matrycy FF w swiatlach.
    ta sama scene np. z bardzo jaskrawymi chmurami, cropem musisz naswietlac spokojnie z 0,5 - 1 EV oszczedniej (krotszy czas), zeby nie wyjarac chmur. i zeby dodac oliwy do ognia przewaga jest powazniejsza niz to 0,5 - 1 EV, bo FF nadal daje wieksza plynnosc tonalna w tych jasnych partiach i chociaz obie matryce sa naswietlone "do prawej", to bardzo jasne tonale nadal w FF-ie wywola sie lepiej. z wierniejszym kolorem, lepszymi przejsciami barwnymi, mniejsza posteryzacja, itd. itp.
    To jest bardzo duża zaleta FF, można pisać co się chce, ale np ja posiadam 40D i 5dII i jakieś porównanie mam.
    Pierwsza puszka jest fantastyczna do sportu, szybki i celny AF, wszystkie krzyżowe punkty no i szybkostrzelność.
    Ale tak jak akustyk pisze, możliwości ratowania zdjęć z 5dII są naprawdę spore.
    FF mam już kilka lat i obecnie patrzę na to na spokojnie.

Pierwsze wrażenia po kupnie FF zapięciu 85/1.8 to był opad szczeny.
    Po 3 latach posiadania tego aparatu opad szczeny jest nadal.

Ja nie twierdzę że 40D się nie da zrobić np dobrego portretu z małą i kremową nieostrością w tle, bo się da.
    Tylko że FFem jest po prostu łatwiej.

Tak samo fotografowanie motocrossu (co czasami czynię) łatwiej mi popełnić 40D.
    FF się da bo i mam ku temu parę fot na dowód jakby kto chciał (5dII + 70-200 2.8 w servo) - nawet trafionych z ostrością

Dla mnie wadą 5dII w stosunku do 40D jest ten cholerny AF na bocznych, masa korpusu.
    Natomiast wadą 40D w stosunku do 5dII jest szum powyżej iso 800 który mi przeszkadza, względnie słaba dynamika tonalna i możliwości większej zabawy na rawie gdzie posteryzacja potrafi czasami wyleźć.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

dopisuje: przejscia tonalne i sakramencki luz matrycy FF w swiatlach.
    ta sama scene np. z bardzo jaskrawymi chmurami, cropem musisz naswietlac spokojnie z 0,5 - 1 EV oszczedniej (krotszy czas), zeby nie wyjarac chmur. i zeby dodac oliwy do ognia przewaga jest powazniejsza niz to 0,5 - 1 EV, bo FF nadal daje wieksza plynnosc tonalna w tych jasnych partiach i chociaz obie matryce sa naswietlone "do prawej", to bardzo jasne tonale nadal w FF-ie wywola sie lepiej. z wierniejszym kolorem, lepszymi przejsciami barwnymi, mniejsza posteryzacja, itd. itp.
    To jest bardzo duża zaleta FF, można pisać co się chce, ale np ja posiadam 40D i 5dII i jakieś porównanie mam.
    Pierwsza puszka jest fantastyczna do sportu, szybki i celny AF, wszystkie krzyżowe punkty no i szybkostrzelność.
    Ale tak jak akustyk pisze, możliwości ratowania zdjęć z 5dII są naprawdę spore.
    FF mam już kilka lat i obecnie patrzę na to na spokojnie.

Pierwsze wrażenia po kupnie FF zapięciu 85/1.8 to był opad szczeny.
    Po 3 latach posiadania tego aparatu opad szczeny jest nadal.

Ja nie twierdzę że 40D się nie da zrobić np dobrego portretu z małą i kremową nieostrością w tle, bo się da.
    Tylko że FFem jest po prostu łatwiej.

Tak samo fotografowanie motocrossu (co czasami czynię) łatwiej mi popełnić 40D.
    FF się da bo i mam ku temu parę fot na dowód jakby kto chciał (5dII + 70-200 2.8 w servo) - nawet trafionych z ostrością

Dla mnie wadą 5dII w stosunku do 40D jest ten cholerny AF na bocznych, masa korpusu.
    Natomiast wadą 40D w stosunku do 5dII jest szum powyżej iso 800 który mi przeszkadza, względnie słaba dynamika tonalna i możliwości większej zabawy na rawie gdzie posteryzacja potrafi czasami wyleźć.
    Ostatnio edytowane przez punky ; 11-09-2013 o 16:30
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Uprawnienia umieszczania postów