Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 106

Wątek: Dylemat - 10d czy 300d?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskargor
    Jako, ze uzytkownikiem 300D jestem od niedawna, to nie moge wiele powiedziec. Wiem jednak, ze poki co wszystko mi sie w nim podoba,
    A co miałeś wcześniej?
    Bo zauważ, że autor wątku używa D30 i dla niego przesiadka na 300D to krok wstecz pod względem pewnych funkcjonalności i wygody obsługi.

Cytat Zamieszczone przez oskargor
    Mojego kupilem z (zaledwie) 6000 pstrykniec,
    Jesteś tego pewien? Zweryfikowałeś w serwisie?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Kilka tys. to pryszcz. Chciałeś napisać kilkadziesiąt tys...
    To jest właśnie największy problem. Ale dzisiejsze "nowe" 300D to też w większości refurby i cholera wie co gorsze...
    dokladnie to mialem na mysli. sam wiem ile swoja zabawka robie. i ze nie jest to jeszcze tak duzo, jak niektorzy
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar marabut199
    Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Bo zauważ, że autor wątku używa D30 i dla niego przesiadka na 300D to krok wstecz pod względem pewnych funkcjonalności i wygody obsługi
    Rozsadna uwaga...

Wydaje sie, ze naturalna sciezka rozwoju to 10D jesli 20D jest cenowo poza zasiegiem.

Jesli rozmiar nie jest problemem 350D schodzi troche w bok ale oferuje najnowsze technologie i obraz w zasadzie identyczny z 20D

300D to "wyjscie awaryjne" - tyle ze wiecej pixeli.
    Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kociu
    wbudowany flash wyskakuje na wieksza wysokosc przez co jest mniejsze prawdopodobienstwo wystapienia efektu czerwonych oczu niz w 10d i d30
    bzdura, są tak samo czerwone

Cytat Zamieszczone przez kociu
    I jeszcze calkowicie subiektywna sprawa umieszczenia monochromatycznego wyswietlacza lcd(10d podobnie jak w d30 u gory, 300d z tylu nad wyswietlaczem kolorowym), ktory zarowno w 10d jak i 300d jest podswietlany.
    !!! tu zaleta jest zdecydowana, wyświetlacz z tyłu jest 100x wygodniejszy od tego na górze, miałem EOS100, po przesiadce na 300D różnica w wygodzie była kolosalna, teraz mam 20D i znowu klnę, wyświetlacz na górze jest totalnie do ****!!! to wbrew zasadom ergonomii i funkcjonalności

Początki nałogu Awatar marabut199
    Miasto
    London (UK)

Talking

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    W 350D lampa idzie jeszcze wyzej i oczy ... tez sa czerwone
    Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    !!! tu zaleta jest zdecydowana, wyświetlacz z tyłu jest 100x wygodniejszy od tego na górze, miałem EOS100, po przesiadce na 300D różnica w wygodzie była kolosalna, teraz mam 20D i znowu klnę, wyświetlacz na górze jest totalnie do ****!!! to wbrew zasadom ergonomii i funkcjonalności
    a juz w ogole szkoda, ze na tym ekraniku z tylu nie ma duzego podgladu i wtedy wpiz... z celownikiem bo EVF jest tez do ****...

jeden lubi obsluge ala sajberszot, drugi lubi jak w aparacie. moze nie narzucaj swojej wizji...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Dla mnie posiadacza 300D kluczowe są 4 kwestie dla których wolałbym 10D (też znam) :

1.- Obudowa nie sposób tego lekceważyć 300D nie nadaje sie do INTENSYWNEJ (profesjonalnej) eksploatacji plastik niszczy się bardzo szybko i staje się taki hmmm jakby to powiedzieć .... kiepski, łapie ryski, ciemnieje itp. (mam już 2,5 roku i wiem co nieco o tym jak przez 1 rok mało używałem tak w 3 mc intensywnych sesji postarzał się w oczach) W ogóle żywotność elementów takich jak zespół luster i migawka DUŻO wyższa w 10D.

2 - Wizjer: wyraźnie lepszy niż w 300D jaśniejszy i "bliżej oka" (od tunelu)
    dla mnie ważne korzystam właściwie tylko z manualnych szkiełek ....

3- mniejsze szumy... iso800 ładniejsze niż w 300D

4 - Lampa na 2 kurtynę - dla mnie istotne

Oraz inne ergonomia sterowania, foki seryjne, AI Servo, i wiele innych rzeczy o których koledzy mówili.

Konkluzja osobiście uważam że BARDZO WARTO dodać te 400-500 PLN do kwoty.
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 06-03-2006 o 18:12

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zatem Propi - kupuj 20D

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie wiesz po co? Po to, żebyś kupił 20D.
    A gdybyś jeszcze miał trudności z dokonaniem wyboru, to zrobili liliputa
    No to im sie nie udalo bo kupilem 350D I co gorsza dostrzegam wiele zalet tego małego, badziewnego, plastikowego, odpustowego byleczego co troche jedynie przypomina aparat fotograficzny, nawet tam gdzie inni tylko wady widzą. Wadą to jest brak gniazda pc, ot co Wszystko cholera jasna zależy od potrzeb, zasobności w dobra finansowe i elastyczności delikwenta, który w takie cudo techniki chce się zaopatrzyć. Nie każdy też ma takie same "grabie"

Bywalec
    Miasto
    Wrocław, Radosmko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tytus

Cytat Zamieszczone przez marabut199
    W 350D lampa idzie jeszcze wyzej i oczy ... tez sa czerwone
    "Efekt czerwonych oczu w fotografii - ... Zjawisko jest szczególnie widoczne, jeśli lampa błyskowa znajduje się blisko osi obiektywu.
    Producenci wbudowują w aparaty fotograficzne systemy "redukcji efektu czerwonych oczu", ... dużo skuteczniejsze metody, to odsuwanie lampy błyskowej od osi obiektywu..."

Zródło:
    Wikipedia http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_czerwonych_oczu

Nie napisalem ze ten efekt nie wystapuje, tylko ze jest mniejsze prawdopodobienstwo jego wystapienia, a jak juz wystapi to bedzie mniej intesywny.
    eos 10D, zenit TTL
    kilka obiektywów, statyw, wężyk home made...

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów