Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Debiut z 5d mkIII - klapa

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Debiut z 5d mkIII - klapa

Witam,

dziękuję za wszystkie komentarze zarówno te konstruktywne, jak i te kąśliwe. Przeglądając teraz na spokojnie parametry zdjęcia czas naświetlania, przesłone, czułość, sposób pomiaru światła rzeczywiście można by pokusić się o lepsze parametry.
    Co do wiedzy i zakupu książek trochę ich mam i poczytałem, jednak jak to w życiu bywa teoria (tu zakładam, że w jakiś sposób ją przyswoiłem) nie idzie z praktyką (co wyszło u mnie z nową puszką i brakiem z mojej strony jej "czucia")
    Jeżeli chodzi o użycie LR jest to dla mnie ostateczność. Robiąc zdjęcia nie zakładam od razu że bedę coś poprawiać w oprogramowaniu typu LR.

#7four - numer pliku niech Cię ni zmyli, karta byłą przełożona i nieformatowana (opcje były specjalnie ustawione na kontynuacje numeracji zdjęć). Wcześniej była w 7d.

Jeszcze raz dziękuję za każdą uwagę.

Pozdrawiam
    Mariusz.
    Mariusz

7D, 5D, 100 24-105; 70-200

Początki nałogu Awatar homesicalien

Ale programy typu LR są do wywoływania, a nie poprawiania zdjęcia. Konwertowanie prosto do jpg to godzenie się na defaultową interpretację zdjęcia przez oprogramowanie, a nie niepoprawianie zdjęcia.
    A czego ludzie boją się w szumach? Po pierwsze ziarno z filmu było dużo przyjemniejsze niż szum cyfrowy. A po drugie i najważniejsze przy wysokich ISO pogarsza się nie tylko gładkość zdjęcia, ale i kontrast. No i przepiękne kolory w cieniach wyłażą.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Sądzę, że LR można wykorzystać i do wywoływania i poprawiania. Oczywiście można się spierać gdzie się kończy wywoływania, a gdzie zaczyna poprawianie. Argumenty w obu przypadkach się znajdą.
    A co do szumów, chyba to nie jest kwestia strachu jak napisałeś, a takiego a nie innego poczucia estetyki. NIe lepszego nie gorszego tylko innego :-)
    Osobiście nie lubię szumów i jeżeli tylko moge to ich unikam. Wiem, że są osoby które to lubią i szanuję to :-)

Pozdrawiam
    Mariusz

7D, 5D, 100 24-105; 70-200

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez mariokil Zobacz posta
    Osobiście nie lubię szumów i jeżeli tylko moge to ich unikam. Wiem, że są osoby które to lubią i szanuję to
    Są jeszcze takie, które nie zwracają na to szczególnej uwagi.

Pełne uzależnienie

to nie jest krajobraz nie ma się co zachwycać tak tym tłem, trzeba mierzyć światło na tym co ma być dobrze naświetlone albo użyć lampy ale w canonie właściwe użycie lampy może być jeszcze bardziej zagmatwane niż właściwe użycie światłomierza, zrób doświadczenie ustaw pomiar matrycowy, tryb automatyczny lub półautomatyczny i zrób zdjęcie jestem pewien że będzie lepsze niż to z trybu M, tryb M ....... tu sobie można dopisać. Szumy na wysokich ISO mają inny charakter niż na niskich ISO - wysokie iso jest paradoksalnie jednym ze sposobów na uniknięcie szumów, nie ma się czym zachwycać że na 3200 szumy są akceptowalne to normalne zjawisko jest, wysokie iso rozwiązuje jedne problemy a wprowadzają inne, nie ma nic za darmo.
    Jestem szumofobem.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Cytat Zamieszczone przez mariokil Zobacz posta
    Witam,

długo oczekiwany moment na pierwsze fotki z 5d mkIII i jak się okazuje załamka :-(
    Fotografowałem dzis koncert w plenerze około godziny . 18 . Scana ustawiona na wolnym powietrzu z białm, ażurowym tłem i daszkiem. Scena jakich wiele na imprezach plenerowych.
    Ustawione ISO 400 program Manual i... po zrzuceniu do komputera do LR5 i lekkim rozjaśnieniu okazuje się, że jest straszny szum (szczególnie w ciemnych miejscach)
    Wcześniej fotografowałem na 7d i przy takich warunkach i ustawienia nigdy mi się taka sytuacja nie zdarzyła. Obiektyw w obu przypadkach ten sam 24-105.
    Czy to normalna cecha z tymi szumami w 5d mkIII czy ja coś źle robię ?
    Jeżeli ktoś by miał ochotę pooglądać wrzucam raw z pełnym efixem.

http://sdrv.ms/1arRrWO

Każda sugestia mile widziana.
    Dziękuję za pomoc
    Pozdrawiam
    Mariusz K.
    Witam,
    Niestety nie mogę zobaczyć zdjęć, ale miałem poczucie ze mój canon 5d mkiii bardzo szumi. jakos nie wnikałem bardziej w temat, ale kiedyś znajomy pokazal mi swoje zdjecia z iso 4000 i nie moglem uwierzyc. zrobilem testy prownawcze i okazalo sie ze moje body strasznie szumi! ja przy 1000 miale mtaki szum jak on przy 4000. Oddalem aparat na zytnia do serwisu, twierdzili ze nigdy sie z takim przypadkiem nie spotkali, ale okazalo sie ze moja matryca zostala ponownie ustawiona i przeszla proces kalibracji... ODebralem dzisiaj aparat i jest potężna różnica... Pisze tutuaj bo szukałem tego problemu w internecie i to jest jedyny temat poruszający szumy w canon 5d mkiii.

pozdro
    f.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

absolutny brak wiedzy poparty ignorancja
    ale to canona wina
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Co skalibrowali? Chyba jpg z mocnym odszumianiem wlaczyli .

Wrzuc rawy z przed i po, inaczej sploniesz na stosie .

Uzależniony Awatar PoulN

7D szumi nieporuwnywalnie bardziej niż 5D3, jeśli jest porównywalnie lub co gorsza 7D wygrywa to Autor coś miesza z post-produkcją, lub źle naświetla scenę i forsuje o niewybaczalne wartości przez matrycę wartości.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 02-10-2015 o 15:30

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów