Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Debiut z 5d mkIII - klapa

Początki nałogu Awatar homesicalien

Domyślnie Odp: Debiut z 5d mkIII - klapa

Trudno mi uwerzyć, że matryca 5D3 spisała się w czymkolwiek gorzej od 7D. Stawiałbym, że jesteś wyczulony, bo masz nowy sprzęt i nastawileś się na cuda ze strony 5D. A Nikony chyba w ogóle lepiej radzą sobie w sztucznym i słabym świetle zarówno z kolorami, jak i szumami w cieniach. Piątki za to im więcej mają światła tym lepszy obrazek dają.

Początki nałogu Awatar Kosmo

Nie no najlepiej to nie doświetlić zdjęcie o 2 działki - wyciągać w LR i się dziwić że pojawił się szum. Ludzie o czym Wy piszecie. Jak 5DIII szumi to ja jestem jakiś dziwny. Ja śmiało używam iso5000-8000 i ja tam drażniącego szumu nie widzę, a ten, który jest zupełnie nie przeszkadza.
    Szum w 7D na na iso 800 jest jak szum w 5D na 3200. No i jest poza tym dużo bardziej "agresywny"

mk
    Guest

Niedoświetlone zdjęcie to raczej normalne, nawet z najlepszego aparatu będziesz miał szum jeśli wyciągasz aż tyle!
    Taki offtopic czemu ludzie aż tak bardzo boją się szumów? Tak czy siak skaluje się to do 1000px lub 1500 a nie ogląda się w pełnej rozdzielczości szukając szumów... Nie popadajmy w paranoję z szumem, ja odkąd zrobiłem kilkanaście rolek analogowych małobrazkowych nie boję się tego szumu a czasem mi go brak na zdjęciach ; )!
    Taki mały komunikat z mojej strony: ludzie nie bójcie się szumu to przecież normalne! Liczy się moment uchwycony na zdjęciu, emocje, to co nam się podoba a nie szum ; )!!

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

Bo ludzie zazwyczajprzegladaja zdjecia w pelnej rozdzialce na PC i tak to sie konczy

Sent from my iPad using Tapatalk
    5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
    X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |

Zresztą po co czas 1/500, miałeś dużo zapasu i lepiej chyba było gościa doświetlić a potem to co za jasne przyciemnić...

Bywalec

i okazało się, że (na szczęście) nawet najlepszy aparat nie zrobi zdjęcia gdy fotografujący nie użyje głowy...

Pełne uzależnienie

canonfun sam to czytałeś, że uważasz za przydatną?

Bywalec PLUS member Awatar Veox
    Miasto
    Kraków

Nie wysyłajcie go od razu po książki :-) Bez przesady.
    Jak się nie mylę to po ciemnej stronie (lewej) histogramu jest 1/8 wszyskich danych i dlatego lepiej delikatnie prześwietlić niż niedoświetlić. Przy zdjęciu niedoświetlonym nie ma z czego wyciągać - stąd szumy. A najlepiej ustawić poprwną ekspozycję. O.
    Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!

Uzależniony

Kolega Ligo w poście #4 chyba wyczerpał odpowiedź na ten temat Jeżeli w manualu celowo tak naświetliłeś aby potem grzebać w LR i oczekiwać cudów, to chyba nie dojdziemy do porozumienia Rozumiem że kupiłeś używany aparat, bo fotka którą pokazałeś jako 9220 zdjęcie, nie jest chyba debiutem ?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów