Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: 450D + sigma 17-70 2.8-4.5 co dalej?

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: 450D + sigma 17-70 2.8-4.5 co dalej?

no nie wiem jak to jest z cropowaniem, ale wiem, że jak zminiłem szkło na b. dobre w mim 40d to jakość fotek jest dużo lepsza niż kit + 50d. przypuszczam, że jakbym zrobił cropa to ograniczy mnie rozdzielczość szkła a potem dopiero matrycy (tak mi się wydaje) zresztą ja zdjęć nie cropuje. pstrykam do domowego archiwum, a największe odbitki jakie robię to 15x21. mam 350d i 40d i jak zapnę nową sigme 18-35 1.8 to nie widzę różnicy między aparatami. Ja jestem zdania, że obecnie puszka to drugoplanowa sprawa. Czy masz 10mln pix, czy 20mln to jeden kit. I tak ograniczy ciebie szkło. Wydaje mi się, że przy cropowaniu wszystkie wady optyczne kiepskiego szkła są powiększane i stają się bardziej widoczne. Jak bym stał przed wyborem nowa puszka, czy nowe szkło wybrałbym szkło, co też uczyniłem. Pomijam przesiadkę z serii xxxD na xxD bo to inny świat w użytkowaniu aparatu. Jak mam zapiętą nową sigmę do 350d to mam wrażenie, że korpus się zaraz rozpadnie od ciężaru szkła.

Zresztą jestem zdania, że podczas focenia trzeba tak dobrać ogniskową, żeby nie cropować (nie zawsze mi się udaje, jednak nie kadruje więcej niż 10-15%)

o AF i ISO pisałem, że w moim odczuciu jest to ważny parametr przy wyborze aparatu. Jeszcze zwracam uwagę na dynamikę matrycy, ale canon tu daje trochę ciała na tle konkurencji

to czy w puszce siedzi digic 1 czy digic 5 zasadniczo mnie nie obchodzi, ważne żeby spełnił swoją funkcję i działał.

co do filmów, to czasem by się przydało, ale mam kamerkę HD dosyć dobrej jakości wiec nie odczuwam potrzeby, a jak jest impreza rodzinna to ktoś z rodziny ma kamerę, a ja foce, co przy jednym urządzeniu nie było by możliwe. Zresztą dobre filmy i szybki AF w video to dopiero C70d
    Ostatnio edytowane przez adam1004a ; 16-09-2013 o 22:31

Uprawnienia umieszczania postów