Witam Forumowiczów
Mam pewien dylemat i chciałbym się poradzić również osób postronnych i bardziej doświadczonych. Mianowicie od kilku lat zdjęcia robię zestawem jak w temacie i byłem przeważnie zadowolony z osiąganych przez niego rezultatów. Ostatnio zaoszczędziłem trochę $ i chciałbym ten zestawik ulepszyć/powiększyć. Jako że urodziła mi się nie dawno córka to pewnie w dłuższym okresie czasu będzie ona "głównym tematem" zdjęć. Miałem też dłuższą przerwę w robieniu zdjęć i nie wiem czy moja sigma dalej radzi sobie tak dobrze jak wcześniej ale raczej o ff/bf nie ma mowy raczej dokucza czasem niecelność AF w słabym świetle (niby łapie ale później zdjęcie na komp jest nieostre) no i jak chce faktycznie ostry obrazem to lepiej przymknąć troszkę przysłonę, chodź na pełnej też nie jest źle.
Tutaj kilka przykładowych "testowych" zdjęć, które cyknąłem na szybko wczoraj (pogoda pochmurna późne popołudnie więc raczej nudne warunki oświetlniowe), większość na skrajnych ustawieniach lub niewielkie przymknięcie, oceńcie sami jak to wygląda pod wzg ostrości itd.:
Flickr: janbogucki's Photostream
W związku z powyższym mam 3 typy co zrobić z ok 1500 zł :
1. Zmienić sigme na coś systemowego co będzie miało lepszy i szybszy AF (fotografia dzieci) i lepszą ostrość, tylko nie wiem czy znajdę coś co widocznie zostawi sigme z tyłu (canon 15-85 is ?)
2. Uzupełnić to co mam zoomem i tu 2 typy - uzywany 70-200 f4l lub tamron 70-300 Di Vc USD
3. Dokupić jakąś stałkę z dobrym światłem chodź tu przyznaję nie orientowałem się jeszcze co do możliwości.
Z góry bardzo dziękuję za sugestie/wskazówki/uwagi.
pozdrawiam