Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Full frame i symulacja cropa; symulacja tele

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Full frame i symulacja cropa; symulacja tele

Cytat Zamieszczone przez grzegorzki Zobacz posta
    Różnica między 300 a 500 mm na FF, jest nieznacznie większa niż 300 mm na FF a APS-C.
    W sumie to nawet to widać na przeprowadzonych powyżej symulacjach.

Dzięki wszytskim za pomoc, a także za to, że nie zjedliście mnie

Pełne uzależnienie

Myślę, że te zdjęcia dobrze oddają przybliżenie. 300 mm na FF to jeszcze nie jest jakoś powalająco długo i tyle. Coś za coś. Z szerokimi kątami nie ma problemów.

Bywalec
    Miasto
    Radom

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Pamiętaj jednak, że dwa różne obiektywy o tej samej ogniskowej mogą dawać różny obraz. W tym sensie, ze np. C24-70L Mk1 daje węższy obrazek na ogniskowej 70mm niż C24-70L II na tej samej ogniskowej. Więc symulacja będzie w miarę dokładna tylko dla zdjęcia wykonanego tym samym obiektywem. Mam nadzieję że byłem w miarę komunikatywny .
    hmmm...
    w swoich wyliczeniach opierałem się na podstawowych wzorach fizycznych:
    1/x + 1/y = 1/f
    H/h=y/x

nie ma tutaj miejsca na producenta, ani model obiektywu....

nie mogę porównać obu szkieł - może wspomniane różnice wynikają z tego, że w starym C24-70 70mm było z małym "zapasem", a w nowym mamy 70mm lekko "naciągane"?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Pamiętaj jednak, że dwa różne obiektywy o tej samej ogniskowej mogą dawać różny obraz. W tym sensie, ze np. C24-70L Mk1 daje węższy obrazek na ogniskowej 70mm niż C24-70L II na tej samej ogniskowej. Więc symulacja będzie w miarę dokładna tylko dla zdjęcia wykonanego tym samym obiektywem.
    A porównania dokonywałeś ostrząc na nieskończoność?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Wchodzicie na jakiś wyższy poziom matematyki jak dla mnie.
    Nie rozumiem co ma ostzrenie na nieskończoność do pola widzenia i mm obiektywów, chociaż wg danych na optycznych 24-70 mk 1 ma pole widzenia 84 - 34.3 stopni, a mk 2 ma 84 - 34 stopnii, a więc symbolicznie jest węższy...
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 05-09-2013 o 10:41 Powód: dubel

Bangi właśnie fajnie, że zadałeś te pytania, sam się nad tym zastanawiam od jakiegoś czasu .
    Jeśli wolno to też się zapytam przy okazji: czy lepiej dla jakości zdjęcia wycinać z FF (6d, 5dmk2) czy mieć pełny kadr np z 20d/30d bo to podobne rozdzielczości wyjdą chyba nie?
    Podejrzewam, że lepsza jakość będzie z FF, z pewnością bardziej komfortowo kadrować jest z cropa bezpośrednio na miejscu, bo od razu widzimy co będzie, a czego nie będzie zawierał kadr.
    Pokuszę się też o takie pytanie: czy dużo lepsza jakość zdjęcia będzie z np 6d + 500mm w stosunku do np 60d + 300mm (bo rozbieżność w pieniążkach z pewnością jest zauważalna)?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Wchodzicie na jakiś wyższy poziom matematyki jak dla mnie.
    Nie rozumiem co ma ostzrenie na nieskończoność do pola widzenia i mm obiektywów, chociaż wg danych na optycznych 24-70 mk 1 ma pole widzenia 84 - 34.3 stopni, a mk 2 ma 84 - 34 stopnii, a więc symbolicznie jest węższy...
    Kąt widzenia obiektywu podany w specyfikacji z założenia jest dla ostrzenia na nieskończoność.
    Przy ostrzeniu bliżej kąt ten dla różnych obiektywów może (i często będzie) inny, ze względu na różnice w konstrukcji optycznej obiektywu.
    Ustaw sobie obiektyw na 70 mm, wyostrz na nieskończoność. Potem nie ruszając pierścienia ogniskowej - zmieniaj ręcznie odległość ostrzenia i obserwuj kadr.
    Powinno ci się wszystko wyjaśnić.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Tam od razu matematyka wyższa - proste mnożenie i dzielenie.
    W tym wątku była dyskusja - kąt widzenia zależy od odległości (x lub y we wzorze soczewki, przytoczonym przez v.1958). Co więcej: kąt widzenia zależy od tego, jaki fragment kadru chcesz widzieć.
    http://www.canon-board.info/canon-ds...biektywu-1131/

W przybliżeniu można się posługiwać ulubionym współczynnikiem 1,6, co zrobiłeś wyżej - do wyrobienia poglądu wystarczy.
    Można również skorzystać z tego kalkulatora - tylko zamiast ptaka opierzonego, używasz metalowego.
    Kalkulator fotoprzyrodniczy (PhotoNature Calculator)******

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

@ Merde - już załapałem o co Ci chodzi, skojarzyłem, że czasem to widać w wizjerze, tzn. ostrząć powoli np. manulanie jest widczna lekka zmiana obrazu i pola widzenia, przy nieruszaniu ogniskowej.

@ zymi - wg mnie to jest trudne do oceny bo zależy od szieł, ktorym byłoby to robione, ale uważam, że co do zasady obrazek z FF na 500mm daje wiele wiecej możliwości niż z cropa na 300 mm, bo sam obiekt np. samolot będzie miał dużo większy rozmiar na matrydny z 500 mm niż z 300 mm i to juz abstrahujać od tego czy to jest jest robione na crop-ie czy FF.

Bywalec
    Miasto
    Radom

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    wg danych na optycznych 24-70 mk 1 ma pole widzenia 84 - 34.3 stopni, a mk 2 ma 84 - 34 stopnii
    myślę, że w wizjerze nie jesteśmy w stanie dostrzec tej różnicy, zresztą dzieląc np. ogniskowe 200mm/300mm też musimy dokonać jakiegoś zaokrąglenia...
    chodzi o ideę - metoda, którą wybrałeś dała Ci chyba wystarczająco dobrą odpowiedź!

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów