Myślę, że te zdjęcia dobrze oddają przybliżenie. 300 mm na FF to jeszcze nie jest jakoś powalająco długo i tyle. Coś za coś. Z szerokimi kątami nie ma problemów.
hmmm...
w swoich wyliczeniach opierałem się na podstawowych wzorach fizycznych:
1/x + 1/y = 1/f
H/h=y/x
nie ma tutaj miejsca na producenta, ani model obiektywu....
nie mogę porównać obu szkieł - może wspomniane różnice wynikają z tego, że w starym C24-70 70mm było z małym "zapasem", a w nowym mamy 70mm lekko "naciągane"?
![]()
Wchodzicie na jakiś wyższy poziom matematyki jak dla mnie.
Nie rozumiem co ma ostzrenie na nieskończoność do pola widzenia i mm obiektywów, chociaż wg danych na optycznych 24-70 mk 1 ma pole widzenia 84 - 34.3 stopni, a mk 2 ma 84 - 34 stopnii, a więc symbolicznie jest węższy...
Ostatnio edytowane przez Merde ; 05-09-2013 o 10:41 Powód: dubel
Bangi właśnie fajnie, że zadałeś te pytania, sam się nad tym zastanawiam od jakiegoś czasu.
Jeśli wolno to też się zapytam przy okazji: czy lepiej dla jakości zdjęcia wycinać z FF (6d, 5dmk2) czy mieć pełny kadr np z 20d/30d bo to podobne rozdzielczości wyjdą chyba nie?
Podejrzewam, że lepsza jakość będzie z FF, z pewnością bardziej komfortowo kadrować jest z cropa bezpośrednio na miejscu, bo od razu widzimy co będzie, a czego nie będzie zawierał kadr.
Pokuszę się też o takie pytanie: czy dużo lepsza jakość zdjęcia będzie z np 6d + 500mm w stosunku do np 60d + 300mm (bo rozbieżność w pieniążkach z pewnością jest zauważalna)?
Kąt widzenia obiektywu podany w specyfikacji z założenia jest dla ostrzenia na nieskończoność.
Przy ostrzeniu bliżej kąt ten dla różnych obiektywów może (i często będzie) inny, ze względu na różnice w konstrukcji optycznej obiektywu.
Ustaw sobie obiektyw na 70 mm, wyostrz na nieskończoność. Potem nie ruszając pierścienia ogniskowej - zmieniaj ręcznie odległość ostrzenia i obserwuj kadr.
Powinno ci się wszystko wyjaśnić.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Tam od razu matematyka wyższa - proste mnożenie i dzielenie.
W tym wątku była dyskusja - kąt widzenia zależy od odległości (x lub y we wzorze soczewki, przytoczonym przez v.1958). Co więcej: kąt widzenia zależy od tego, jaki fragment kadru chcesz widzieć.
http://www.canon-board.info/canon-ds...biektywu-1131/
W przybliżeniu można się posługiwać ulubionym współczynnikiem 1,6, co zrobiłeś wyżej - do wyrobienia poglądu wystarczy.
Można również skorzystać z tego kalkulatora - tylko zamiast ptaka opierzonego, używasz metalowego.
Kalkulator fotoprzyrodniczy (PhotoNature Calculator)******
@ Merde - już załapałem o co Ci chodzi, skojarzyłem, że czasem to widać w wizjerze, tzn. ostrząć powoli np. manulanie jest widczna lekka zmiana obrazu i pola widzenia, przy nieruszaniu ogniskowej.
@ zymi - wg mnie to jest trudne do oceny bo zależy od szieł, ktorym byłoby to robione, ale uważam, że co do zasady obrazek z FF na 500mm daje wiele wiecej możliwości niż z cropa na 300 mm, bo sam obiekt np. samolot będzie miał dużo większy rozmiar na matrydny z 500 mm niż z 300 mm i to juz abstrahujać od tego czy to jest jest robione na crop-ie czy FF.