Dała, dała, dzięki![]()
Dała, dała, dzięki![]()
Bangi,
być może należało pozostać przy cropie i dokupić długą rurę - tak to widzę
wydałeś sporo (Tw. sprawa), teraz chcesz wydać jeszcze raz, koszty rosną, a satysfakcja?
może lepiej było (żart) polecieć gdzieś tym samolotem i pocykać foty Jaśkowi nad ciepłymi morzami
Jedynym błędem w moich zakupach foto dotychczas, było kupienie C 17-55, w sytuacji, gdy za chwilę kupiłem FF.
Nie żałuję ani przez chwilę zakupu 6d, tym bardziej, że samoloty co prawda mocno mnie kręcą, ale nie tylko.
Crop nie daje przewagi przy foceniu samolotów, w sieci panuje mylne przekonanie, że crop factor daje większą ogniskową, a przecież to nieprawda, daje inne pole widzenia i tak to trzeba odnosić.
Tami działa super z 6d, ale od dłuższego czasu myślałem o zmianie na dłuższe tele, nadarza się okazja więc rozkminiam, a temat być może przyda się innym.
Rozmiar samolotu na matrycy po przejściu przez szkło będzie taki sam, ale są inne matryce.
No właśnie inne są matryce, w praktyce jednak crop daje lepszy efektywny zasięg przy tej samej ogniskowej, nie jest to oczywiście 1.6 razy lepszy, ale jednak lepszy. Oczywiście porównując aparaty tej samej generacji, bo można porównać 1Dx i 300D ...
--- Kolejny post ---
Ogólnie przy fotografowaniu głównie obiektów, gdzie zasięg jest kluczowy (samoloty, ptaki, ...) to 7d wydaje mi się istotnie lepszy niż 6d.
--- Kolejny post ---
Ogólnie przy fotografowaniu głównie obiektów, gdzie zasięg jest kluczowy (samoloty, ptaki, ...) to 7d wydaje mi się istotnie lepszy niż 6d.
No właśnie ani nie zwiększa ogniskowej, ani nie przybliża obiektów. Warto o tym jednak pamiętać, bo potem trudno się odnaleźć w dyskusjach.
--- Kolejny post ---
No właśnie ani nie zwiększa ogniskowej, ani nie przybliża obiektów. Warto o tym jednak pamiętać, bo potem trudno się odnaleźć w dyskusjach.