Cytat Zamieszczone przez v.1958 Zobacz posta
hmmm...
w swoich wyliczeniach opierałem się na podstawowych wzorach fizycznych:
1/x + 1/y = 1/f
H/h=y/x

nie ma tutaj miejsca na producenta, ani model obiektywu....

nie mogę porównać obu szkieł - może wspomniane różnice wynikają z tego, że w starym C24-70 70mm było z małym "zapasem", a w nowym mamy 70mm lekko "naciągane"?
Też taką myśl miałem jako pierwszą, bo miałem jakiś czas obydwa, zanim nie sprzedałem jedynki. Jednak w międzyczasie przeczytałem jakiś sensownie brzmiący tekst, który wyjaśniał skąd się biorą te różnice i nie jest to "naciąganie". Sprawa jednakże aż tak mnie nie zajęła, żebym się nad tym zamierzał na dłużej pochylać - to mogło być gdzieś w jakimś teście, chyba nawet polskojęzycznym.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
A porównania dokonywałeś ostrząc na nieskończoność?
Nie, to wyszło przy sesji produktowej, gdzie odległość ostrzenia wynosiła ok. 50~70cm.
Potem jeszcze testowałem C70-200 2.8 @ TC x2 @ 400mm, oraz C100-400 @ 400mm i 100-400 był szerszy (tu akurat body na statywie i podmiana szkieł, kadr ten sam). Chyba nawet mam jeszcze te RAW'y. Przy okazji wyszło, że C100-400 daje obiektywnie lepszy obrazek na 400mm niż 70-200 2.8 IS II + TCx2 III (które skądinąd stanowią doskonały tandem wg. mnie) na 400mm - różnica co prawda bardzo niewielka, ale jednak zauważalna.