Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
Masz całkowita rację, ale jesteśmy na forum foto i na zdjęciach się znamy, więc...teoretycznie jesteśmy bardziej wrażliwi na dobrą fotografię niż ci którzy o fotografii wiele nie wiedzą : )
Tak, a ludzie związani z muzyką na pewno potrafią odróżnić dobre disco polo od gorszego disco polo :-)

Co do zwracania ślubów, u nas na południu Polski, w kopercie bywa do 100zł do 500zł od pary/gościa, myślę że przynajmniej jedzenie się zwraca, a Polska bogatym krajem nie jest.
U nas, również na południu, nie jest to regułą. Wręcz wyjątkiem. Statystyk nie prowadzę, do cudzych kopert nie zaglądam, mogę się wypowiadać tylko w swoim imieniu.
W moim przypadku zwróciło się około 3/4 kosztów.

Dlaczego fotograf może mieć dla młodych niski priorytet? Z prozaicznych przyczyn:

1. Dobry fotograf to +/- 10% całkowitego budżetu. To nie jest mało.
2. Pierwszy ślub biorą z reguły ludzie młodzi, na dorobku (żeby nie powiedzieć wprost: gołodupce). Może dla nich zdecydowanie większe znaczenie ma np. większy wkład własny do zakupu mieszkania?

Jak wspomniałem - sam fotografa na ślubie nie miałem, szczerze powiedziawszy do ostatniej chwili nawet mi to do głowy nie przyszło, a potem już było za późno żeby cokolwiek organizować i machnąłem na to ręką.
Ale w ramach prezentu ślubnego zasponsorowałem szwagrowi fotografa (nb. z tutejszego forum), złoty pakiet. Co najważniejsze - młodym się zdjęcia podobały.
Ale obiektywie patrząc, gdybym miał wydać z własnej kieszeni te same pieniądze na zdjęcia z własnego ślubu... Nigdy w życiu! Straszliwa strata kasy...
Trzeba sobie to powiedzieć wprost: koszt i nakład pracy jest niewspółmiernie wysoki w stosunku do efektu.