Kiedyś widziałem zdjęcia robione kitem i bodajże 350- ą i też mi się podobały, tak że sprzęt to nie wszystko
Kiedyś widziałem zdjęcia robione kitem i bodajże 350- ą i też mi się podobały, tak że sprzęt to nie wszystko
Ludzie listy noszą...
tak, to jest bardzo nowatorski post i stwierdzenie.
wręcz urzekające w swojej prostocie i geniuszu.
bardzo wiele wnoszące do meritum obecnej dyskusji.
ten sposób myślenia jeszcze nigdy nie był przez nikogo poruszony, ani omówiony.
jeff, twoj kolega jaki ma budżet na to wszystko przeznaczony?
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Jako, ze jakis sprzet juz posiada (patrz post pierwszy) to najchetnej chcialby ruszyc z tym co ma bez dokladania kasy na poczatek. Juz mu uzmyslowilem, ze lampa zewnetrzna musi byc wiec na to kase wyskrobie (w UK na eBay'u YN-565EX mozna kupic za 70 GBP, ewentualnie moze dolozyc do YN-568EX II, ktora kosztuje 120 GBP). Powiedzmy, ze te plus minus 100 GBP to jego budzet na poczatek.
Pytanie czy wedlug Was lepiej ruszyc z tym co ma plus lampa czy sprzedac 18-55mm i 55-250mm i znowu troche dolozyc, zeby kupic Tamrona 17-50mm? Oczywiscie, jesli by wybral wariant z 17-50mm to musialby naciagnac budzet o ktorym pisalem wyzej ale tyle jeszcze dalby rade.
Ewentualnie sigma 17-50mm (choc ja bym mu rekomendowal Tamiego, ktorego mialem i wiem co potrafi) albo jesli macie jakies inne propozycje? Chodzi o ten sprzet na rozruch.
Pamietajmy, ze mowimy o Foto Jozefie gdzie poziom akceptowalnych zdjec jest grubo ponizej najnizszych krtyeriow szanownych forumowiczow.
Docelowo jest w stanie przeznaczyc na sprzet 2k GBP - dlatego radzilem mu zestaw 6D + 35mm f/2 (nie nowy IS tylko stara wersja) + 85mm f/1.8 - ale to dopiero jak zrobi kilka zlecen, wybada rynek i dalej bedzie mial ochote sie w to pchac.
Nie dodalem w sumie na poczatku, ze mowimy o rynku w UK, nie w Polsce. Tutaj tez nie kazdego stac na wynajecie wypasionego fotografa, stad pomysl mojego kumpla na biznes w stylu Foto Ziutka. Nazwa juz jest zaklepana - Photo Joseph Ltd hehe![]()
Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B
Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!