Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Foto Ziutek - jak zaczac?

Mieszany widok

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Domyślnie Foto Ziutek - jak zaczac?

Moj znajomy postanowil zostac Foto Ziutkiem...

Jego obecny sprzet to Canon 500D + 18-55mm IS + 55-250mm IS + 50mm 1.8. Nie ma za bardzo pojecia o fotografii a tym bardziej o wywolywaniu RAW'ow ale ma duzo wolnnego czasu i entuzjazmu. Oczywiscie, zrobilem mu wyklad, ze rozpoczecie takiej dzialalnosci nie jest takie latwe jak mu sie wydaje, ze biorac sie za cos na czym sie nie zna moze spieprzyc komus zdjecia w tym waznym dniu itp. ale on stwierdzil, ze chce sprobowac i ze wedlug niego jest tez zapotrzebowanie na taka usluge bo nie kazdy ma wielki budzet na wesele, a kazdy fotograf przeciez jakos musial zaczac.

W sumie to bylo by ich dwoch bo ma jeszcze znajomego rownie chetnego co on, wiec odpada problem drugiego body itp. Z tym, ze ow kolega foci na Nikonie bodajze D50 ale ma tez wieksze pojecie o wolaniu RAW'ow.

Poradzilem wiec mu, ze minimum to musi wymienic 18-55mm i 55-250mm na Tamrona 17-50 2.8 (dobrze by bylo wersje VC), 50mm na razie niech zostawi i dokupi tania lampe cos pokroju YN-565EX.
    Docelowo kupno 6D + 35mm 2.0 i 85mm 1.8 - ale to juz faza druga jak zobaczy jak biznes mu sie kreci.

Co myslicie? Czy ktos ma moze jakis inny pomysl dotyczacy sprzetu?
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

mk
    Guest

Domyślnie Odp: Foto Ziutek - jak zaczac?

Lampa to podstawa, do tego filtry do lampy też... Według mnie niech idzie z kimś znajomym co robi śluby najpierw jako drugi... Niech zobaczy, że jednak trzeba się nalatać troszkę i trzeba być przygotowanym na każdą sytuację według mnie idealny zestaw to 5dmk2 na początek + 35 1.4 (sigma) + 85 1.8 + dobra lampa... Takim zestawem można obskoczyć cały ślub... Choć coraz częściej widzę ludzi z 70-200 2.8 w kościele... Nie zmienia to faktu, że będzie mu brakowało jednak światła i iso w tym zestawie co ma... Wtedy musi mieć i lampę i filtry by nie wyglądało to jakby świecił na chama totalnie lampą w górę a żarowe światło zostanie... Ja odradzam swoim znajomym drogę w ten rynek bo nie to, że trzeba się wybić to trzeba mieć jakiś tam sprzęt i pojęcie by ludzie chcieli ludzi brać na śluby... Jak kolega nie wie nic o wywoływaniu rawów niech robi w jpg'ach i oddaje na drugi dzień, coraz częściej widzę takich fotoziutków w moim mieście gdzie kamerzysta daje mu 200 zł za ślub a on robi totalnie na automacie, zero obróbki, zero "kreatywności"... No i po co mają dać 2500 za usługi fotograficzne jak mogą mieć za 2300 foto + video ; )!

Kiedyś widziałem zdjęcia robione kitem i bodajże 350- ą i też mi się podobały, tak że sprzęt to nie wszystko
    Ludzie listy noszą...

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez bucefal14 Zobacz posta
    Kiedyś widziałem zdjęcia robione kitem i bodajże 350- ą i też mi się podobały, tak że sprzęt to nie wszystko
    tak, to jest bardzo nowatorski post i stwierdzenie.
    wręcz urzekające w swojej prostocie i geniuszu.
    bardzo wiele wnoszące do meritum obecnej dyskusji.
    ten sposób myślenia jeszcze nigdy nie był przez nikogo poruszony, ani omówiony.

jeff, twoj kolega jaki ma budżet na to wszystko przeznaczony?
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Miasto
    UK

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    jeff, twoj kolega jaki ma budżet na to wszystko przeznaczony?
    Jako, ze jakis sprzet juz posiada (patrz post pierwszy) to najchetnej chcialby ruszyc z tym co ma bez dokladania kasy na poczatek. Juz mu uzmyslowilem, ze lampa zewnetrzna musi byc wiec na to kase wyskrobie (w UK na eBay'u YN-565EX mozna kupic za 70 GBP, ewentualnie moze dolozyc do YN-568EX II, ktora kosztuje 120 GBP). Powiedzmy, ze te plus minus 100 GBP to jego budzet na poczatek.

Pytanie czy wedlug Was lepiej ruszyc z tym co ma plus lampa czy sprzedac 18-55mm i 55-250mm i znowu troche dolozyc, zeby kupic Tamrona 17-50mm? Oczywiscie, jesli by wybral wariant z 17-50mm to musialby naciagnac budzet o ktorym pisalem wyzej ale tyle jeszcze dalby rade.

Ewentualnie sigma 17-50mm (choc ja bym mu rekomendowal Tamiego, ktorego mialem i wiem co potrafi) albo jesli macie jakies inne propozycje? Chodzi o ten sprzet na rozruch.

Pamietajmy, ze mowimy o Foto Jozefie gdzie poziom akceptowalnych zdjec jest grubo ponizej najnizszych krtyeriow szanownych forumowiczow.

Docelowo jest w stanie przeznaczyc na sprzet 2k GBP - dlatego radzilem mu zestaw 6D + 35mm f/2 (nie nowy IS tylko stara wersja) + 85mm f/1.8 - ale to dopiero jak zrobi kilka zlecen, wybada rynek i dalej bedzie mial ochote sie w to pchac.

Nie dodalem w sumie na poczatku, ze mowimy o rynku w UK, nie w Polsce. Tutaj tez nie kazdego stac na wynajecie wypasionego fotografa, stad pomysl mojego kumpla na biznes w stylu Foto Ziutka. Nazwa juz jest zaklepana - Photo Joseph Ltd hehe

Bywalec PLUS member Awatar Veox
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez jeff.lebowski Zobacz posta
    Nazwa juz jest zaklepana - Photo Joseph Ltd hehe
    Hehehe nazwa kozak :-)

Obawiam się jednak że foto ziutkiem nie tak prosto zostać. Foto ziutkiem trzeba się urodzić. Foto ziutek to stan umysłu.
    Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Nie wiadomo w jakim stylu chce fotografować, jakie ma pomysły na plener itd. a wiąże się to z doborem obiektywów. Na początek zostawiłbym wszystko co ma. Dokupił tylko lampę. Może się zdarzyć, że po pierwszym ślubie zmieni zdanie i zrezygnuje

Odnośnie wątków takich jak ten... myślę, że jeśli ktoś nie wie czego potrzebuje żeby wykonywać takie zdjęcia to jeszcze za wcześnie na fotografowanie na ślubie. Chodzi mi o taki elementarny brak wiedzy dotyczącej tego jaki obrazek wychodzi z poszczególnych ogniskowych, przesłon itd. Nie mówię tu o tym, żeby początkujący fotograf czuł różnicę np. między ogniskową 24mm a 35mm, ale żeby wiedział przynajmniej co to jest szeroki kąt, standard, portretówka, tele, jakie możliwości daje zoom a jakie stałka itd.
    W przeciwnym wypadku to jest trochę tak jakby ktoś chciał zostać mechanikiem i pytał: kupić zestaw śrubokrętów, czy kluczy płaskich?a sam nigdy nie zmienił nawet koła

Bez urazy proszę. Po prostu lepiej najpierw pofocić trochę amatorsko. Portrety, jakieś sesje narzeczonych, reportaż ze świąt/urodzin/zwykłego wyjścia na spacer i na pewno trochę się rozjaśni na co wydać pieniądze.
    Miłego dnia
    moja www

Miasto
    UK

Cytat Zamieszczone przez marcinstanczak Zobacz posta
    Jak kolega nie wie nic o wywoływaniu rawów niech robi w jpg'ach i oddaje na drugi dzień, coraz częściej widzę takich fotoziutków w moim mieście gdzie kamerzysta daje mu 200 zł za ślub a on robi totalnie na automacie, zero obróbki, zero "kreatywności"... No i po co mają dać 2500 za usługi fotograficzne jak mogą mieć za 2300 foto + video ; )!
    Juz mu doradzilem, zeby robil RAW+JPEG. Jak uzna, ze JPEG wystarczy to niech uzywa JPEG'a, a jesli bedzie mial RAW to zawsze bedzie mozna cos poruszac suwaczkami i poprawic. To o czym piszesz to jest dokladnie jego model biznesowy. Tyle, ze jakies tam podstawy juz ma i moze nie bedzie jechal na automacie ale raczej na P lub A. Glowne zalozenie to, ze ma byc tanio.

Cytat Zamieszczone przez bucefal14 Zobacz posta
    Co ciekawe na moim slubie zdjecia w kosciele i na sali robil ów wlasnie kolega moim ówczesnym sprzetem 350D + Tamron 17-50mm 2.8... Szalu nie ma ale jest pamiatka, kilka ujec nawet mu wyszlo. Na plener mialem zamowionego jednego z "wiodacych" fotografow slubnych w okolicy i pomimo tego, ze focil 1Ds mark III + 85mm 1.2 to jego zdjecia tez mi tylka nie urwaly. Widac bylo, ze robil to na szybko a jak mu zwrocilem uwage, ze na niektorych fotkach nie trafil z ostroscia (jechal wszystko na f/1.2) to sie poczul lekko urazony... Podsumowujac, zarowno w reportazu mojekgo kumpla amatora jak i w plenerze zawodowca byly lepsze i gorsze zdjecia. Cos tam sie wybralo i pamiatka jest...

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Nie wiadomo w jakim stylu chce fotografować, jakie ma pomysły na plener itd. a wiąże się to z doborem obiektywów. Na początek zostawiłbym wszystko co ma. Dokupił tylko lampę. Może się zdarzyć, że po pierwszym ślubie zmieni zdanie i zrezygnuje

Odnośnie wątków takich jak ten... myślę, że jeśli ktoś nie wie czego potrzebuje żeby wykonywać takie zdjęcia to jeszcze za wcześnie na fotografowanie na ślubie. Chodzi mi o taki elementarny brak wiedzy dotyczącej tego jaki obrazek wychodzi z poszczególnych ogniskowych, przesłon itd. Nie mówię tu o tym, żeby początkujący fotograf czuł różnicę np. między ogniskową 24mm a 35mm, ale żeby wiedział przynajmniej co to jest szeroki kąt, standard, portretówka, tele, jakie możliwości daje zoom a jakie stałka itd.
    W przeciwnym wypadku to jest trochę tak jakby ktoś chciał zostać mechanikiem i pytał: kupić zestaw śrubokrętów, czy kluczy płaskich?a sam nigdy nie zmienił nawet koła

Bez urazy proszę. Po prostu lepiej najpierw pofocić trochę amatorsko. Portrety, jakieś sesje narzeczonych, reportaż ze świąt/urodzin/zwykłego wyjścia na spacer i na pewno trochę się rozjaśni na co wydać pieniądze.
    Styl to beda zwykle pstryki jak to Foto Ziutki robia. Zdjecia proste, pewnie z wadami i bez zaciecia ahtystycznego...
    Dzieki za pomysl z sama lampa. Podpowiem mu. Ja od razu pomyslalem, zeby kupil cos jasniejszego (T17-50) ale moze rzeczywiscie na poczatek wystarczy tylko lampa.
    Roznica miedzy mechanikiem a fotografem, jest taka, ze nie kazdy postanawia zostac mechanikiem nie znajac sie na mechanice. Fotografia, szczegolnie w erze cyfrowej, to dziedzina w ktorej wiele osob majacych aparat uwaza, ze moze wyciagnac z tego pare groszy (patrz Foto Ziutki, moj kolega). Co to za sztuka spojrzec w wizjer i nacisnac spust migawki?

Zadnej urazy. Sam mu mowilem dokladnie to samo no ale sie uparl i chce sprobowac. Kasy niby na razie nie musi wydawac (ewentualnie ta tania lampa) bo sprzet juz ma i to co pisales juz ma za soba, robil znajomym jakies tam chrzty czy sesje portretowe w parku itp... Pytanie na jak dlugo starczy mu checi i entuzjazmu?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez jeff.lebowski Zobacz posta
    Juz mu doradzilem, zeby robil RAW+JPEG.
    nie szkoda miejsca na karcie? Przecież takigo samego JPGa można zrobić z RAW używając DPP.

Miasto
    UK

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    nie szkoda miejsca na karcie? Przecież takigo samego JPGa można zrobić z RAW używając DPP.
    Nie szkoda. Karty teraz tanie. Miejsce na karcie to najmniejszy problem

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów